Frankrijk in rouw gehuld

6055domenech_vsitalie_re.jpg Een week als de afgelopen zeven dagen zou je je ergste vijand niet toewensen, maar toch de waarheid toonde zich weer eens van zijn sterkste zijde. Nadat ik het in mijn artikel van enige dagen geleden al voorspeld had ( negers kunnen niet voetballen) maakte Italië gehakt van de spelers van haar voormalige Franse kolonie .De exuses waren naar goed Frans gebruik natuurlijk weer ten over, de bal zou te rond geweest zijn, het gras te groen , de Italianen liepen te hard, Dommenek kon nog maar slechts een ding zeggen : “op zulke momenten heb je behoefte om dicht bij je naasten te zijn en zal ik Estelle Denis ten huwelijk gaan vragen”. Voor diegenen onder u die niet weten wie Denise is, zij verdient haar baquette als TV sport verslaggeefster en mag dus binnenkort 2 monden vullen als Dommenek de WW in gaat. Je moet je natuurlijk afvragen of je met 35 uur werken en trainen per week ooit een goed voetbalelftal kunt creëren, maar dat laat ik graag aan de expertise van mijn lezers over.

Nog een prachtig staaltje wereldvreemdheid van een mijnheer Thierry, die stelde dat de Franse knikkeraars de Azurri toch maar mooi onder controle gehouden hadden ondanks het feit dat zij – de Fransen – maar met 10 amateurs speelden. Tragisch, als je zo in de war bent, psychiaters zullen zich over deze zaak buigen.

Maar het hield de afgelopen dagen niet op. De 24 uurs race van le Mans werd voor de 7e maal gewonnen door Audi. Ofschoon de Peugeot’s sneller waren, komt het bij een 24 uurs race voor een groot deel aan op taktiek en organisatievermogen. En, beste lezers, dat weet u inmiddels van uw tegelzetter, loodgieter en andere artisans, organisatie is een woord dat in de Franse vocabulaire niet voorkomt. Dus Audi won weer, met trouwens het Nederlandse van Merensteijn team als winnaars in de LMP2 klasse. Dat ook in de GT1 en GT2 klasse geen Fransen voorkwamen als winnaars hoeft geen betoog, hier waren het Aston Martin en Ferrari die de lakens uitdeelden. Het Franse “race talent” zal zich derhalve voor de komende tijd weer beperken tot het iedere dag om 12 uur snel naar de soep toe te rijden.

Trouwens dit  “uitje” van 12 tot 2 zal voorlopig nog wel blijven bestaan, want ondanks alle pogingen van de Franse regering, is het meerdendeel van de Fransen er niet te van overtuigen dat de 35 uurige werkweek nog gisteren dient te worden afgeschaft, nee liever lui dan moe is het devies van de vakbonden en dat dit wel eens groote gevolgen zou kunnen krijgen wordt o.a. al aangetoond door het verlies dat de SECU, de Franse sociale verzekeringskas, verwacht voor 2008, namelijk ruim 9 miljoen euro, waarvan 4.1 miljopen alleen al voor het financieren van de ziektekostenverzekering.