Leiders of lijders ?

479803_general_sikorski

Moeten wij het de Haagse politici betitelen als leiders of lijders ?  Om het u wat gemakkelijker te maken hebben wij van beide soorten maar een foto bijgevoegd, hiernaast de Poolse generaal Sikorsky, een man met statuur en charisma, een echte leider dus……..

 

 

 

486923_Kurzer_Ausflug_aufs_Spielfeld_Das_Maskottchen_der_polnischen_Nationalmannschaft_lag_bei_der_H……en hiernaast een gevallen marionet, een trekpop die nog een wanhopige poging doet om overeind te komen, maar dat niet meer redt, een lijder dus.

De keuze zal u niet zo moeilijk vallen, maar lees eerst het artikel van een van onze redacteuren :

 
Een recente enquête komt met een schrikbarende uitslag:
“Nederland uitgekeken op politieke leiders”
” (Novum) – Nederland is klaar met zijn politieke leiders. Zeven op de tien Nederlanders wil dat Jan Peter Balkenende wordt vervangen als eerste man van het CDA. Voor PvdA-leider Wouter Bos is het volgens 47 procent tijd om te vertrekken. Dat blijkt zaterdag uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van de Volkskrant en de Universiteit van Amsterdam (UvA).”

Dit is uiteraard geen verrassende conclusie maar wel een zorgwekkende ontwikkeling, want hoe voorkom je dat je van de regen in de drup geraakt? U zult met mij eens zijn dat iedereen die in Den Haag iets in de melk heeft te brokkelen reeds vuistdiep is verwikkeld in de gebruikelijke intriges, machtsspelletjes op peuterniveau en corrumperende activiteiten, zoals doofpotcommissies, belangenbehartiging van kapitaalkrachtigen, etc. Ook de uitdrukking “politiek leider” heeft iets tegenstrijdigs, want een politicus is niet veel anders als een dienstbaar bureaucraat van de heersende oligarchie in dit land. Deze zogenaamde leiders zullen dan ook met het grootste gemak worden uitgekotst. En ingeruild voor andere “dienstbare” types, ongeacht wat ze doen en vooral: wat ze  zeggen en daarna juist NIET doen!

Er lijkt dus een duidelijke roep te zijn, een noodkreet bijna, naar nieuwe politieke leiders in dit door allerlei discussies zo verwarde en verdeelde land.  In diezelfde enquête is ook vastgesteld dat mijnheer Pechtold van D66 onder de bekende politici het meeste vertrouwen geniet, iets meer dan mijnheer Bos.  Tja, onze hoop dan maar vestigen op Alexander Pechtold? Even het partijprogramma erop naslaand, zou D66 in aanmerking kunnen komen om een hervormende en misschien wel revolutionaire rol voor de toekomst te spelen. De partij zou afstand moeten nemen van de huidige politieke cultuur die in Den Haag heerst en haar programma gestand doen.

Zoals het invoeren van referenda, kiezen van ALLE politiek verantwoordelijken, afschaffen van de constitutionele monarchie, etc.  Redelijk republikeinse standpunten zonder dat beladen woord (wat het inmiddels is, dankzij de familie ten paleize) expliciet uit te spreken of in het vaandel te voeren.

Maar als deze groepering alles op alles zet om mee te kunnen regeren met een coalitie met nipte meerderheid, geraakt men wederom van de regen in de drup, omdat zoals het verleden heeft bewezen de partij dan feitelijk haar bestaansrecht heeft verloren. En moeten ze weer helemaal overnieuw beginnen. Dit komt omdat men al tijdens de campagnes de principes overboord zet om regeringsdeelname niet in de weg te staan. Moet men weer van onder af opnieuw beginnen dan terkt men weer kiezers aan, wegens de redelijk moderne principes.

Jammer, deze trekharmonica van de politiek…. Waarom bouwt men de partij niet om tot een staatshervormende partij met republikeinse onderstroom? De tijd is er rijp voor.  Dus pas regeren als de grondwet is gefatsoeneerd van kolderiek oranje-dictaat tot volksgedragen handboek.

Nogmaals een nadenkertje voor het weekend, maar leiders ??? of lijders , het is tijd voor een vernieuwing.