Blijf morgen maar gewoon thuis

1a267847-aace-470e-877b-207424c5b588_premierb6mrt.jpg Morgen, donderdag, is het feest in heel Frankrijk. Voor de afwisseling gaan de ambtenaren, scholieren, metrobestuurders en ander gespuis maar weer eens de straat op om de Franse nationale sport STAKEN te beoefenen. Naast voetbal en rugby ( heeft u ook zo genoten toen Frankrijk door de Limeys met 34 tegen 10 een verdiend pak slaag kreeg ?), is staken de meest beoefende sport in dit wonderschone land. Dus morgen gewoon maar thuisblijven en de tuin een voorjaarsbeurt geven.Maar van waar dat woord “grève” ? Reeds op het eind van de 18e eeuw was het houden van een grève naast het spelen van  jeu des boules de favouriete bezigheid van de Franse werkman. Vlak bij de aanlegplaats van de vrachtschuiten op de Seine in Parijs bevond zich het toenmalige stadhuis van de stad en dat was de Place de la Grève. Als de werkelozen niet aan de slag konden komen bij het laden of lossen van de boten, die overigens gewoon op een soort zandplaat aan de oever van de Seine aanmeerden, gingen zij protesteren bij het stadhuis. De naam van het plein staat aan de oorsprong van deze Franse bezigheid.

Als je zo eens de lijst van geplande acties voor morgen bekijkt, wordt je niet echt vrolijk. De vakbonden hebben weer een goed stukje werk afgeleverd, en dat een staking juist tijdens de economische malaise niet echt bevordelijk is om de zaak aan de praat te brengen , laat staan te houden, ja dat is een gedachte die alleen maar kan ontstaan in het brein van een opruiende vakbondsbroeder. Vraag je dan hoe zij de problemen op zouden lossen,  volgt er een scheldpartij op het grootkapitaal, dus veel verder dan Marx zijn zij niet gekomen.

De directieleden van de bandenfabriek Continental en de Japanse audiofabrikant Sony mochten aan den lijve ondervinden hoe de Franse staker als een rat achter de rattenvanger aanloopt, in dit geval niet in Hamelen, maar b.v. Parijs. De directeur van Continental die het nieuws moest brengen dat de fabriek gesloten gaat worden, werd met rotte eieren bekogeld, terwijl de directeur van Sony gedurende 18 uur in zijn kantoor werd gegijzeld alsvorens hij door de Gendarme werd bevrijd.

Er is maar een woord voor, het is gewoon een losgeslagen zooitje tuig , waarbij het de vakbonden telkens weer lukt om mensen  de straat  op te krijgen.

Maar de mentaliteit, de schuld ligt altijd bij een ander nooit bij mij zelf, wordt de Fransman al met de moedermelk ingegeven. Combineer dit met een mateloze zelfoverschatting – ik hoorde minster president Fillon op de TV zeggen dat Frankrijk weliswaar weer toe zou treden bij de NATO, MAAR !!!! dat de “grandeur”van Frankrijk daarbij niet verloren zou gaan. President Moegabe van een ander derde wereldland , Zimbabwe had het niet beter kunnen zeggen.

80% van het Franse middenkader wil niet promoveren en in het bedrijf waarin zij werken, toetreden tot de directie. Waarom ? Omdat je als directeur te veel last hebt van stress ! Nu trof u op deze site al eerder een artikel aan over Fransen die last hebben van stress tijdens het werk, maar als je het bovenstaande op de Franse televisie hoorde en zag, was het geen wonder dat de kat spontaan de gordijnen inklom. Begrijpt u nu dat het nooit wat zal worden met dit land ?

Prima om vakantie te houden, leuk om er een 2e huisje te hebben, permanent wonen, nou vooruit als u het koude klimaat van Nederland wilt ontvluchten, maar zorg er voor niet te veel te integreren, trouw zeker niet met een Fransman of  “vrouw”, want mocht er ooit nog eens een echt Vereenigd Europa komen en u lijdt aan de “Franse ziekte”, dan is er geen ziektekostenverzekering die u als klant wil hebben.

Ver voor de wedstrijd vanavond tussen Ajax ( ik ben geen fan ) en Olympique Marseille werd door de Amsterdamse politie tijdens een onderzoek volop wapentuig in de bussen van de O.M fans aangetroffen. Gelijk maar eens aanpakken dat tuig, net zo als de Fransen dat met buitenlanders doen. Gelijk een diplomatieke rel, kan Jan Peter morgen in Brussel een leuk gesprek hebben met Nico.

Eind van deze week ga ik het met u hebben over de Rosè die volgens de Franse wijnboeren geen echte is als hij niet geproduceerd wordt op dezelfde wijze zoals b.v. in de Provence.  Weer even niet bij de les gebleven  heren, en is het weer klagen geblazen ?Misschien even gaan staken ?