Diamonds are Wilhelmina’s best friends

Ongetwijfeld kunt u zich het bekende Amerikaanse liedje herinneren: “Diamonds are a girl’s best friend,” gezongen door Marilyn Monroe. Maar niet alleen Marilyn hield van diamanten, ook ex koningin Wilhelmia wist er raad mee, getuige het volgende verhaal, dat wij vonden in het Britse oorlogsarchief (foto Wilhelmina samen met Juliana en Bernard -NIOD)

Op 9 mei 1940 was kapitein P.R.J. Tilley van de Irish and Welsh Guards op weg naar Cardiff voor een paar dagen verlof. Net buiten het station van Newport werd de trein waarin hij zat staande gehouden en de aan boord gekomen Militaire Politie vroegen Tilley in de laatste wagon plaats te nemen. Vanwege een ophanden zijnde invasie dreiging van de Duitsers had Tilley zijn volledige oorlogsbepakking bij zich. De trein stopte weer, de laatste wagon werd ontkoppeld en ging terug naar Newport. Van Newport ging het naar Tunbridge Wells waar andere manschappen van de Irish and Welsh Guards zich met Tilley samenvoegden.  Toen Tilley gevraagd werd door sergeant Obie Walker of hij van tulpen hield en Tilley dat bevestigde, kreeg hij als antwoord dat dit ook maar goed was, want die zelfde nacht vertrokken Tilley en zijn mannen naar het inmiddels onder Duits vuur liggende Nederland.

422Op 12 mei 194o vertrok Tilley samen met manschappen van de Irish Guards naar Nederland, in  totaal 200 man sterk en het vermoeden rees dat zij de Nederlandse oranje familie moesten trachten te beschermen tijdens hun  laffe vlucht  van  deze familie  naar Engeland. De opdracht was een haven in Walcheren te verdedigen, een weg vrij te maken naar Den Haag en daarmee de leden van dit  huis de gelegenheid te geven te vluchten naar de gereedliggende Britse  schip de HMS Malcolm onder bevel van kapitein Halsey.

Het bleek dat Juliana al op andere wijze de dag ervoor gevlucht was, samen met Bernard en het wachten was dus op Wilhelmina. Inmiddels werden de aanvallen van de Duitse Stuka duikbommenwerpers boven Rotterdam steeds heftiger en kapitein Halsey wilde vertrekken om zijn schip en manschappen niet een weerloze prooi te maken van de Duitsers.

De middag van 13 mei 194o , de Duitsers waren inmiddels ook op Walcheren aangekomen, kwam eindelijk een konvooi zwarte limousines de kade oprijden. Tegen alle verwachting van de Britse soldaten in, zaten daar geen leden van de Nederlandse regering in, noch Wilhelmina, maar werden er enkele kistjes diamanten uitgeladen en aan boord gebracht. Hier was dus het wachten op geweest, want niet veel later , even voor 6 uur ’s avonds kwam ook Wilhelima aan en kon de HMS Malcolm eindelijk vertrekkken.

Om de door Wilhelmina vertraagde aftocht in de rug te dekken, moesten er Britse leden van Irish and Welsh Guards achterblijven om te voorkomen dat de Duitsers het vertrek  van de HMS Malcolm konden verhinderen. Hierdoor sneuvelden 7 Britse soldaten en werden 23 gewond. Toch zagen de Britten kans contact op te nemen met een Brits oorlogsschip dat voor de kust voer en de HMS Witshed nam de achtergebleven Britse soldaten uiteindelijk aan boord en bracht ze veilig terug naar Engeland.

De moraal van dit verhaal : Al de prachtige verhalen over het medeleven dat de Oranje’s hadden met de Nederlandse bevolking in bezet Nederland moeten met een grote korrel zout genomen worden. Het eigenbelang prevaleert en dat is tot op de dag van vandaag niet verandert en zal ook nooit veranderen.


9 Reacties

  1. Henri zei:

    Volgens dit artikel speelt het bovenstaande zich in 1941 af. Toen waren de Oranjes allang weg, hoor. Mei 1940 is de juiste periode.

  2. Paul zei:

    @ Henri, u heeft gelijk, soms in de hitte van het gevecht maken wij domme fouten, excuus
    Paul redactie Geennieuws

Comments are closed.