D – Day, 65 jaar later

1189711_memorial_dayDat de bewoners van uw 2e vaderland niet tot de categorie helden gerekend mag worden is genoegzaam bekend. Op Frankrijkritisch werd daar al uitvoerig over bericht, dit soms tot ongenoegen van Nederlandse moeders die hun dochters zagen trouwen met de ogenschijnlijk fiere haantjes van de Franse natie.“Nee, wij komen niet eten, heel aardig van jullie, maar slapen doen wij bij Amerikaanse vrienden in Parijs .” Zo ongeveer zal de boodschap geluid hebben,  die Barack Obama aan zijn Franse collega Sarkozy gegeven heeft, toen deze hem uitnodigde zijn gast te zijn voor de 65e verjaardag van de invasie in de Normandie. En Michelle ging liever alleen wat shoppen in Parijs, zonder het gezelschap van een pseudo “zangeres” en “fotomodel”.

Wist u, dat nadat de gealliëerden vaste voet aan wal gezet hadden in Normandie, de Franse mannelijk helft van de burgers in de regio opeens een aanval van dapperheid kreeg ? Samen met gelijkgezinden elders in het land, van wie wij tijdens de oorlog alleen maar lege schoentjes zagen staan, pakten zij tijdens de zgn. épuration sauvage ongeveer 14.000 landgenoten op, van wie vermoed werd dat zij tijdens de oorlog “fout” geweest waren, en werden deze zondere al te veel plichtplegingen doodgeschoten. Bravo !

De geallieërde troepen wisten met afschuw te vertellen hoe Franse burgers en dan  met name vrouwen door deze dappere haantjes werden kaalgeschoren, met pek en veren besmeurd, uitgekleed, met een swastika beschilderd en naakt door de straten van hun woonplaats moesten marcheren op de maat van trommelgeroffel dat deed denken aan de tijd van de Franse revolutie. Kijk, dat noem ik nog eens zaken hard aanpakken !

Dat dit geen uitzonderingen waren tonen de vele inmiddels boven water gekomen historische documenten. De Franse “mannen” trachtten op deze heldhaftige wijze hun falen tijdens de oorlog te compenseren, zoals ze dat nu nog doen door tijdens een probleem hard te gaan schreeuwen en banden in brand te gaan steken.

In Amsterdam hebben wij hier een goed woord voor Sch…. bakken, maar dat mag ik van de redactie niet gebruiken. Ik denk dat Obama blij is als hij weer in Air Force One kan stappen om deze plaats van schande te verlaten.


1 reactie

 1. wolfy zei:

  Of de Nederlanders wel helden waren, mooi niet hoor.
  In 0031 werden de vrouwen ook kaal geschoren die iets met de Duitsers hadden.
  Alleen Juultje werd met rust gelaten natuurlijk.
  Nederlanders zijn nog steeds laf, zeker als het om allochtonen gaat.
  Natuurlijk zijn er een paar die wel helden waren, maar het merendeel zal het opnemen voor onze lieve medelanders.
  Ervaring genoeg mee gemaakt met beide.

  Gegroet aan alle die het niet pikken.

Comments are closed.