Harry Denissen, de aardige buurman

825231_say_ahh.jpg Zoals ik u reeds beloofde zullen wij op Nederlandkritisch regelmatig aandacht besteden aan de volkomen uit de hand gelopen Nederlandse scheidingswetgeving ( zie mijn artikel d.d. 4 april 2008). Naar aanleiding daarvan, was een oproep geplaatst en hebben wij een groot aantal reacties ontvangen van lezers die niet schromen paard en man te noemen. Mocht een betrokkene menen dat de door ons voorgestelde zaak anders is verlopen dan weergegeven, dan zien wij uw reactie gaarne tegemoet.

Die vriendelijk glimlachende mijnheer op de foto is Harry Denissen. Harry is een man zoals wij die allemaal kennen als de aardige buurman, nooit te beroerd om even de krant voor je uit de bus te trekken of te helpen met de boodschappen. Edoch, de schijn kan bedriegen.

Nadat Harry 12 jaar gehuwd was met Henriette die met hem samen  de florerende tandartsenpraktijk in Amsterdam had opgebouwd, begon Harry ziekelijke bezitsneigingen te vertonen. Dat hield in dat Henriëtte niet langer alleen de deur uit mocht, de huisdeur in de flat in Mensinge Amsterdam werd afgesloten en Henriëtte werd een gevangene in haar eigen huis.

Uiteraard was dit geen houdbare situatie en toen Harry een keer vergeten was de deur af te sluiten, kon Henriëtte vluchten. Zij dook via kenissen onder, haar vader wist voor haar een huis in Purmerend te huren en Heniëtte was verdwenen uit het leven van Harry. Dat dacht zij, totdat ….

op het einde van een middag Harry bij Henriëtte aanbelde, zij open deed en gelijk een pistool onder haar neus had. Harry was door het dolle heen, dreigde haar dood te schieten als zij niet onmiddelijk met hem mee zou gaan. Gelukig had de buurvrouw van Henriëtte de tegenwoordigheid van geest de politie te bellen, die onmiddelijk kwam en die aardige buurman van hiernaast arresteerde en meenam naar het politiebureau.

U zult begrijpen dat een scheidingsprocedure in de lucht hing en hier zien wij de toen reeds vermolmde Nederlandse scheidings-wetgeving. Harry, haalde als sucessvol tandarts karrevrachten guldens binnen, was tevens ook nog docent was aan de Amsterdamse ACTA, het Acedemisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, en dit niet in de laatste plaats met behulp van Henriëtte die als assistente fungeerde en daarnaast ook nog voor Harry zijn Engelstalige proefschrift schreef, die zelfde Harry verscheen ongekamd en onverzorgd bij de rechter. Acedemici begrijpen elkaar dan onmiddelijk. Die arme Harry had geen cent op zak, kon slechts moeizaam rond komen en zonder enige soort van verificatie naar de inkomensverhoudingen werd de scheiding uitgesproken, waarbij, en u raad het al, Henriëtte geen cent alimentatie toegewezen kreeg, laat staan een eenmalige uitkering of pensioenverevening.

Harry blij, terug naar zijn als een fort beveiligde flat in Amsterdam om verder te werken aan zijn wijn en schilderijenverzameling.  Inmiddels is Harry weer naar wij hopen gelukkig gehuwd met Joke die geen schilderijen maar theezakjes verzamelt.

A.s. week ons 2e verhaal in de serie van ervaringen van lezers die te maken gehad hebben met een echtscheiding waarvan de gevolgen vaak dramatisch waren en zijn terug te voeren op een volkomen willekeurig beleid van Nederlandse rechters en falende advocaten.


4 Reacties

 1. Herman Brinkman zei:

  Goh, daar sta ik toch werkelijk van te kijken. Harry was altijd zo’n gezellige vent op zijn praktijk aan de Hoofdweg in Amsterdam. Weliswaar was hij van de ene op de andere dag met de noorderzon vertrokken, maar ik vond ‘m weer terug aan, als ik het mij goed herinner, de Churcilllaan in Amsterdam. Hij had toen een vriendin die zat naar ik meen in het onderwijs. Er was wel iets gebeurd, maar dat bleef voor mij erg vaag en interesseerde mij ook niet zo veel. Ik heb nog een mammout kies voor hem meegenomen voor zijn verzameling waar hij erg blij mee was. Ik vind het nog steeds een onvoorstelbaar verhaal.

  Herman Brinkman Purmerend.

 2. henriette zei:

  Zo ziet u, schijn bedriegt.Dit verhaal is nog maar het topje van een zeer geweldadige ijsberg.
  Meneer verzamelde vooral geld, is vorig jaar overleden, dus kan gelukkig geen kwaad meer doen.

 3. Herman Brinkman zei:

  Inderdaad Henriette, Ik heb mij nooit eerder in mijn leven zo vergist in iemand. Echter, het feit dat er geen pensioendeling heeft plaatsgevonden verbaast mij in hoge mate en is vanaf 1 mei 1995 zelfs wettelijk onmogelijk. Maar goed, we laten het hierbij en wens jou het allerbeste. MHG, Herman Brinkman, Purmerend.

 4. henriette zei:

  Herman, dank voor je antwoord. Nog even dit, ik ben van Denissen gescheiden voor 1995, met achterlating van al mijn,ook prive, bezittingen. Heb een aantal jaren ondergedoken gezeten, ook in het buitenland en overal vanaf gezien uit angst. Er waren destijds nog geen instanties zoals…. enz.enz. Ook weet ik niet meer wat ik heb getekend, dus ik zal inderdaad overal wel vanaf gezien hebben.

  Ik heb jaren nodig gehad om zelf weer een nieuw leven op te bouwen en ben nu erg gelukkig. Krijg nu wel sinds een jaar een weduwepensioen van 204 Euro per maand!!! Een ware verrassing! Hopenlijk heb ik nog 20 jaar te gaan en kan dan toch mijn broodjes blijven kopen.

  Wat dit soort sites teweeg kan brengen, toch?
  Henriette

Comments are closed.