Commentaar van een lezer

1236436_coffee

Zoals u inmiddels gemerkt zult hebben, lezen wij altijd even de door u gegeven commentaren door tijdens het nuttigen van een kopje koffie van een Max Havelaar plantage afkomstige koffieboon . Daarna wikt de redacteur van dienst of uw commentaar geplaatst wordt. Zojuist kwam er commentaar binnen over ons artikel “de restavecs van Haïti “en vonden wij dit zo toepasselijk en vooral ook uit onze derde wereld tijd zo herkenbaar, dat wij zonder “CECK” te vragen ( daarvoor een nederige knieval) het commentaar nog eens apart als artikel op deze site plaatsen. “CECK” onze dank !

Je neemt als begaan “mens” een tros bananen loopt naar een grote boom in de “zwarte “tropen, dus de boesj en lokt de mens/ aap naar beneden.Voor je het weet wordt je voorbij gesneld door een “arme mensen helper” die door zijn puissant RIJKE organisatie in de westerse wereld aan een evenzo wereld job is geholpen. Natuurlijk verdienen de sjeffies en dikke deuren een geweldige boterham en niet te vergeten  alle extra’s in de meest luxe restaurants, hotels, reizen en daar boven op de wel bekende chauffeur met met en dikke, vette tuf. Mijnheer heeft het gemaakt ondanks zijn amper gehaalde middelbare school diploma, vaak door dubbele of driedubbele jaren “studeren” op onze kosten. Mijnheer heeft grote vrinden in het wel bekende old boys circuit gelieerd aan de grote von Amsberg kliek en lid van het plaatselijke Oranje comité. Maar goed we zijn dus bij de arme mensen helper die je voorbij snelt om die arme drommel eens te helpen. Het eerste wat hij doet, is natuurlijk te vertellen dat hij geen aap maar een mens is en dus zo ook zijn rechten heeft in de wereld. Dan moet de geredde natuurlijk wel als mens kunnen leven en dus wordt hij als mens aangekleed en niet te vergeten moet hij schoenen gaan dragen, die hem nooit zullen passen of zeer gaan doen, want die zijn nou net niet voor hem met zijn speciale kak hielen gemaakt. Tot zo ver is er nog niks onoverkomelijks gebeurt, maar dan komt het. Stiekem verteld die arme mensen helper dat hij natuurlijk nooit hoeft te werken in de bloed hitte, want daar zijn domme blanken voor. Stel je voor dat je last van je rug gaat krijgen of nog erger overspannen wordt van al die inspanning, dat is geen doen dat heet slavernij en die is nu juist daarvoor afgeschaft. En passant verteld de arme mensen helper nog even dat zijn volk elders in de boesj eeuwen lang als slaaf door die vervloekte blanken is uitgebuit en dat hij dat vooral hard moet roepen, dat helpt alleen maar, want die blanken hebben een schuld gevoel van hier tot Tokio.

Weet je dat terwijl ik dit schrijf steeds weer die blanke Nederlandse paters in z. Nigeria in de omgeving van Enugu voor me zie, die in de bloedhitte een schooltje, een kerk en een ziekenzaal aan het bouwen waren, terwijl de hele stam lekker in de schaduw van een palmboom zat toe te kijken. Was er toevallig voor mijn werk en kwam ze per toeval tegen. De lokale stambaas vertelde me dat er blanken in de buurt bezig waren en ben er maar eens een kijkje gaan nemen. Tot mijn stomme verbazing waren het Nederlanders ( wie anders in een negorij).
Het is gewoon waar dat deze mensen die nog met pijl en boog naakt rondliepen gewoon een stuk evolutie hebben gemist en dus nog een lange weg te gaan hebben voordat ze op eigen benen kunnen staan.Hoe lang is het in tijd geleden dat wij elkaar de kop afhakten vanwege een stammenstrijd of nog veel korter terug om een domme Godsdienst elkaar de hersens insloegen. Zelfs anno 2000 werd in Europa in b.v. N.Ierland en niet te vergeten vlm Joegoslavië een Godsdienst oorlog uitgevochten.
Daarbij komt dat in Afrika door ons m.n. onze voorouders , wat heet de politieke illuminatie een enorme fout is gemaakt door Afrika op de kaart met een aantal potloodstrepen als grens te verdelen in landen. Het oer- oude stammen territorium werden door deze domme fout doorkruist, hetgeen Afrika nu nog opbreekt. Maar gedane zaken nemen geen keer en is dus gewoon een feit. Zelden heb ik volkeren onderling zoveel discriminatie zien uitvoeren als in Afrika. Bovendien is de positie van de vrouw nou een niet iets om jaloers op te zijn, want als er iemand werkt op het land en het huishouden dan is het de vrouw.Daarnaast moet mijnheer ook nog aan zijn gerief komen en de ondergeschikte vrouw elke 9 maanden een jong baren.Aangezien een monogaam huwelijk niet bestaat pakt de toewan besar, die verder toch niks om handen heeft dan de hele dag op zijn luie reet zitten met zijn maten, zo links en rechts alles wat hij pakken kan.

