De “Restavecs” van Haïti

arton42-a222cBeste lezers, niet vaak maken wij ons kwaad over zaken in de wereld en in het bijzonder ons eigen land, die in feite niet door de beugel kunnen. Maar voor deze keer een uitzondering, want wij willen het met u hebben over de zgn. “RESTAVECS” , een fenomeen waar onze sociaal democratische zelfverrijkers en centenuitdelers waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebben. Een Restavec van Haïti is geen nieuwe fastfood keten, opgezet door een Haïtiaan die van de huidige nood een deugd trachtte te maken, maar het is het creoolse woord voor “blijf bij me” afgeleid van het Franse  “rester avec” bij iemand blijven en het is het woord voor de circa 300.000 KINDERSLAVEN die Haiti momenteel kent.

 

 

Waarom onze boosheid ? Terwijl naar goed “Afrikaans”gebruik er ( soms terecht) gejammerd en geweeklaagd wordt over hulp en in het bijzonder voedselhulp die de Haïtianen van de Westerse wereld verwachten, blijkt dat mede n.a.v. een reporatge op de Franse TV en berichten van diverse hulporganisaties er op het eiland een levendige handel is in kinderslaven. Deze kinderen, die vaak wel ouders hebben, worden op 4 jarige leeftijd weggehaald of geroofd of nog erger verkocht aan een Haïtiaanse families die het dankzij  de ontwikkelingsgelden beter hebben dan de rest van de bevolking en deze kinderen zijn veroordeeld tot 24 uur per dag 7 dagen per week slavernij, iets waarvan de auteur van dit artikel zich zwakjes meent te herinneren, dat onze gekleurde medemens hier ( terecht) zijn problemen mee heeft en op alle mogelijke manieren compensatie eist.

De meisjes die de slavenarbeid verrichten heten lapourcas , terwijl de jongens restavecs genoemd worden en de omstandigheden waaronder deze kinderen moeten werken zijn vele malen slechter dan b.v. die van kinderen uit India of Bangladesh waar wij ze op de TV regelmatig bezig zien op lokale vuilnisstortplaatsen.

Maar in Haïti, waar wij met z’n allen weer miljoenen naar over maken, schijnt dit geen probleem te zijn. Nu kun je natuurlijk de vraag stellen, of je als sanctie voor dit ook bij UNICEF !!!! bekende probleem geen steun aan Haïti dient te verlenen ? Ik denk dat dit een verkeerde weg zou zijn, want de zwaksten, waaronder deze restavecs worden daardoor  nog meer getroffen.

Wat ik echter wel durf te stellen, is dat de al 50 jaar durende steun aan Haïti , maar ook andere zgn . 3e wereld landen onmiddelijk moet worden teruggebracht tot een basisminimum, dat slechts onder zeer strikte voorwaarden EN CONTROLE van de donor mag worden gebruikt. Kreten van de ontvanger dat zij daarmee teruggezet worden in het slavernij tijdperk moeten maar terzijde. Inmiddels is volop gebleken dat de centen die wij zelf ook kunnen gebruiken om onze eigen gezondheidszorg, bejaardenvoorzieningen, AOW leeftijd op de rit te helpen voor het grootste gedeelte verkeerd worden besteed. Je kunt mensen niet even d.m.v. wat centen door 300 jaar evolutie heensleuren.

Maar goed, mijn boosheid en verontwaardiging zal ik niet met veel doorsnee Nederlanders delen, vertederd als zij zijn door de schattige gekleurde kroeskopjes en zich niet realiserend dat slechts het brengen van een hengel iets opleverd en niet het wekelijks sturen van vis.

Paul Kasteel


3 Reacties

 1. crazy zei:

  Naar aanleiding van vorige reacties op mijn “”vrolijke”reactie.
  Gelukkig ben ik reeds decennia uit dit land verdwenen en ga er alleen nog maar naar toe om snel een harinkje of kroketje te eten.
  Trouwens het zout was niet op, maar vond de overheid te duur!

  Heb zelf in een apenland gewoond, waar de slavernij en ontucht bij de zwarte medemensen onderling hoogtij vierde.Die hengels hebben ze al jaren geleden gekregen, maar ze zijn nog steeds te lui om te vissen en dat zal niet veranderen.
  Ik denk overigens dat als ik geld zou krijgen, zonder er ooit iets voor hoeven te doen, ik nooit zo hard gewerkt en gestudeerd had in mijn leven. Voorbeelden ten over in Afrika en ook in Nederland,waar onze grootste en domste uitkeringsgerechtigden oftewel uitvreters, in en om paleis Noordeinde wonen.

