Op handen zijnde gebeurtenissen werpen hun schaduw vooruit…

Op handen zijnde gebeurtenissen werpen hun schaduw vooruit. Dit gezegde geldt zeker voor de in Frankrijk naderende verkiezingen. Dit artikel zal niet gaan over wie de grote ( als die er al is) winnaar zal worden, Sarkozy, Royal of de outsider Bayrou , daarvoor zijn er betere bronnen van informatie, maar wil ik u meenemen naar een “ avondvullende” voorstelling moddervechten, zoals wij die alleen maar in meer zuidelijke landen tegenkomen.

Reeds geruime tijd geleden werden de eerste prikken uitgedeeld om de medekandidaten in een negatief daglicht te stellen , en naar mate de grote datum nadert, worden de plaagstoten echte klappen, waarbij de pers een uiterst bruikbaar hulpmiddel is. Voorbeelden ten over:

Medio januari van dit jaar werd de onafgesloten scooter van Jean Sarkozy , de zoon van , voor het huis van zijn moeder in een van de betere wijken van Parijs gestolen. Op zichzelf niet vreemd want er verdwijnen per jaar 85.000 scooters en motorfietsen , waarvan slechts 8 procent wordt terug gevonden. De Parijse politie werd gealarmeerd, en nadat er een bericht gekomen was, dat de bewuste scooter gesignaleerd was in Saint Denis ( een van de oproer wijken van afgelopen jaar) rukte de politie met groot materiaal uit. DNA en vingerafdruk proeven werden genomen van de valhelm van Jantje en even later werden drie 17 jarige buurtbewoners aangehouden die de scooter ontvreemd hadden. Een protest van de Franse motorrijders vereniging mocht niet baten. Als zij naar de politie gaan en aangifte doen, wordt hun verteld dat zij ( de politie) er niets aan kunnen doen en niet naar de wijk kunnen waarvan zij weten dat daar de gestolen motor of scooter staat. Vragen dus in het kabinet, de politievakbond eiste van President Chirac een onderzoek, maar het Franse tapijt werd opgetild en de zaak verdween.