La Rentrée in mineur

lycee_leon_mba_1.gif La Rentrée, oftewel het begin van het nieuwe schooljaar luidt in Frankrijk tevens het begin in van een nieuw jaar waarin plannen in daden moeten worden omgezet. Dit jaar is de rentrée voor de meeste Fransen echter een somber vooruitzicht, de publieke opinie is pessimistisch gestemd en de Fransen realseren zich dat de roze wolk waarop zij zweefden inmiddels verdwenen is zonder dat er tijdig parachutes werden uitgereikt.

Gelukkig geldt dat niet niet voor de talloze Nederlanders met liefde voor Frankrijk. Vol dadendrang en optimisme staan zij nog steeds te trappelen om als allochtonen in Frankrijk een nieuw leven te beginnen. De beurs Bienvenue en France die deze week in Utrecht  gehouden wordt, zal ongetwijfeld weer veel bezoekers trekken en de talrijke Nederlandse makelaars en zakenadviseurs wrijven zich al glimlachend weer in hun handen hoe de nietsvermoedende medeburger enige euro’s afhandig gemaakt kan worden.

De teksten zijn althans “uitnodigend” : zo zijn er vier , u leest het goed – vier -magnolia’s , olijfbomen, petanque banen, Franse automobielen, bistro’s, kortom het kan niet op en als dan zelfs de Franse “topvedette” Philip Elan op komt treden, dan moet, als ik mij niet vergis er binnenkort geen Nederlander meer in ons land wonen. Stel je voor, ik heb Philip Elan gezien, dat land daar wil ik wonen!

Maar er is ook een kaastheater ( vraag mij niet wat het is)  en twee seminar theaters ( ook dat onttrekt zich  aan mijn waarnemingsvermogen). Wel begrijp ik inmiddels dat de heer Mr. W.J.M. Kam , u weet natuurlijk wel, die mijnheer van France Real Estate Services u tijdens een van de seminars gaat vertellen hoe u met Fransen om dient te gaan als u er een huis wilt kopen, er zijn namelijk “cultuurverschillen “. Maar Steinz onze meester in de rechten uit het Gooi zal u vertellen hoe u uw huis weer kunt verhuren en Theo Noordewier van Gites.nl geeft u een cursus integrale aan- en (uit)  verkoopbegeleiding.

Allemaal natuurlijk wel leuk, maar daar zit u dan na al deze vakkundige adviezen ????? inmiddels in Frankrijk en wilt u nog wat  gaan doen. Uw werkgever heeft u  geen oprotpremie gegeven, trouwens even naar de namen van de bovengenoemde adviseurs kijkend, bent u die centen al gauw in Nederland kwijt voordat u vertrokken bent!  U wilt dus nog iets gaan ondernemen om toch in Frankrijk aangekomen een flesje wijn te kunnen kopen. Geen probleem, want op zaterdag zal de heer Wim van Teefelen ( Ondernemen Frankrijk) u haarfijn uitleggen hoe u een zaakje in Frankrijk op kunt zetten.  Zou het toevallig zijn dat deze zelfde expert op het Frankrijk Forum ( altijd weer goed voor een half uurtje schaterlachen of spontaan exceem krijgen)  zowaar een echte virtuële ideënbus geopend had. Daar mochten lezers aangeven wat zij nu zouden doen als zijn in Frankrijk iets op wilden zetten en van Teefelen zou de beste inzendingen belonen met 2 vrijkaarten voor Bienvenue en France. Slimme jonge dus die Wim, want hij geeft zijn seminar zelfs 3 keer dus dan ben je nieuwsgierig geworden wie deze hulpvaardige medeburger is. Goed, ik kan er redelijk kort over zijn, Wim wilde ooit een Chambre d’ Hôte beginnen, iets dat hij , althans als ik op  Frankrijk Forum kijk, mensen nu niet bepaald aanraad. Hij kocht een villa , renoveerde deze, trok de aandacht van wat jaloerse allochtonen, werd overvallen en ging maar snel weer terug naar Nederland. Trachtte een beheerdersechtpaar in zijn zaak te krijgen, matig succes, dus nu de zaak maar te koop of te huur.  Toen een lezer van het FF met het idee kwam in de villa een parenclub, lag toch langs de doorgaande weg, te beginnen vond Wim het opeens allemaal niet leuk meer en werd de schrijver van dat ook naar mijn smaak goede idee van het FF afgezet.

