Chain gang à la Francaise

chain-gang-001.jpg 

Geachte Frankrijk liefhebsters en liefhebbers, ik weet het , mijn centraal Europees toetsenbord laat bepaalde tekens niet toe, dus een foutje in de titeltekst ( dit alvorens er een regen van kritiek neerdaalt). The Franse chaingang dus, en voor diegene onder u die niet weet wat een chaingang is, het is de naam voor een aantal aan elkaar geketende gedetineerden die werk moeten verrichten.

Nu zal President Nicolas Sarkozy gedurende de TV toespraak afgelopen dinsdag niet bedoeld hebben dat hij de Fransen als gedetineerden aan het werk wil zetten, zijn uitspraken waren helder en duidelijk: de Fransen moeten gewoon aan het werk !

Nu heb ik dit al vaker geschreven en leverde dat veel kritiek op van met name in Frankrijk wonende Nederlanders van vaak met linkse signatuur. Toch even een persoonlijke noot: u heeft in Nederland graag voor u laten werken en geprofiteerd van de voorzieningen van de de staat en met uw verhuizing naar Frankrijk is dat niet veranderd, dus geen nieuws onder de Provencaalse zon.

Echter onze nieuwe President denkt daar geheel anders over. Hij realiseert zich ter dege dat Frankrijk een gigantische financiële achterstand heeft t.o.v. een aantal andere West Europese landen, en dat deze dient te worden ingehaald. Dus weg met de 35 urige “werk???”week en moet het afgelopen zijn om zoals in sommige gevallen nu de situatie is, dat een mede”werker”van enige Franse overheidsbedrijven na 37 jaar “werken”met pensioen kan gaan. Sarkozy stelt gelijke monnikken gelijke kappen en dient iedereen “pas”na 40 jaar “werken”met pensioen te gaan. Nu Sarko, trek de bokshandschoenen maar aan, stop er desnoods nog een stukje lood in, want dat zal een gevecht worden.  40 jaar werken en dan met pensioen is natuurlijk een eenvoudige rekensom waarvan het resultaat is : KAN NIET, en Sarko weet dat ook. Maar om nu gelijk de hele bevolking tegen zich in het harnas te jagen is iets teveel van het goede.

Uiteraard zijn de diverse buren van enkele van onze redactieleden het oneens met Sarkozy. Reeds op hun 54e lopen zij vrolijk aan hun huis te bricoleren, vinden dit ook de meest normale zaak van de wereld en zijn zeer verbaasd zelfs eigenlijk een beetje verontwaardigd als je ze hierover voorzichtig aanspreekt en zegt dat er in andere landen overwogen wordt om 67 als pensioengerechtigde leeftijd te gaan zien.

Nee ze hebben al zo gezwoegd , mijnheer wat denkt u van 35 uur voor een baas zwoegen, wanneer is er dan nog tijd voor de geneugten des levens zoals eten, drinken en slapen?

Afgelopen zondag kon de Fransman in het TV programma Capital zien dat steeds meer Polen naar Frankrijk komen en voor bedragen die de helft zijn van de gemiddelde Franse artisan, een betere presatie leveren en 10 a 12 uur werken per dag geen probleem vinden. Dat was even schrikken en werden er door vragen gesteld , dat het werk wel met “de Franse slag” uitgevoerd zou worden.( ????hoezo, kwamen zij aan dit woord)   Verder kwamen in beeld Polen die door Franse uitzendbureaux naar frankrijk gelokt waren, en niet betaald werden. Nu is het niet betalen door mala-fide uitzendbureaux niet een typisch Franse eigenschap, maar inmiddels is ook bij onze galliërs het lampje gaan branden en kun je voor b.v. het binnenhalen van de druivenoogst beter een bus Polen binnenhalen, dan het over te laten aan je eigen landgenoten die slechts een paar uur per dag op het werk aanwezig zijn. ( en ja mevrouw Thomassen, mijn trouwe lezeres, ik weet dat uw buurman en zijn zoon, neef en oom wel harde werkers zijn – spaart mij u het typen van uw commentaar).

Kortom er is iets aan de gang(chain) in Frankrijk en van deze zijde applaus voor een man die de moed heeft zaken in beweging te brengen.

En om u gerust te stellen, er zijn plannen in Frankrijk om een zgn. “Sarko vrije dag”in te stellen, een dag dat de Franse media in het geheel niet zullen reppen over Sarko. Wij zullen dat respecteren.

Uw redacteur


1 reactie

  1. Pieter H zei:

    Dat er wat dient te veranderen in Frankrijk en de rest van de knoflooklanden is overduidelijk.
    Echter als je plotseling tot je 65e moet gaan werken is natuurlijk buiten alle proporties;dat ze dat in de noordelijke landen heel normaal vinden is natuurlijk een afwijking van ons.

Comments are closed.