Frankrijk is failliet

wfra124.jpgTijdens een zeer ongebruikelijke ondiplomatieke uiting gedurende een bezoek aan het eiland Corsica zei minister president Francois Fillon : “Ik sta aan het hoofd van een staat die failliet is”. Op zich  geen “voorbarige” conclusie, want met vele collega’s  wist ook Frankrijkkritisch dit al maanden geleden te melden

Maar voor een Franse politicus was deze uitspraak toch wel zeer ongebruikelijk. De toch wat voorzichtige Franse pers nam de uitspraak dan ook niet letterlijk over, maar had het over een tekort in de begroting.

Fillon vertelde e.e.a. aan een groep Corsicaanse boeren, die naar goede Franse ( maar wellicht ook Europese) gewoonte weer eens om meer subsidie vroegen voor hun produkten. Ik sta aan het hoofd van een staat die zich reeds 15 jaar in een chronische staat van deficit bevindt en een staat die niet een keer in de afgelopen 25 jaar de mogelijkheid gezien heeft een sluitende overheidsbegroting te presenteren. Het begrotingstekort voor het jaar 2008 wordt momenteeel begroot op € 41.5 miljard !

Natuurlijk kwam er van de oppositiezijde gelijk een weerwoord want, merkte Francois Bayrou fijntjes op,  de heer Fillon scheen te vergeten dat hij en de heer Sarkozy ( die tijdens een van de vorige kabinetten minister van financieën geweest was) sinds 2002 deel uit maakten van de regering en niets aan deze situatie gedaan hadden.

Hij voegde er aan toe dat de maatregel van Sarkozy om € 1.5 miljard uit te willen geven aan belasting verlagingen de situatie alleen nog maar verslechterd had en dat de opmerkingen van Fillon zeer ongepast waren. Het gebruikelijke politieke gesteggel dus.

Een van de meest ingrijpende maatregelen is de hervorming van de Franse pensioenwetgeving. Op dit moment kunnen de meeste Fransen op hun 60e met pensioen, terwijl een aantal medewerkers van overheidsbedrijven zelfs al op hun 57e kunnen gaan genieten van “nog meer rust” dan tijdens hun “werkzame” leven. Onderhandelingen met de bonden moeten op 18 october beginnen, en zou het dus wel eens een warme herfst in Frankrijk kunnen worden.

Ook de Franse overheidsdienaren staan te steigeren, want in de nieuwe plannen van het kabinet Sarkozy is voorzien dat er 22.921 banen gaan verdwijnen. ( Overigens is dit weer eens typische Franse eigenaardigheid, niet 23.000 of 22.900 banen, nee tot een aantal cijfers achter de komma wordt e.e.a. uitgerekend). Deze besparing moet voor 2008 een bedrag van € 716 miljoen gaan opleveren.

Frankrijk gaat rond de € 610 miljoen uitgeven aan de opvang, begeleiding en integratie maar ook het uitwijzen van buitenlanders, en doet het wat dat betreft aanzienlijk beter dan Nederland, waar de Generaal Pardon regeling ongeveer het zelfde bedrag gaat kosten. Wij melden dit al eerder, Frankrijk gaat de immigratie limiteren en wil zelf vaststellen wie er binnenkomt en of het beroep van de immigrant past in de Franse behoefte op de arbeidsmarkt.