Frankrijk en de jacht

U denkt misschien, dat dit artikel gaat over de jacht op de Franse president’s zetel, dan moet ik u helaas teleurstellen, hierover kom ik einde deze week nog  terug. Ik wil het in dit artikel graag met u hebben over de metamorfose die ruim 110.000 Fransen elk jaar doormaken in de periode van oktober tm maart, niet meegeteld de ongeveer 1.5 miljoen Fransen die in hun kast nog wel een  1, 2 of 3 oude geweren hebben staan.

Meestal op zaterdag en/of zondag  trekken zij een camouflagepak aan, stappen in veelal oude bestelwagentjes  en gaan “jagen”. Ziet u in deze tijd aan de rand van een bos of een veld een stuk of wat van deze autootjes staan, of nog erger bespeurt u langs de kant van de weg bordjes met het woord chasse, stap dan niet uit, maar geef gas en verdwijn zo snel mogelijk uit het bereik van de amateur artillerie van deze pseudo Rambo’s. Zij zijn namelijk aan het jagen, zover u dat nog niet door had, en die gezellige buurman die u na de jacht uitnodigt voor een maaltijd, zal u trots de “oogst van de dag ” laten zien , meestal bestaande uit wat kleine zangvogels op weg naar of komend uit warmere streken.

Er bestaan in Frankrijk 91 diersoorten waarop volgens de wet gejaagd mag worden, en Frankrijk staat hiermee eenzaam aan de Europese top. Maar, het valt nog mee, want zeggen de Franse jagers, er wordt slechts op 64 gangbare soorten gejaagd. Aardige mensen toch die Fransen, maar in Italië waar de jacht op zangvogels sterk bekritiseerd wordt , jaagt men “slechts”op 46 soorten dieren, in België op 12 en Nederland op 8.

Dit jachtplezier in Frankrijk kost jaarlijks bijna net zo veel dieren de kop als de helft van de inwoners die Frankrijk heeft, namelijk een dikke 30 miljoen vogels en viervoeters sterven voortijdig aan een loodvergiftiging.

Om u nog even met wat getallen te vermoeien, 2 jaar geleden werden er in Frankrijk 5.1 milj. duiven neergeschoten, 5 milj. fazanten, 3.2 milj. konijnen, 480 duizend herten en reeën en tenslotte 400.000 wilde zwijnen. Let wel , dit zijn slechts de officiële getallen zoals door de Franse jachtfederatie bekend gegeven, dus mag men er rustig vanuit gaan dat de werkelijke getallen aanzienlijk hoger liggen. Overigens laten de bovengenoemde getallen ruimte voor circa 15 miljoen (zang)vogels, wiens petieterige karkasjes u bij die” o zo” gezellige Franse buurman opgediend krijgt. Smakelijk eten.

Maar er daagt hoop: in de afgelopen 8 jachtseizoenen waren er gemiddeld 202 jachtongelukken, waarvan gemiddeld wederom 36 met een dodelijke afloop, waarvan , en dat is spijtig, er slechts 24 jagers getroffen werden.  Zouden er niet zo veel emigranten per jaar in Frankrijk bijkomen, dat zijn er over 2000 jaar weinig Fransen meer over, en zoals ik reeds eerder Winston Churchill citeerde, dan wordt Frankrijk een plezierig land.

Voorlopig is het nog niet zo ver , dus even wat typisch Franse jachtongelukken uit het recente verleden:

Een moeder uit Montelimar ging in haar omgeving paddenstoelen zoeken. Toen zij vanwege de niet al te soepele rug overeind kwam, was dat gelijk haar laatste rek- en strekoefening, want een ijverige jager had haar weliswaar niet voor een zangvogel aangezien, maar toch maar gevuurd en  de vrouw overleed ter plekke, man en kinderen hongerend achter latend.