De Nederlandse Bank

250px-nederlandschebankDe Nederlandse Bank (DNB), wie heeft er de laatste maanden niet iets over gehoord, of gelezen? Was het eerste de Icesave affaire, waarin DNB een wat bedenkelijke rol speelde, de laatste weken is DNB weer in de aandacht gekomen, vanwege het feit, dat kroonprins Willem Alexander wel of niet zijn functie als commisaris bij de bank op zou moeten geven. Waarom deze discussie?Heden ten dage heeft DNB een publieke taak en of de bank deze ook altijd correct uitvoert is zeker na de Icesave affaire de vraag. Voor € 23.000 per jaar beloning heeft prins Willem Alexander een plaats als commisaris bij de bank en los van de vragen die je kunt te stellen of de prins hiervoor wel  de nodige  capaciteiten  heeft ( hetgeen betwijfeld mag worden), duikt de vraag op wat de positie van de prins is, als DNB in zwaar weer terecht komt. De comisarissen dienen de directie van DNB te ondersteunen met advies en raad en zijn daarmee indirect mede verantwoordelijk voor de gang van zaken bij de bank. Is dit iets wat ons toekomstig staatshoofd kan worden toevertrouwd en wat zijn de jurisdische en staatsrechtelijke gevolgen?

DNB werd bijna 200 jaar geleden opgericht door koning Willem I en had toen een zuiver commerciële functie. In 1948 werd DNB weliswaar genationaliseerd, de staat de Nederland is dus de eigenaar, maar wie heeft het achter de schermen bij DNB voor het zeggen ?

De vroegere eigenaren van DNB, waaronder de koninklijke familie kregen als vervanging van de waarde van hun bezit twee keer de nominale waarde van hun aandelen uitgekeerd. verder werd er vastgelegd dat “de private aandeelhouders voor hun aandelen een bewijs van inschrijving krijgen in het Grootboek der Nationale Schuld.”

De vraag is dus nu niet zo zeer , wie de eigenaren zijn, maar wie het bij DNB voor het zeggen heeft. En dat laatste is belangrijk. Ondanks het feit dat de Oranje’s geen aandeelhouder meer zijn bij DNB, hebben zij zeer zeker een grote invloed op de gang van zaken aan het Frederiksplein in Amsterdam. Als de oude eigenaren nog altijd posites in het bedrijf aanhouden en niet door enig aandeelhouder /eigenaar gewipt kunnen worden en daarbij elkaar nog mogelijk blijven aanstellen, dan is de overdracht in 1948 naar de Staat slechts een papieren overdracht geweest en blijft de feitelijke macht gewoon bij de oude eigenaren. Dat betekent dat Beatrix geen enkel belang heeft om haar zoon van zijn huidige positie te zien verdwijnen, ondanks de povere  kwaliteiten van W.A. is het altijd goed, iemand ter plekke te hebben die een oogje in het zeil kan houden.

Kijken wij nog eens verder wie er zoal in die R.v.C zitten, dan komen wij de naam Fentener van Vlissingen tegen ( ook al een oude eigenaar), Frits Bolkestein, die ook weer met Beatrix deelneemt aan de Bilderberg conferenties. Er zijn nog een aantal illustere namen uit de vaderlandse sociëteit te noemen, waarbij o.a. de president van de Haagse rechtbank, mr. van Delden er een is. Kun je deze 2 functes met elkaar combineren? De rechterlijke macht en de financiële macht samen = levensgevaarlijk voor u en mij !

De feitelijke machststructuur bij DNB is  nooit veranderd, en zo lang DNB ook de belangen van de Oranjes behartigt, zal dat vrees ik ook wel zo blijven. In een van de volgende artikelen zullen wij hierop nog eens nader terugkomen.


2 Reacties

 1. Orgers zei:

  Als dit zo is, worden we dan niet met z’n allen voor de gek gehouden, de vraag bij mij is:
  Is ons geld wat op de bank staat over een poosje nog wel wat waard?

  @de heer of mevrouw Orgers. Uiteraard zitten wij niet in het bestuur van DNB noch een andere bank, maar voordat wij in NL Icesave achtige of nog beter gezegd Ijsland achtige situaties aan zullen treffen, dan gaan Griekenland, Spanje en Portugal eerder kopje onder.

  mvg redactie geennieuws

 2. Klaas zei:

  Om te begrijpen hoe deze zwendel werkt is het van belang te begrijpen hoe ons geld in omloop wordt gebracht. Al het geld dat ontstaat wordt gecreeerd als schuld. Commerciele banken kunnen voor iedere 100 Euro die door spaarders wordt ingebracht 1000 Euro uitlenen (en dit gaat verder indien de begunstigde van het uitgeende bedrag ontvangt en terugbrengt naar een bank). Onze staatsschuld wordt voor het overgrote deel gevormt door de hoofdsom/ afslossing + rente die door de staat wordt betaald op het aantrekken van liquiditeit. Of dat komt van commerciele banken, particulieren of bedrijven maakt niet uit. Uiteindelijk moet al dat uit “lucht gecreeerde geld” met rente bij DNB (of ECB waarvan DNB aandeelhouder is) worden afgenomen. Al het geld dat door de overheid wordt aangetrokken om tekorten te financieren moet dus met rente worden aangetrokken. De vroegere eigenaren betrekken dus nog steeds geld uit hetzelfde verwerpelijke geld creatiespel alleen uit een aandere schakel (het grootboek der nationale schuld tegen een eeuwigdurende rente van 2.5%)

Comments are closed.