Sarkozy: met wie mag ik nog spelen?

20070520-europe.jpg Nadat kanselier Angela Merkel van Duitsland duidelijk aan president Bling Bling had laten merken niet gecharmeerd te zijn van zijn wijze van diplomatiek handelen en zeker al niet van de wijze waarop hij met vermeende Gallische charme trachtte de kanselier te vermurwen zijn standpunten te delen, zoekt Bling Bling nu een ander speelkameraadje.

A.s. week zal Sarkozy naar London reizen om daar aan premier Gordon Brown een voorstel te doen inzake een te smeden Anglo Franse as. Hiermee wil hij een nieuwe dimensie toevoegen aan de buitenlandse politiek van de Europse Unie en tevens trachten een beter veiligheidsbeleid te voeren.

Nadat zijn pogingen om een bondgenootschap met Duitsland te vormen mislukten ( overigens gebruikte Sarkozy soortgelijke woorden om de Duitsers over de streep te trekken, als nu in zijn plan om de Britten voor zich te werven, heeft Sarkozy gezegd dat Frankrijk meer overeen heeft met Groot Brittanië en de USA dan met Duitsland. 

Sarkozy ziet Frankrijk, Groot Brittanië en de USA als de drie vrijheidscentra van de wereld en hij mist dit gevoel met Duitsland, liet een medewerker van de president weten. Kennelijk heeft Sarkozy de geschiedenislessen op school overgeslagen.

Tevens wil Sarkozy met Brown de inzet van Franse troepen in Afghanistan bespreken, waarbij het op dit moment onduidelijk is wat de Franse troepen aan additionele synergie zullen leveren aan het Afghaanse front gelet eerdere ervaringen in Kosovo, Tsjaad en het Midden Oosten. Zou de Franse president misschien iets weten wat wij niet weten, namelijk dat de oorlog in Afghanistan binnenkort is afgelopen ? Dat zou natuurlijk de verklaring kunnen zijn dat de Fransen nu op eens aan deze strijd willen participeren.

Ongetwijfeld zal Brown aan Sarkozy vragen in hoeverre Frankrijk bereid is haar troepen weer onder NATO commando te stellen, maar dit zal wel ” a bridge too far”zijn.