 2. ceck zei:

  Je neemt als begaan “mens een tros bananen loopt naar een grote boom in de “zwarte “tropen, dus de boesj en lokt de mens/ aap naar beneden.Voor je het weet wordt je voorbij gesneld door een “arme mensen helper “die door zijn puissant RIJKE organisatie in de westerse wereld aan een evenzo wereld job is geholpen. Natuurlijk verdienen de sjeffies en dikke deuren een geweldige boterham en niet te vergeten een alle extra’s in de meest luxe restaurants, hotels, reizen en niet te vergeten de wel bekende chauffeur met met en dikke, vette tuf. Mijnheer heeft het gemaakt ondanks zijn amper gehaalde middelbare school diploma, vaak door dubbele of driedubbele jaren “studeren” op onze kosten. Mijnheer heeft grote vrinden in het wel bekende old boys circuit gelieerd aan de grote von Amsberg kliek en lid van het plaatselijke Oranje comité. Maar goed we zijn dus bij de arme mensen helper die je voorbij snelt om die arme drommel eens te helpen. Het eerste wat hij doet is natuurlijk te vertellen dat hij geen aap maar een mens is en dus zo ook zijn rechten in de wereld. Dan moet de geredde natuurlijk wel als mens kunnen leven en dus wordt hij als mens aangekleed en niet te vergeten moet hij schoenen gaan dragen, die hem nooit zullen passen of zeer gaan doen, want die zijn nou net niet voor hem met zijn speciale kak hielen gemaakt. Tot zo ver is er nog niks overkomelijk gebeurt, maar dan komt het. Stiekem verteld die arme mensen helper dat hij natuurlijk nooit hoeft te werken in de bloed hitte, want daar zijn domme blanken voor. Stel je voor dat je last van je rug ga krijgen of nog erger overspannen wordt van al die inspanning, dat is geen doen dat heet slavernij en die is nu juist daarvoor afgeschaft. En passant verteld de arme mensen helper nog even dat zijn volk elders in de boesj eeuwen lang als slaaf door die vervloekte blanken is uitgebuit en dat hij dat vooral hard moet roepen, dat helpt alleen maar, want die blanken hebben een schuld gevoel van hier tot Tokio.

  Weet je dat terwijl ik dit schrijf me steeds weer die blanke Nederlandse paters in z. Nigeria in de omgeving van Enugu zie, die in de bloed hitte een schooltje, een kerk en een ziekenzaal aan het bouwen waren, terwijl de hele stam lekker in de schaduw van een palmboom zat toe te kijken. Was er toevallig voor mijn werk en kwam ze per toeval tegen. De lokale stam vertelde me dat er blanken in de buurt bezig waren en ben er maar eens een kijkje gaan nemen. Tot mijn stomme verbazing waren het Nederlands ( wie anders in een negorij).
  Het is gewoon waar dat deze mensen die nog met pijl en boog naakt rondliepen gewoon een stuk evolutie hebben gemist en dus nog een lange weg te gaan hebben voordat ze op eigen benen kunnen staan.Hoe lang is het in tijd geleden dat wij elkaar de kop afhakte vanwege een stammenstrijd of nog veel korter terug om een domme Godsdienst elkaar de hersens insloegen. Zelfs anno 2000 werd in Europa in b.v. N.Ierland en niet te vergeten vlm Joegoslavië een Godsdienst oorlog uitgevochten.
  Daarbij komt dat in Afrika door ons m.n. onze voorouders , wat heet de politieke illuminatie een enorme fout is gemaakt door Afrika op de kaart met een aantal potloodstrepen als grens te verdelen in landen. De oer oude stammen territorium werden door deze domme fout doorkruist hetgeen Afrika nu nog opbreekt. Maar gedane zaken nemen geen keer en is dus gewoon een feit. Zelden heb ik volkeren onderling zoveel discriminatie zien uitvoeren als in Afrika. Bovendien is de positie van de vrouw nou een niet iets om jaloers op te zijn, want als er iemand werkt op het land en het huishouden dan is het de vrouw.Daarnaast moet mijnheer ook nog aan zijn gerief komen en de ondergeschikte vrouw elke 9 maanden een jong baren.Aangezien een monogaam huwelijk niet bestaat pakt de toewan besar, die verder toch niks om handen heeft dan de hele dag op zijn luie reet zitten met zijn maten, zo links en rechts alles wat hij pakken kan.

  Het zal dus nooit veranderen in dat werelddeel zo ook de delen die door de zwarte mens wordt bevolkt, zolang er armen mensen helpers zijn en dikke deuren, die bij gebrek aan kennis en kunde van alles uit de kast zullen halen hun luizen leven met hand en tand te verdedigen. Kijk maar eens naar Dronk en zijn evenknie Koenders die hooguit neus peuterend raam ambtenaar hadden kunnen worden.

 3. richard walter zei:

  al jaren overwinterend in diverse delen van AZIE zie ik dat diverse hulporganisaties in Nederland problemen melden, dankzy hun markting technieken veel geld ophalen wat deels in Nederland (directiesalarissen, kantoren, representatie kosten etc.) opgaat, maar waarvan het meeste NIET by de arme donders terecht zal komen.

  Myn advies spaar je geld op en ga ZELF kyken.

  Het is heel politiek en links en groen om te roepen WIJ in het ryke Westen moeten de armen in Verwegistan helpen, maar meestal werkt dat CONTRAPRODUCTIEF en verhinder je dat er een verandering en verbetering ontstaat.

Comments are closed.