Het zal dus nooit veranderen in dat werelddeel zo ook de delen die door de zwarte mens wordt bevolkt, zolang er armen mensen helpers zijn en dikke deuren, die bij gebrek aan kennis en kunde van alles uit de kast zullen halen hun luizen leven met hand en tand te verdedigen. Kijk maar eens naar Jan Dronk en zijn evenknie Koenders die hooguit neus peuterend raam ambtenaar hadden kunnen worden.


13 Reacties

 1. Koning zei:

  Ik ken verschillende mensen die dezelfde ervaringen hebben.
  Het zijn mensen die voor zaken of anderzins veel in Afri-
  kaanse landen vertoefden. Een man die 45 jaar op en neer
  Afrika bereisde, en geen goed woord over had voor de zgn.
  ontwikkelingshulp, zocht een Ned. schrijver om zijn erva-
  ringen op schrift te stellen. Hij benaderde een bekende
  schrijver, ik wil hier zijn naam niet noemen, maar toen deze
  de aantekeningen bekeek, haakte ie af. Deze kritische toon
  durfde hij niet op zich te nemen. Erg laf. Familie wonend
  in Zuid Afrika zegt: Afrikanen uit de binnenlanden worden
  in westerse kleren gestoken, slaan ’n eeuw beschaving over
  en neergepoot in onze beschaving. Er gaapt een enorme kloof
  tussen westers en afrikaanse beschaving, maar dat mag niet
  hardop gezegd worden want discriminatie. Het toverwoord om
  kritische geluiden te smoren. En ceck, het wordt inderdaad
  nooit wat.De ontwikkelingswerkers weten die drommels goed
  maar mondje dicht, zakken vullen, na ons de zondvloed.
  Pim zou gezegd hebben, it,s a bloody shame.

 2. peter zei:

  Het is alleen te hopen dat onze botte westerse arrogantie niet met ons op de loop gaat.
  Als we nu eens beginnen met die mensen een reëele prijs voor hun goederen te betalen, zijn we al weer een stukje opgeschoten. Stoppen met het arrogante zending- en missionarisgedrag zou ook al helpen, want dat is in feite wat wij nu “ontwikkelingshulp” noemen; Bertje kan naar huis en aan het werk als parttime Sinterklaas.

  Maar zolang er nog grondstoffen uit de Afrikaanse bodem zijn te halen, vrees ik dat de “ontwikkelingshulp” zal blijven aanhouden. Niemand, behalve een kleine elite, zit daar op te wachten, het gaat de gewone man compleet voorbij in zijn strijd om het bestaan.

  Net zoals het westen de Pashtun in Afghanistan en de Soennieten in Irak de democratie brengt door hun land compleet te verwoesten, gebeurt hetzelfde in Afrika, maar dan met geld en de aloude koloniale “verdeel en heers” politiek. Je schaamt je toch dood?

 3. SL zei:

  Ja ceck die kennen we onderhand wel.

  Scheer ze allemaal maar over 1 kam, lekker makkelijk. Verdiep je niet in de culturele verschillen en al helemaal niet in de geschiedenis.

  Leve het kolonialisme en het imperalisme of niet ceck en koning ?

 4. ceck zei:

  @ peter , SL,

  Ik weet niet wat jullie lezen en/of zien. “Wij ” ex blanken kolonisators ” sturen bossen dik verdiende ergo de meest onbekwame mensen naar deze vlm kolonies met kruiwagens vol geld. Het is net een dienblad vol met volle glazen waar de serveersters hard mee gaat lopen. Onderweg is ruim 80 % aan inhoud onderweg verloren gegaan en/of is de lading bedorven.

