Nucleaire proeven en Francois Perol

9761nuclear-bomb-explosion_web.jpg 

 BREAKING NEWS !!!! surf naar www.nederlandkritisch.nl  met betrekking tot zojuist gepubliceerd rapport van de Nationale Ombudsman over de wanprestaties van het CVZ

Zo op het eerste oog weinig overeenkomst tussen nucleaire proefnemingen en de naam van de (voorlopige) president directeur van Caisse d’ Épargne gefuseerd met de Banques Populaires. Maar toch, beide waren en zijn hoog explosief en tonen de hypocritie van de politiek in het algemeen en die van de Fransen in het bijzonder.

Laten wij met de nucleaire proefnemingen van Frankrijk beginnen. Deze vonden zo’n 30 jaar geleden plaats en de 200 proeven werden in eerste instantie in Algerije gehouden en later in Frans Polynesië. Hierbij waren direct 150.000  man militair- en burgerpersoneel betrokken, los van talrijke burgers, die in de buurt van de plaatsen woonden, waar de proeven plaatsvonden. Verder is het wellicht op zijn plaats nog even de moord op een Nederlandse fotojournalist door de Franse geheime dienst in herinnering te brengen. Deze werd vermoord, toen er door de Franse geheime dienst een aanslag werd gepleegd op het schip van Green Peace, dat wilde uitvaren naar een van de eilanden in de Polynesische atol, waar Frankrijk een nucleaire proef wilde nemen. Pas na veel aandringen heeft Frankrijk in een later stadium de moord toegegeven.Inmiddels lopen er duizenden Fransen rond met gezondheidsklachten ten gevolge van de proeven. De bescherming bestond toendertijd uit niet veel meer dan een zonnebril en het op tijd bukken als de nucleaire explosie plaats vond en dat heeft noodlottige gevolgen gehad. Talrijke Fransen zijn inmiddels gestorven aan kanker veroorzaakt door een te hoge dosis straling vanwege de explosies. Pas nu, 30 jaar na dato, heeft de Franse overheid haar verantwoordelijkheid genomen en is er een bedrag van rond de 10 miljoen euro uitgetrokken om te trachten de slachtoffers te compenseren.

Een geheel andere mogelijke explosie is die van de benoeming van Francois Perol tot president directeur van de onlangs gefuseerde Caisse d’Épargne met de Banques Populaires. Tot deze benoeming zou normaliter het groene licht ontvangen moeten worden van een speciale commissie, maar nadat de voorzitter hiervan a titre personel te kennen gegeven had, dat hij in principe geen bezwaar zou hebben tegen de benoeming van Perol, was dat voor Sarkozy aanleiding genoeg de benoeming bekend te maken.

Uiteraard is hiertegen door de oppositie geprotesteerd en niet ten onrechte, als men even kijkt naar het C.V. van deze mijnheer Perol en zijn links met Sarkozy. Perol werd geboren in 1963, studeerde o.a. aan de Ecole Nationale d’Administration en werd de assistent van Sarkozy in 2003 toen deze de toenmalige minister van economische zaken Francis Mer opvolgde.

In 2005 trad Perol in dienst van de Banque Rothschild. Op zich zelf niet vreemd, ware het niet dat deze  bank EN Perol de adviseurs waren, om te komen tot de oprichting van Nataxis een gemeenschappelijke investeringsbank van …?… juist de Caisse d’Épargne en de Banques Populaires. Voor deze goede ??? adviezen ontving Perol een bonus van 2 miljoen euro ! Verder adviseerde Perol, Sarkozy over de fusie van Gaz de France en Suez waarbij hij inmiddels de positie had gekregen van plaatsvervangend algemeen secretaris van het Elysee.

De oprichting van dit investeringsvehikel bleek geen goede greep, want deed het aandeel in 2006 tijdens de introductie nog € 19,55, inmiddels staat het aandeel op € 1.20 en moest de Franse overheid bijspringen om de zaak van een definitief faillissement te redden.

U begrijpt , geen frisse rol noch voor president Sarkozy en ook niet voor zijn protegè die hij in een soort Nacht und Nebel aktie getracht heeft op deze sleutelpositie te parachuteren. Perol zal zich op 25 maart  moeten verantwoorden voor de afgevaardigden van het parlement. Hem dreigt – maar dat zal wel meevallen – een straf van maximaal € 75.000 en 5 jaar gevangenisstraf.

Inmiddels klopte ook nog de automobiel onderdelen fabrikant Valeo aan bij de staat voor steun, maar tegelijkertijd ontvangt de scheidende president directeur Thierry Morin een gouden parachute van € 3.2 miljoen . Valeo verloor in 2008 € 207 miljoen en moet 1500 mensen ontslaan. Het is te hopen dat Morin een goede vriend van Sarkozy is.