Bella Italia, brief van een moeder aan haar zoon

carabinieri500Vandaag een brief van een Italiaanse moeder aan haar zoon, die werkzaam is bij de Carabinieri, de Italiaanse para militaire politie. U weet waarom deze handhavers van de orde altijd met 2 man gelijktijdig de weg op gaan ? Een kan er lezen, de andere kan schrijven, maar dat geldt in feite ook voor de gemiddelde Nederlandse diender of Franse Gendarme. Nu vrij vertaald de brief  van la Mama aan haar Figlio:

Lieve zoon,

Ik schrijf je deze brief, zodat je weet dat ik je geschreven heb. Als je hem ontvangt , betekent dit ,dat hij aangekomen is, maar mocht je hem niet ontvangen, laat het dan even weten, want dan stuur ik hem nog een keer. Ik zal langzaam schrijven, want ik weet dat je  niet snel kunt lezen. Enkele weken geleden heeft je vader in de krant gelezen dat het grootste deel van ongelukken binnen een straal van 1 kilometer rond het huis gebeurt, dus zijn wij inmiddels wat verder weg  verhuist. Het nieuwe huis is prachtig, er zit zelfs een wasmachine is, maar ik ben er nog niet achter hoe deze werkt. Ik heb het aan de congiërge gevraagd, hem in de machine gestopt, de waterkraan geopend en ik heb hem daarna nooit meer teruggezien.  Het weer was hier de laatste tijd niet slecht, de afgelopenweek heeft het de eerste keer 3 dagen geregend en daarna 4 dagen. Je vader heeft inmiddels een nieuwe baan. Hij heeft 500 man onder zich, want hij werkt als grasmaaier op het kerkhof. Oh, ja wat betreft het jack dat jij aan mij gevraagd hebt, ik heb het wel verstuurd maar door het gewicht van de knopen zouden de verzendkosten erg duur geworden zijn. Dus heb ik de knopen er afgehaald en deze in de binnenzak gestopt, zodat je ze kunt vinden als je de knopen er toch weer aan wilt zetten. Je broer had per ongeluk de auto afgesloten en de sleutels in het contact laten zitten.  Hij moest toen een krik halen om de ruiten in te slaan, want wij zaten nog in de auto, die inmiddels de berg afgereden was, omdat hij hem niet op de handrem gezet had. Je zuster Margerita gaat een dezer dagen bevallen. Ik weet nog niet of het een meisje of een jongen wordt, dus weet ik ook niet of  jij nu tante of oom zult worden. Doe de groeten aan  je vriendin Maria als je haar ziet, zie je haar niet zeg dan maar niets. Tenslotte , ik had nog wat geld in de brief willen stoppen, maar de enveloppe was al dicht, dus dat komt de volgende keer.

Kus, je moeder.