  Dat allereerst even als statement. Als je echt nieuwsgierig bent en je wat op je bagage drager hebt m.n. ervaringen in die zwarte landen dan zie je dat de Chinezen met hun giga economie en onstuitbare honger en dorst naar grondstoffen hele landen aan het opkopen zijn. Ik hoor daar weinig over m.n. vanuit de zakkenvullende arme mensen industrie of van jullie. Ik ben niet direct aansprakelijk voor een koloniaal verleden noch mijn voorouders hebben zich rijk gestolen in de kolonies zoals een kleine kliek zoals o.a.de Von Amsbergs in NL.
  De Chinezen hebben net zoals de Japanners die ik heb meegemaakt in o.a. Nigeria niet zo veel geduld met de lokale bevolking, gaan niet aan de piano bar zitten , maar gaan daar net zoals ze in eigen land gewend zijn driftig aan de slag. Wat een blanke niet lukt of beter gezegd van de arme mensen wereld niet mag, voeren ze gewoon uit en zetten die zwarte eens goed aan het werk. Bloedheet ofwel 52 graden C en 98 % vochtigheid dat is even pech , moet je hier maar niet gaan wonen, WERKEN en wel even hard anders TRAPPEN we je het land of de mijn in. Als dat niet lukt sturen ze hun eigen mensen die zijn wel gewend om 16 uur – 7 dagen per weken te werken en geeft in eigen land weer een beetje lucht. Nou ja eigen mensen ze sturen er geleidelijk een paar miljoen naartoe en dat is wat anders he SL want wij blankies mogen toch niet KOLONIALISEREN VAN JOU ???

  Ik zie regelmatig of het nu op de Spaanse of NLse kwelbuis is de beelden van Haïti en ben gelijk weer terug in de zwarte wereld en hun denken. Het komt me zeer bekend voor dat de zwarten niets vragen aan de blanke helpers daar, maar klagen, dreigen, schreeuwen, eisen en als dat niet helpt gewoon gaan plunderen met veel geweld. Nou en zullen jullie zeggen, die mensen hebben dorst en honger mag dat even.

  Hebben jullie deze beelden van een paar jaar geleden in b.v. een Thailand na de veel grotere ramp van de Tsunami gezien ??????
  Ik niet of misschien heb ik wel wat gemist of mijn Nlse vrienden die daar wonen wellicht ook niet.

  Het enige wat ik heb gezien en gehoord dat men als een speer aan de slag is gegaan de ravage op te ruimen en weer op te bouwen om de bron van hun inkomsten m.n. toerisme veilig te stellen. Kijk dat is het verschil en denk daar maar eens over na……………..

 5. crazy zei:

  geweldig ceck je slaat alweer de spijker op zijn kop, niets aan toe te voegen. Of eigenlijk wel, maar dat laat ik maar, helpt niet om meningen en mentaliteit te veranderen.

  nota bene, ooit hebben de chinezen geprobeerd een spoorlijn aan te leggen in Tanzania en vandaar naar de westkust, ja, ja het land waar Claus toen ooit aan ons vroeg of Bea genoeg geld had om hem te kunnen onderhouden.
  Wij hebben Claus gerustgesteld, maar de Chinezen hebben de spoorlijn helaas laten overwoekeren door onkruid en hebben deze lijn toen tijdig stopgezet. Nu weten ze beter en doen het op een andere manier. Gewoon voor wat hoort wat, zo gaat alles naar China en bertje blijft zijn dansjes doen met zijn verkeerde blauwe lenzen.

  Claus heeft vroegtijdig het onderspit moeten delven en was niet opgewassen tegen alle hofintriges.
  Zou hem nu nog wel eens eerlijk willen spreken…..,maar jammer hij was teveel verdoofd door de niet afgerekende medicijnen in het Haagse medische circuit.

 6. SL zei:

  @ceck.

  t.a.v. je statement: Hoe weet je dat onderweg 80% verloren gaat of bederft ? Je maakt dit nergens duidelijk.
  Het is mij niet duidelijk wat je bedoeld met ” de zakkenvullende arme mensen industrie”. De reden waarom je niets van o.a. mij hebt gehoord over de Chinese invloedstoename in Afrika is simpelweg omdat we het er niet eerder over gehad hebben. On topic over de Chinese invloed: zeer zorgelijk.

  In jouw vervolg geef je aan dat “de zwarten” onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken terwijl je oorspronkelijk nog wist te melden dat ze te beroerd waren om te werken. Tsja zo maak je je niet geloofwaardiger.

  Het kolonialiseren van een land lijkt mij sowieso niet gewenst of dit nou “blankies” zijn of niet maakt me niets uit.

