Natuurpark Frankrijk

328752_british_seaside_series_7Hiernaast op de foto ziet u een van de laaste Franse echtparen die binnenkort nog in “het wild” in Frankrijk te bewonderen zijn. Waar is de rest zult u vragen ? Doodeenvoudig, die hebben zelfmoord gepleegd, want zij hadden een baan vol stress o.a. bij France Telecom ( 18 zelfdodingen sinds begin 2008) en andere dynamische Franse bedrijfstakken zoals Air France, Thales, de toeleverancier van de defecte snelheidsmeters voor de Airbussen, Renault, Citroën, de Franse wijnboeren, de vissers, La Poste en niet te vergeten al die Franse “werkers” die,  omdat hun bedrijf zo goed liep, nu vanwege een faillissement op straat komen te staan. En weer een 1e prijs, het Parijse vliegveld Charles de Gaulle is uitgeroepen tot het slechtste vliegweld ter wereld, zelfs de luchthaven  Shermetyevo van Moskou was nog  beter.Misschien vind u dit een sombere kijk op het leven, immers er zijn zo veel aardige en hardwerkende Fransen, zeker bij u in de buurt. Het is een opvallend feit, dat als je  landgenoten spreekt  die ooit in een bui van verdwaasdheid een (2e) huis in Frankrijk gekocht hebben ,  ZIJ altijd aardige en ijverige Fransen om zich heen hebben wonen. Nooit hoor je anders, behalve bij de enkele Nederlander die het inmiddels wel in Frankrijk voor gezien houdt, zoals ik van een Nederlandse makelaar vernam, en wiens klanten weer verhuizen naar de normale  wereld. Overigens vertelde diezelfde  makelaar, dat steeds meer landgenoten, het authentieke karakter van dit land spuugzat zijn en verhuizen. Met een 200.000 Nederlanders in Frankrijk moeten er dus ruimgeschat 200.000 x 4 aardige Fransen zijn.

Maar goed, eerst het goede nieuws: Opnieuw  heeft een deel van het snelheidsmeet-  syteem van een Air France Airbus het af laten weten. Dit keer ging het om vlucht AF 1095 van Rome naar Parijs en ofschoon de storing aan de zgn. Pitotbuis maar even duurde en de vliegers dit  tijdig konden corrigeren, is het toch een zorgwekkend verschijnsel. De firma THALES is de producent van dit onderdeel en de AF Airbussen waren uitgerust met het type AA. Dit type wordt nu OP DRUK VAN DE LEDEN van de SNLP, de Franse verkeersvliegersbond vervangen, THALES heeft in een uiterste bui van creativiteit hier nu het type BA voor bedacht en ook deze BA doet het niet goed, want deze was gemonteerd op het toestel dat van Rome naar Parijs vloog.

Ondanks het feit dat leden van de SNLP bij Air France er steeds weer op aandringen de producten van THALES helemaal niet meer te monteren, maar over te gaan op een syteem van de Amerkaanse producent GOODRICH ( wereldwijd marktaandeel 70%), willen AF en Airbus daar niet aan. Stel je voor , zo maar de Franse creativiteit verlochenen, het zou te gek zijn. Kunt u zich nog de Citroën DS en ID herinneren, de snoek ? Prachtige auto’s om te zien, maar een dermate geniaal gecombineerd veer-rem en besturingssysteem, dat je vaak de trotse eigenaren met hun auto op de buik over de staart zagen schuifelen, daar ook de rem en het stuur nauwelijks nog bedienbaar waren. Over kaartinstapsystemen van Renault zullen wij het maar niet hebben, of over de bekende LIVEBOX een rampenmodem van Orange.

Het 2e goede nieuwtje is, dat de AF vlucht veilig op Charles de Gaulle aankwam en de passagiers tot hun vreugde NIET op het vliegveld hoefden te overnachten. Het Parijse vliegveld is namelijk net uitgeroepen tot het slechtste internationale vliegveld ter wereld en uit eigen ervaring sprekend, terecht.  Moskou deed het 1 plaatsje beter en voor de 12e keer kwam Singapore als beste uit de bus. Amsterdam scoorde bij de Europese vliegvelden als beste. Ik zal u uitvoerig commentaar van de jury besparen, het zouden mijn eigen woooden kunnen zijn, maar een kleine bloemlezing gaf aan, dat het vliegveld vies, vuil, onverzorgd was, veel zwervers, en dat het personeel de typische arrogante Franse houding had, nauwelijks moeite deed een andere taal te spreken dan hun eigen Gallische dialect en daarnaast hautain en ongeïnteresseerd was. Dus “what’s new? ”  Uw buren werken kennelijjk niet op Charles de Gaulle.

Het 3e goede nieuws is , dat ook nu bij een bedrijf waarbij je het je haast niet voor kunt stelllen, namelijk France Telecom, de werknemers nu aan zelfdoding doen. Wat mij betreft mag het een collectieve actie worden, ergens van de Normandische klippen springen, of als toeristische attractie met z’n allen Bungee Jumpen van de Eiffel toren met een Frans elastiekje, succes verzekerd. Tjonge wat een prachtig gezicht moet dat zijn en wat zou het opruimen. Ik vraag het u,  een bedrijf dat bekend staat om zijn  complete minachting voor zijn klanten, heeft medewerkers die klagen over stress ! Maar goed, het is dus bij FT al net als bij de andere Franse bedrijven die de economische wind wat kouder voelen blazen en waar de wattebolletjes die het personeel vormen niet bestand zijn tegen deze tocht.  In feite niets nieuws.

In ga even naar mijn aardige buren, althans als zij nog in leven zijn, hij is overdags aanwezig bij de EDF en zij zit bij La Poste.  Ofschoon een Franse begravenis ? Nooit weg, authentiek, charmant, een stukje voor En France of voor wonen en leven in Frankrijk?