La catastrophe……..

guide_michelin_1900_-_couverture.jpgJa zeker beste lezers het kon eigenlijk niet erger meer deze afgelopen dagen in Frankrijk. Wat mij altijd opvalt bij stakingen is het feit dat de stakers mondiaal nooit behoren tot de categorie harde werkers en ook dat konden wij deze dagen in Frankrijk weer met eigen ogen zien. Treinbestuurders, leraren , AMBTENAREN en zelfs studenten, niet een soort waarmee de economie in stand gehouden wordt. Maar het ergste moest nog komen : mijnheer Michelin ging weer op stap, en wat bleek ………. ?

De kogel is door  het restaurant, de Michelin inspecteurs bekend om hun strenge criteria als het gaat om het beoordelen van het betere soort vreetschuren moest toegeven dat Tokyo , ja u leest het goed, dit jaar meer sterren heeft verworven dan heel Parijs. En dat,  dames en heren kwam aan als een mokerslag. Zou het nieuws niet afkomstig geweest zijn van een Franse instelling dan was het niet zo’n probleem geweest. Immers naar goed lokaal gebruik waren het dan de boze en afgunstige buitenlanders, die ongetwijfeld de Franse “kookkunst” niet weten te waarderen. Echter, dit jaar was er geen ontkomen meer aan : mijnheer Michelin zelf had het oordeel geveld, zodat na de Franse wijnindustrie nu ook de culinaire sector van het land een terecht pak slaag heeft gekregen.

Nu denk ik niet dat u onmiddelijk in het vliegtuig zult stappen en naar Japan af zult reizen voor een informele lunch, en laten wij wel zijn, ook bij u in de buurt blijft het genieten in dat leuke kleine restaurantje waar de waard en waardin u nog kennen. En dat is zeker een belangrijk facet in het innemen en uitbuiken.

Laten wij even wat cijfers op een rij zetten terwijl de Franse chefs, die van schrik in hun bouillabaise pannen gevallen waren op adem aan het komen zijn. 8 Restaurants in Tokyo ontvingen 3 sterren ( in vergelijk met NewYork 3 en Londen 1). Voor alle medelanders die in de buurt van Parijs wonen, deze stad heeft dus nog steeds meer 3 sterren eethutten dan de Japanse tegenhanger.

Het onderzoek in Tokyo heeft anderhalf jaar  geduurd en er waren 5 inspecteurs bij betrokken en zie hier de resultaten: Tokyo heeft nu in zijn totaliteit 150 Michelin 1,2 en 3 sterren restaurants terwijl Parijs op 98 blijft steken. Voor de groene doperwten XXL blijft u uiteraard naar London gaan, daar werden 50 sterren verdeeld en New York heeft afgezien van de 265 MacDonalds, 49 sterren ontvangen.

Of dit nu onmiddelijk ten gevolge heeft dat Frankrijk niet langer de toeristenbestemming 1 of 2 van de Nederlanders is, waag ik te betwijfelen. Zo lang wij met campers vol aardappelen  en WC papier naar het zuiden blijven rijden kunnen de Fransen nog wel op ons rekenen, maar tot een ieders verbazing gaan wij nu weer naar onze oosterburen en eten daar gezellig een Schnitzel met Kartoffelsalat, met vriendelijke bediening, en is Duitsland verrassend naar de top van onze vakantiebestemmingen doorgestoten,boven Frankrijk.

Was er verder nog iets leuks deze week in Frankrijk ? Ja zeker, een baas had zijn 3 Rottweilers niet goed aangelijnd en toen de baas ’s avonds naar huis ging en de 3 honden het terrein dienden te bewaken, gingen deze voor een voettocht naar het dichstbijzijnde dorpje. Helaas,  blijkt daar een ganzenfokkerij te zijn en besloot het drietal op bezoek te gaan. Slechts 1 gans werd uitgezocht en was niet bestand tegen het Rottweiler geweld, dus vrolijk spelend met deze dode gans werd de rest van de vogels ongedeerd gelaten.