  Het gebrek aan nuance is wederom stuitend. Citaat”de zwarten niets vragen aan de blanke helpers daar, maar klagen, dreigen, schreeuwen, eisen en als dat niet helpt gewoon gaan plunderen met veel geweld.”.
  Natuurlijk geldt dit lang niet voor alle “zwarten” ceck maar helaas slechts voor een klein deel. De suggestie dat ik/wij plunderen niet erg zouden vinden slaat nergens op en is ook nergens op gebaseerd. Aanpakken en de rotte appels uit de mand knikkeren. Het kaf van het koren scheiden maar dat is voor ceck en crazy te moeilijk denk ik.

  De wereld volgens ceck; blankies = goed, zwarten = niet goed.

  Lekker makkelijk om niet verder te kijken en met oplossingen aan te komen.

 7. ceck zei:

  @ SL,

  Ten eerste heb ik geen straf register van Afrikaanse landen voorhanden, maar kijk eens naar nieuws uit die landen en je weet genoeg. War is er spraken van een behoorlijk bestuur en is een zwart land welvarend en zonder sores m.n. schrijnende armoede, moord en doodslag, de bevolking gevoed met een behoorlijke gezondheidszorg.Ik weet niet waar jij zit , maar ontgaat het je dat na meer dan 100 jaar etteren en triljoenen dollars aan ontwikkeling werk er nog geen moer is terecht gekomen van Afrika en zelfs het laatste land waar de blanken het voor het vertellen hadden ( was het ook niet met apartheid eens voor je begint te blazen, maar er had een andere weg moeten gekozen) m.n. Z.Afrika als een roetsjbaan aan het afglijden is. Wat te denken van een Mugabe die zijn land en volk naar de afgrond heeft geholpen ? Ik generaliseer ja, want kan je wel een lecture in stammen gebruiken en gebieden geven, maar je weet er niet zo veel van en dat is me zonde van de tijd. En weet je SL, de volgens jou “goede zwarten ” waar zijn die dan ? In Europa of USA tenminste als ze aan het studeren zijn gegaan en de alle kansen die hun wordt geboden hebben aangepakt.Tenminste weer met de kanttekening, want als ze naar Europa komen om te studeren, gaan er maar weinige terug om hun “broeders”te helpen.

  We gaan twee onderwerpen aan m.n. Haïti, wat je zo verschrikkelijk vindt dat ik daar laatdunkend over schrijf.
  Hoe wat het er voor de aardbeving is gewoon mijn simpele vraag ? Een welvarend land, waar pais en vree heerste en men zonder problemen in de sloppenwijken rond kon wandelen ? De Fransen en Yanks hebben er decennia lang geld in gepompt, maar zonder enkel resultaat. Moedeloos heeft men de boel de boel gelaten en naar mijn mening terecht. Jij wilt de rotte appels aanpakken en eruit knikkeren ? Nou be my guest en dat zonder (her) kolonisatie of gewoon hufters als Dronk, Koenders nog meer geld laten verkwisten, geld dat
  van Nlse burgers is, waar in NL zo ook het een en ander eens hard nodig is.
  Maar dream on SL,m dream on. Ik durf het amper te zeggen, maar wellicht zit jij in de arme mensen scene , ja je weet wel die lui die met een roze bril denken de wereld te veranderen van andermans centen nog wel !

 8. SL zei:

  Ceck veroordeelt mensen op hun huidskleur en niet op hun akties. Generaal Generaliseren.

  Blijkbaar is ceck ook niet zo thuis in het rekenen. 1 triljoen is een 1 met 18 nullen; 1 miljard x 1 miljard. Feiten ceck; daar heb je een hekel aan. Een beetje speculeren en zomaar wat roepen staat je meer aan vanuit je geliefde Spanje.

  Het gaat om de generalisatie, het ongefundeerd mensen over 1 kam scheren wat mij niet aanstaat. Het is wel lekker makkelijk en wordt steeds makkelijker gedaan.

  Hoe weet je trouwens dat er maar weinig terug gaan om hun “broeders” te helpen ? Hoeveel is weinig en waar kunnen wij dit bekijken ?

  De rotte appels uit welke mand dan ook eruit halen is helemaal niet zo moeilijk; aanpakken en niet te voorzichtig.

  Volgens van dale is een hufter een grof of lomp iemand. Nu weet ik niet hoe je erbij komt dat “Dronk” en Koenders dat zijn is mij onbekend. Misschien ben je het niet eens met de beslissingen die zij nemen maar om ze dan als hufters te betitelen is op zijn minst ongenuanceerd te noemen maar wel lekker makkelijk.

