Frankrijk, bijna een humanitaire ramp…..

338883_tribe_masai.jpg Iedere avond zien wij op de televisie oorlogsbeelden vanuit Kongo. Oorlogsbeelden is niet het juiste woord, want in feite gaat het om een al 40 jaar voortdurende stammenoorlog tusen de Tutsi’s en Hutu’s. Dat wij veel dichter bij huis, nauwelijks aan een soorgelijke stammenoorlog ontsnapt zijn, namelijk tussen niet alleen Toetsi’s en Hoetsi’s, maar ook Bretonen, Corsicanen, Parijzenaren en andere Gallische stamoverblijfselen, is u denk ik ontgaan. Volg mij in een verhaal waarbij het feit dat u in feite tussen witte negers woont weer eens duidelijk wordt aangetoond.

Einde 2005, begin 2006 besloten de gezamelijke stamopperhoofden in Parijs dat er een vereenvoudiging diende plaats te vinden in de wirwar van de Franse automobiel nummerborden. Zag een Hoetsi een 75 bord, riep hij smalend “ach een Parijzenaar” en werd een 01 plaatbezitter gesignaleerd, waarschuwde men elkaar voor de rijkunsten van deze man of vrouw. Wilde u verhuizen van de ene tribal area naar een andere, dan moesten er prompt nieuwe platen op uw voertuig, met bovendien de heftige contributie die u daarvoor mocht afdragen aan de dorpsoudste. Dat moest maar eens afgelopen zijn, besloot “Parijs” en begin 2009 zouden alle Franse voertuigen voorzien worden van nieuwe platen, die de herkomst van de auto en diens eigenaar niet meer zouden aanduiden. 2 letters, 3 cijfers, 2 letters voorafgegaan door de F en 12 sterren zou de nieuwe herkomstaanduiding worden.

En toen dreigde er in Frankrijk een humanitaire ramp of liever gezegd een stammenoorlog die het land vanHoetsi’s en Toetsí’s zou verscheuren. Een plaat op mijn voertuig zonder dat ik mijn identiteit kenbaar kan maken ? Dat was niet de bedoeling. Zoals een mannetjes hond zijn poot optilt tegen elke paal om zijn terrein af te bakenen, zo wilde een merendeel van de Fransen laten zien waar zij vandaan komen. Overigens kunt u aan dit voorbeeld zien hoe dicht de gemiddelde Fransman bij de natuur staat.

Dus naar goed gebruik kwamen er actiegroepen, werden er bezweringsrituelen op straat gehouden met brandende autobanden, stamopperhoofden togen naar Parijs waar dit onzalige idee bedacht was en het resultaat ?

plaques_2.jpg Vanaf 1 januari 2009 dienen alle nieuw toegelaten Franse vehikels nummerplaten te hebben, waar naast het Europa logo met de 12 sterren en de F voor Gallië 2 letters, 3 cijfers, 2 letters OOK de afkomst van het stammengebied of zo u wilt departement zichtbaar moet zijn. Dat dit betekent dat er meer op een plaat moet komen die wel dezelfde afmetingen behoudt, mag de pret niet drukken. Agenten moeten maar een bril opzetten als zij uw nummer willen noteren, mijn afkomst is heilig.

Alle voertuigen die eveneens vanaf 1.1.2009 bij de Controle Technique worden aangemeld dienen ook deze nieuwe “tatoeage” te hebben en  voor de overige Renaults en Citroëns komt het allemaal wel in de loop van de komende 3 jaren. De platen blijven nu voor het gehele bestaan van het voertuig bij de auto, motor enz., zodat wilt u nu eens echt “de blits” maken, u kunt laten zien dat u uit Nice of omgeving komt, terwijl u slechts een simpele uitbater van een Gite uit de Cevennen bent. Dat sterkt de status.

Hoe is het tijdens het slechte weer dat Frankrijk op dit moment beheerst met uw telefoon of electriciteitsverbinding ? Of moest u even een 0800 nummer bellen om u te laten depanneren ?  Kennelijk heeft u niet de juiste relaties, want zoals ik op de site van Anne Sinclair de enige echte echtgenote van autoboer Strauss Kahn mocht lezen, helpt France Telecom nadat u gebeld hebt BINNEN EEN UUR ! U en mij niet, wij hangen urenlang aan de telefoon en smeken een dame die ergens in een callcenter in Verweggistan zit, om hulp, die dan na 2 a 3 weken aarzelend op gang komt.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Er is berekend dat de echte kosten van een gesprek op een 0800 nummer ongeveer een halve eurocent kost. Maar zo wordt bij voorbeeld een gesprek met de Caisse d’Epargne ( u weet wel die net een kleine 700 miljoen euro’s hebben verloren) berekend op € 0,48 per minuut en betaalt u aan het circus van Parijs als u een kaartje wilt reserveren, bijna € 0.90 per minuut.

De totale omzet voor de bedrijven en instanties die deze 0800 nummers ter beschikking stellen aan u en mij, bedraagt circa 2 miljard euro, terwijl zoals u uit het bovenstaande voorbeeld kunt zien, de bruto winst al gauw minimaal 15 euro centen per minuut bedraagt.

Een warm gevoel als u weer eens een SERVICE nummer belt van een van uw leveranciers, de bank of ….? In deze  sombere tijden draagt u dan toch uw steentje bij aan het herstellen van de Franse economie. Dus heeft u ook dat solidariteits gevoel dat onze linkse broeders en zusters prediken, bel gewoon eens de SNCF, France Telecom, kortom een club die een 0800 nummer ter beschikking stellen. Zij zullen u dankbaar zijn.

Het komend weekend wordt thuis blijf weer, dus ook op zondag, de telefoon is onder handbereik, tenzij uw stroom net uitgevallen is, maar met de GSM gaat het ook !