Winkelen met Rachida Dati

naamloos2.bmp Na haar benoeming als minister van justitie is het uitgaven patroon van Rachida Dati geëxplodeerd. Premier Fillon had voor dit jaar, om de kosten wat in de hand te houden zijn ministers een onkostenvergoeding toegstaan van € 200.000 voor representatie doeleinden, maar Dati is daar in 2007 met 30% overheen geschoten, terwijl haar uitgaven nu in 2008 reeds € 112.356 bedragen. Er is dus een goede hoop dat de uitgaven van 2007 ruimschoots overschreden worden.

Weer een tegenvaller voor Sarkozy die ondanks wat de pers ons wil doen geloven in Groot Brittanië niet de hoofdprijs gehaald heeft. Weliswaar waren de Britten beleefd en werd zijn optreden aan de hand van Carla Bruni geprezen, maar nu het bezoek achter de rug is, komt de serieuze Britse pers los met andere berichten.

Mevrouw Dati mocht mee naar Engeland en de winkeliers , kappers en make-up specialisten wreven zich in de handen. Dati dochter uit een groot gezin ( de moeder Algerijnse en de vader een Marokkaanse bouwvakker) groeide op onder bescheiden omstandigheden en zoals het gezegde luidt, en wij het ook bij veel andere allochtone politici in Nederland zien, zijn het de sterke benen die de weelde kunnen dragen. Dati schijnt zich voorlopig weinig aan de kritiek gelegen te laten liggen.  In december 2007 moest er middels een geheime betaling additioneel € 100.000 op haar P.R. rekening gestort worden, en gaat zij nog steeds rustig door met haar garderobe aan te vullen.

Tijdens het bezoek aan de VS enkele maanden geleden verscheen Dati niet in de van het modehuis Yves Saint Laurent geleende kleding, maar in een garderobe van de concurrent Dior. Daarover boos, verlangde Laurent de kleding terug. Toen dit niet gebeurde, werd er een rekening aan Dati gestuurd voor € 39.000, die niet betaald werd. Het modehuis greep toen naar een dwangmiddel, de deurwaarder, en pas toen deze gewaarschuwd was, werd de geleende kleding teruggegeven.

Laten wij er geen twijfel over laten bestaan, het is uiteraard knap als je als dochter uit een eenvoudig gezin je loopbaan voorlopig beëindigd als minister in de Franse regering. Dati werkte o.a. als schoonmaakster en verpleeghulp, ofschoon het verhaal natuurlijk ook wat opgepoetst is om Sarkozy aan het Franse volk te laten tonen dat je ook als eenvoudige inwonner en immigrant toch iets kunt bereiken in Frankrijk. Zo iets doet het natuurlijk altijd wel goed in de polls. Wij zien hetzelfde in Nederland met de staatssecretaris van justitie Albayrak en Aboetaleb van sociale zaken, beide binnengehaald door de op stemmen beluste PvdA. Overigens was Dati een zeer goede vriendin van de ex mevrouw Cecilia die adviseur van Sarkozy was.

Er dreigen echter nog meer financiële donderwolken voor zowel Sarkozy als Dati en de linkse oppositie in Frankrijk staat uiteraard klaar om daar boven op te springen.