  Jammer voor jou ceck weer een verkeerde aanname want ik zit helemaal niet in de armenscene maar werk gewoon, betaal belasting en woon in Nederland en heb een hekel aan dommigheid.

 9. ceck zei:

  @ SL

  De enige en laatste reactie op jouw belerende schrijven is ; kom eens zelf met onderbouwde cijfers man die mijn artikel tegen spreken. Kom eens met feiten die je zelf hebt ervaren of ben je nooit je dorp uitgeweest. Bewijs eens dat dat het anders is in zwarte landen en waar het goed gaat met de triljoenen aan geschonken ontwikkeling gelden van de afgelopen eeuw. ja triljoenen sl en zoals ik mag lezen weet jij zowaar de nullen op te schrijven. Ik heb het niet over aannamen sl, ik heb het over feiten, die jij niet kan weerleggen.

  op het voor jouw simpele geest makkelijk te maken. Hoveel geld heeft NL inmiddels in de Nederlandse Antillen en vlm kolonie Suriname gepompt zonder dat er noemenswaardig wat is verandert zo niet dat ze op onze kosten rustig doorgaan met extra schulden maken en hun criminele tuig naar NL sturen ? Als je met feiten die anders zijn terug komt zal ik wellicht weer op je domme en (xxxx) opmerkingen reageren. Dag (xxxx)

  PS. de xxx tekens zijn door de redactie geplaatst daar de oorspronkelijke woorden iets buiten de gewenste toon vielen ! @ ceck

 10. SL zei:

  @ceck

  Mijn fout. Ik wist niet dat dit ging over een artikel. In de kop staat nl. COMMENTAAR van een lezer.

  De bewijslast omdraaien is een bekende truc. Zomaar iets roepen zonder onderbouwing en dan wel verlangen van iemand anders die hier vraagtekens bij zet is de omgekeerde wereld. Welkom in de wereld van ceck.

  Over cijfers gesproken: 1 triljoen is 1 miljard * 1 miljard. Ceck gaf eerder aan dat er in meer dan 100 jaar trijoenen dollars in Afrika zijn terecht gekomen. Met minimale van meervoud is 2. Dus minimaal 2 trijloen dollar in 100 jaar. Dat is dus 20 miljoen * miljard per jaar dat er naar Afrika is gegaan. Dat is ruim 50.000.000.000.000 (=vijftigduizend miljard) dollar per dag. Er zijn volgens wikipedia ca. 800 miljoen bewoners. Die krijgen volgens ceck dus allemaal 62.500 (=meer dan zestigduizend dollar per dag). HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA. Nou ceck als ik dat, met mijn simpele geest, nog moet uitleggen dan is het erger met je dan ik dacht.

  Leuk ook al die xxxx tekentjes. Lekker volwassen.

  Nou ceck aangezien het hierbovenstaande je laatste reactie was zou ik zeggen; zet eens een roze bril op; bekijk het eens wat positiever, laat de drank staan en pak eens een goed boek.

  Vanuit het koude NL de groeten.

  @ SL de xxxx tekens zijn van de dienstdoende redacteur, dus “ceck”staat hier buiten, wij hadden ze ook kunnen wissen, maar dan was het verband uit het verhaal geweest. bedankt voor uw reactie.

 11. ceck zei:

  Denk nog steeds internationaal m.n.op zijn Amerikaans hetgeen betekend dat 1 trillion = 1 billion dollar is. dus je mag rustig dat x 2 nemen en door 100 delen als je wilt. Kom je wel uit op alle geld verkwisting die er in een eeuw in Afrika is uitgedeeld. Maar heb nog steeds niet jouw ervaring in dat soort continenten gehoord SL, wellicht ooit eens een reisje bij Neckermann geboekt naar Turkije ?

 12. SL zei:

  Heeee ceck je had beloofd in post 10 dat je niet meer zou reageren. Ook je belofte houden is te moeilijk.

  Je bent nu echt in de war als je zegt dat 1 trillion = 1 billion dollar. Volgens jou zijn dus 1 trillion en 1 billion hetzelfde HAHAHAHAHAHAHA. Ik dacht dat het niet gekker kon maar ceck blijft je verbazen.
  Voor alle duidelijkheid: http://nl.wikipedia.org/wiki/Triljoen.

  Vanuit een sneeuwrijk NL de groeten.
  HAHAHAHAHAHAHAHA

Comments are closed.