Nu gebeurt dat wel vaker, want als je b.v. de vraag leest van een mevrouw die naar de Gers wil verhuizen en dan graag wil weten wat voor soort hond zij  daar het beste kan houden, dan besluit de moderator van het FF onmiddelijk een antwoord zoals: ” laat je huidige hond als hij sterft opzetten en neem hem dan mee” of, “neem een pluchen speelgoed hond” van de site af te halen. De jongens van Tera BV uit Friesland hebben ondanks hun studie communicatietechniek weinig gevoel voor humor en bekijk je de vriendelijke hoofdjes om hun home pagina, tja ….

Maar dan is er nog de heer Perroud. Hij is directeur van Avance en dat is een instituut waar u communicate en cultuurtrainingen in de Franse taal kunt krijgen, want u  zou toch wel eens tijdens een vergadering met Fransen een gemengd gevoel gekregen kunnen hebben. Goed nieuws mijnheer Perroud, een gemengd gevoel ? Nee een gevoel van ongeloof, hetzelfde dat deze ondergetekende ook had, toen hij als broekie voor het eerst een bouw van woningen moest begeleiden in diep donker Afrika. Maar een troost ook tijdens de afrondingen in La Courtine  begin 60- tiger jaren was er met Franse mede officieren al niet te praten, waar was u toen mijnheer Perroud ?

Karin de Koning , eindredactrice van En Route vertelt u in 45 minuten wat Fransen grappig vinden en waarom 45 minuten mevrouw de Koning ? Gaat u alles 4 keer vertellen, ik kan er kort over zijn,  wat sexueel getinte poep- en plas grapjes, gaat zeer goed samen en u heeft de Franse lacher op uw hand.

Wilt u tenslotte samenwerken met Fransen , ik zou zeggen niet aan beginnen,  praat eens met wat Amerikanen, Britten of Duitsers, die hebben allemaal frontervaring, maar als dat u  niet overtuigt ga dan naar het seminar van de heer J. de Bony. Hij is wetenschapper interculturele betrekkingen bij het Centre national de la recherche scientifique in Parijs.

Dus niet alleen de Fransen beginnen wat moeizaam aan het nieuwe schooljaar, nietsvermoedende Nederlanders moeten ook over de brug geholpen worden en als ik nog eens verder op het FF lees, niet altijd de meest snuggere soortgenoten.

Slechts 33% van de bevraagde Fransen zien de toekomst zonnig in, en rekent u even mee, dan resteren er 67% die pessimistisch zijn. ( zouden ze soms vrijkaartjes voor Bienvenue en France ontvangen hebben ?)  Maar er daagt hoop, in deze herfst verschijnen er 676 nieuwe boeken op de Franse markt, waarbij er een boek is: “Zone”, dat 500 pagina’s bevat met slects èèn zin, Mathias Enard is de schrijver.

Beste, lieve, domme nog niet naar Frankrijk geemigreerde landgenoten. Vergeet dat Bienvunue en France met al die z.g. adviseurs en experts, het enige waarin zij goed in zijn is u uw zuurverdiende centen uit de zak te frustselen. Uiteraard willen wij hier geen aanleiding geven op deze site om advocatenbrieven te ontvangen van deze boze raadgevers als wij zouden publiceren wat deze mensen zo al  “gepresteerd” hebben, maar het spreekwoord de beste stuurlui staan aan wal, is in veel gevallen het beste etiket.

Wees verstandig, koop het boek Wonen en leven in Frankrijk van de heer Wim Bavelaar, lees het goed door, stap in uw auto als u naar Frankrijk wilt en u bent samen met dat boek uw eigen beste adviseur.