Stap eens op de Airbus

kami_france_verscho_826788gDe verschillende types Airbus behoren naast de vliegtuigen van Boeing tot de meest gebruikte machines ter wereld. Geen wonder dus, als je het zuiver rekenkundig benadert, dat de kans op een ongeluk met een Airbus procentueel hoger ligt, dan b.v. met een Fokker.Toch is het de laatste week wel raak met Airbus. Nog vers in het geheugen ligt de ramp met de Air France A 330 op weg van Rio de Janeiro naar Parijs. Vandaag moest een Airbus A 330 van de Australische maatschappij Jetstar een voorzorgslanding maken op het eiland Guam, midden in de Stille Oceaan. Na 4 uur vliegen vanuit Japan naar Australië, ontdekten de vliegers rook in de cockpit en wisten met succes  de brand aan boord met een brandblusser te blussen, waarna er geland werd op Guam.

Donderdag  moest een Russische Airbus A 320 een noodlanding maken in Novosibirsk, terwijl het toestel onderweg was van Inkutsk naar Moskau. In de voorruit van het toestel was een scheur ontstaan, en daar dit tot een plostselinge decompressie kan leiden met alle gevolgen van dien, werd het toestel via een lagere vlieghoogte naar Novosibirsk gebracht, waar het veilig lande.

De producten van Airbus dus onveilig ? Nee, absoluut niet, waarbij er overigens wel vliegers zijn, die in het algemeen gesproken de voorkeur geven aan het vliegen met een Boeing. Ook de nieuwste Boeing 787 die nog operationeel moet worden ingezet beschikt nog over een “ouderwetse” stuurknuppel, hetgeen veel vliegers het gevoel geeft, het vliegtuig beter in de hand te hebben. De Airbus machines worden bestuurd middels een zgn. “joystick” zoals u hem ook kent van de diverse elektronische spelcomputers. Met name op groote hoogte is het toestel dan indien de auto pilot wordt uitgeschakeld, moeilijker te besturen, de joystick reageert op de minste beweging, terwijl een gewone stuurknuppel de vliger wat meer gevoel geeft.

Maar, het is net als bij een auto, het ene type ligt een berijder beter dan het andere type, hetgeen dus niets bijdraagt of afdoet van de kwaliteit.