Wijn ? Laat staan dat glas !

1206347753nagg017f1.jpg 

Goedemiddag, ik neem aan dat u weinig de tuin in geweest bent om paaseieren te zoeken, het Franse weer leent zich er vandaag niet erg voor, dus maar gauw naar binnen voor een goed glas Amerikaans  of Australisch rood of uiteraard een kistje Chateau de la Garde. ( geen reklame) !

Nu is het niet mijn bedoeling ( zo ik dit al zou kunnen) u ongerust te maken over de gevolgen van alcohol gebruik en dan in het bizonder de gevolgen van het drinken van wijn. Echter onze oosterburen zouden niet Duits gründlich zijn, als zij hier naar gekeken zouden hebben en de resultaten van het onderzoek zijn niet erg bemoedigend, maar verklaren wel veel, en dan hebben wij het met name over de geaardheid van die gezellige buren van u in dat authentieke dorpje op het Franse platteland ( en wellicht ook nog Renault Laguna rijders ?).

Een gecombineerd onderzoek dat werd gehouden door de Universiteiten van Nürnberg  ( voor de minder geletterden Neuremberg) en Göttingen, heeft een duidelijk verband aangetoont tussen het hersenvolume en het consumptieverbruik van alcohol.  Het blijkt dat bij een verhoogd alcohol gebruik de maat van de zgn. hippocampus kleiner wordt.

Terwijl het middelste deel van dit hersendeel bij, niet gebruikers van alcohol gemiddeld 3.85 mm groot is, blijkt het bij wijngebruikers 2.8 mm te zijn, terwijl het bij drinkers van sterke drank dus Whiskey enz. toch altijd nog 2.9 mm is.

Ter toelichting hebben wij bovenaan dit artikel 2 foto’s geplaatst, waarbij op foto A de hippocampus van een niet drinker te zien is en op foto B die van een gebruiker van alcohol.

Voordat u nu de dokter belt om een hersenscan te laten maken, het wordt nog erger. Zoudt u slechts bier drinken, dan is uw hippocampus circa 3.4 mm groot en drinkt u slechts wijn dan is hij zoals geschreven 2.8. Dat betekent dat het hippocamous volume van bierdrinkers ( en daarmee het hersenvolume) aanzienlijk groter is dan dat van wijndrinkers.

Om dit verder even te verduidelijken hebben wij voor u de alcoholconsumptie per hoofd  ( boven de 15 jaar) per Europees land opgezocht. De Ieren zijn samen met de Luxemburgers de grootste drinkers namelijk respectievelijk 13.5 en 15.5 liter per persoon. Maar nu de klap, de Fransen, dus inclusief de medelanders die hier hun lang verwachte paradijs gevonden hebben, drinken de meeste wijn per persoon in de gehele wereld en dat betekent 14 liter per persoon. Overigens zijn zij in goed gezelschap van de bewoners van de voormalige Oostblok landen , ook al zoals onze Gallische broeders depressief van huis uit, deze drinken zo gemiddels 13 liter per hoofd, maar dan sterke drank, dus toch nog een grotere hippocampus dan de Fransman -of vrouw

Dus wat is het verpletterende resultaat, maar eigenlijk wisten wij dat al. Fransen hebben van de Europese medebewoners de kleinste herseninhoud en let wel beste medelanders zorg er voor dat u dit voorbeeld niet gaat volgen, want de voorbeelden zijn er natuurlijk legio en daar wordt je niet echt vrolijk van. Het zou zo ver kunnen komen dat je als Frans ingezetene niet meer zonder speciale veterinaire verklaring de grens naar de buurlanden over mag.

Nog wat paaseitjes op de volgende pagina: