Het falende overheidsbeleid

20090203_blg_senate_recount_tues3_33

Gisteravond vertoonde het Franse TV station Tele 6 een interessant programma, waarmee in een klap het volkomen falende Nederlandse overheidsbeleid ten aanzien van het gebruik en de verkoop van verdovende middelen werd aangetoond.

 

Zone interdite - Nouveaux trafics, nouvelles victimes : commentIn de uitzending werden de gangen gevolgd van een jonge Franse narcotica handelaar, die, u raadt het al, zijn inkopen deed in Nederland en om precies te zijn in Rotterdam. Met een verborgen camera reisde de TV crew mee, en zo konden wij zien, hoe de Franse handelaar koud met de auto aangekomen bij het Rotterdamse centraal station al wordt aangesproken door met name Marokkanse handelaren. Wij volgden een van deze handelaren en die blijkt uitsluitend voor het doel om te handelen een appartement heeft afgehuurd, waar de Fransman wordt ontvangen, zijn voor de Franse markt bestemde heroïne inslaat, afrekent en vertrekt. Je zou toch zeggen, dat het voor de Rotterdamse politie een eenvoudige zaak moet zijn, om eveneens ( met behulp van Franse collega’s ) zich voor te doen als kopers en op die manier in ieder geval een dealer uit de markt te halen. Niet dus.

Nog erger wordt het, als wij  deze keer zonder verborgen camera  een kijkje mogen nemen bij de Rotterdamse rechtbank. Zo zijn wij getuige hoe een Nederlandse advocaat in een zitting van nog geen 10 minuten een Duitse drugskoerier moet verdedigen. De feiten staan vast, de koerier krijgt bij afwezigheid 2 maanden cel, waarvan 1 voorwaardelijk, maar gelet het feit dat de verdachte zelf niet is komen opdagen, zal er van het uitziten van de straf wel weinig of niets terechtkomen.

De advocaat in kwestie behandelt kennelijk veel meer van deze gevallen, want met een vriendelijk ” tot vanmiddag “, verlaat hij de rechtszaal.

Hoe anders gaat het in Frankrijk, waar de politie gedurende een nachtelijke overval 2 drugskoeriers aanhoudt. De dag daarop staan zij ’s morgens bij de onderzoeksrechter en al die zelfde middag worden zij veroordeeld tot 1 respectievelijk 2 jaar gevangenisstraf. Snelrecht of zo als wij dat in Nederland noemen “lik op stuk beleid”, waar in de praktijk in ons land, niets van terecht komt.

Los even van de kosten die dit slappe beleid met zich meebrengt, want een niet verschenen verdachte zal zijn /haar advocaat in Nederland zeker niet zelf  betalen, tellen ook nog de kosten van de zitting zwaar mee. De Nederlandse belastingbetaler is veel een keer de dupe voor een (wan)beleid, dat alle jaren compleet faalt.

In 2008 vielen er in Frankrijk 305 doden ten gevolge van een overdosis verdovende middelen en zijn er inmiddels naar schatting  2 miljoen vaste gebruikers. 150.000 zijn aan heroïne, 250.000 aan cocaïne, 250.000 aan XTC en tensslotte 1.2 miljoen aan canabis verslaafd. Maar andere schattingen hebben het over 3.9 miljoen gebruikers.


1 reactie

Comments are closed.