Willem Alexander en Mo Ibrahim

20090925_4col-img-theboardHier links ziet u het bestuur van de Mo Ibrahim Foundation en wij zijn zo vrij geweest de foto van hun website te kopiëren  en adviseren u daar een kijkje te nemen:

              www.moibrahimfoundation.org/

Wat doen deze stichting en wie is Mo Ibrahim ?

 

 

                                                                      Sustainable development requires states to be legitimate in the eyes of their citizens and to deliver the core functions of the state

Indachtig de woorden van de EU commissaris José Barosso die wij hierboven weergeven , stelt de Mo Ibrahim Stichting ieder jaar een lijst op van alle landen op het Afrikaanse continent, waarin getoetst aan een 4 tal criteria de “governance”dus zeg maar de bestuurlijke situatie van deze landen wordt weergegven. Zoals u op de foto kunt zien ( en wij raden u een bezoek aan de website van de stichting zeker aan) bestaat het stichtingbestuur uit praktisch uitsluitend inwoners van een aantal Afrikaanse landen. Mo Ibrahim zelf komt uit Soedan.

Of onze geachte stampvoetende Wassenaarse puber deze studie ooit gelezen heeft, laat staan het bestaan van de stichting kent, wagen wij te betwijfelen. Misschien dat Hill and Knowlton hiermee weer een nieuwe (kokos)noot te kraken krijgen, want het blijkt dat Mozambique in de studie die een aantal dagen geleden is uitgekomen slechts plaats 35 bekleedtvan de 53 Afrikaanse naties. Zuid Afrika neemt plaats 5 in, het best bestuurde land is Mauritius, maar zelfs landen waar u nu niet direct uw vakantie zult gaan houden als Libië, Alegrije of  Benin liggen ver voor op Mozambique.

Gekeken werd naar 4 hoofdcriteria, te weten : 1) veiligheid and orde, 2) mensenrechten, 3) duurzame economische mogelijkheden en tenslotte 4) menselijke ontwikkeling.

In het totaal scoorde Mozambique 52.38 punten van de 100, maar als het gaat om de ontwikkelingsmogelijkheden voor de lokale bevolking ( punt 4) krijgt het land slechts 37.46 punten en bevindt zich dan bij landen als Congo en  en Tsjaad. Op gebied van veiligheid doen b.v. Egypte, Ghana en Lesotho het aanzienlijk beter. Kijken wij naar de veilheid en orde in het land, kun je beter naar Egypte of Madagascar of Tanzania gaan, kortom onze Wim heeft zijn huiswerk niet goed gedaan.

Wilt u de lijst zelf eens bekijken met alle landen en de diverse criteria surf dan naar:

http://www.moibrahimfoundation.org/en/section/the-ibrahim-index

Het is toegegeven een beetje taaie materie, maar geeft een verhelderend beeld in de domheid van onze toekomstige vorst.

 


4 Reacties

  1. jaap zei:

    kennelijk lezen ze in Wassenaar en Den Haag geen kranten, laat staan rapporten, maar de spindocters kunnen hier zeker wel wat mee, los van het feit dat er een mooie taak voor Wim ligt te wachten

  2. Maria zei:

    Ach,over het intelect van WA.hoeft men allang niet meer te twijfelen.
    Een garnaal heeft meer herseninhoud.

Comments are closed.