Ontwikkelingssamenwerking

1139527_communicate_3

350 pagina’s en 2 jaar verder, dat is het resultaat van een studie die een professor in de psychologie en filosofie ( Peter van Lieshout) uitvoerde naar een modernisering van de Nederlandse ontwikkelingshulp . Het is maar even dat u het weet, dat er in dit land nog hard en diepgaand onderzoek verricht wordt naar zaken, waarvan de meeste Nederlanders je zo het resuutaat kunnen vertellen. Maar, toegegeven die zijn geen Prof. Dr. en dat schijnt toch wel de minste vereiste te zijn om er achter te komen dat er iets met de ontwikkelingshulp van Bert Koenders niet klopt.

 

 

 

Maar gelukkig is Koenders kritsch en zelfs negatief over een aantal wezenlijke zaken die in het rapport staan en hoeft dus donker Afrika zich voorlopig geen zorgen te maken dat de stroom eurootjes opdroogt. 0.7% van ons bruto nationaal inkomen geven wij uit aan deze sociaal democratische tak van sport en daar doet Koenders dan nog 0.1% bovenop voor het milieubeleid. Dit betekent dat iedere bewoner van de centraal Afrikaanse Republiek b.v. zijn gescheiden huisvuil keurig op de voorgeschreven dagen voor de deur zet. Die rommel die u soms op foto’s over dat soort landen ziet, zijn dan ook slechts gemaakt voor de toeristische “couleur locale”.  Dag 6 a 7 miljard euro, waar in Nederland zelf zeer veel goede dingen mee gedaan zouden kunnen worden.

Het schijnt dat de Nederlandse hulp al twintig jaar ! te veel op o.a. de armoedebestrijding zit. De focus moet daarentegen meer gelegd worden op het bevorderen van economische zelfstandigheid. Enfin, u heeft het al meerdere malen kunnen lezen op deze site, geef eenhengel en geen vis, maar ik geef onmiddelijk toe de schrijver van dit artikel is geen Prof. Dr.

Maar goed net als met het rapport – Davids gaat Koenders de zaak nu bestuderen, daarna een  briefje  sturen naar de 2e  kamer, en daarna …………….?

Weet iemand hoeveel een Prof. Dr die nog geen bosjesman van een pygmee kan onderscheiden per jaar verdient en dat natuurlijk met een hele staf om hem heen ? Rapportkosten, nou vooruit een half miljoen ?


3 Reacties

 1. peter zei:

  Wij leven in een commissie-tijdperk. Alle overtollige geleerden kunnen daar aan de bak en schrijven zich vervolgens een ongeluk. De kosten zijn niet na te gaan, want dat soort figuren houdt ook nog hele volkstammen van het werk; dat zijn de zogeheten verborgen kosten.
  En VU-geleerde Bert? Die haalt zijn neus op, veegt er de vloer mee aan, vervolgens gebeurt er niets. Over kapitaalvernietiging gesproken.
  Precies zoals de zg. “ontwikkelingshulp” overigens.

 2. R. Hartman zei:

  @Republikein
  Wat wilt u suggereren? Dat het achteraf makkelijk is om zaken beter te weten?

  De economische principes die WEL werken zijn al zeer lang bekend, maar worden bewust niet toegepast. Ludwig von Mises leefde van 1881 tot 1973, en stichtte de Oostenrijkse School van de economie, de enige economische leer die vrijheid en welvaart garandeert.

  Overheden hebben nu eenmaal meer baat bij het corporatisme van Keynes, hetgeen de reden is dat ook nu nog het staatsonderwijs vergeven is van diens theorieën, terwijl die allang gefalsificeerd zijn.

  Graag verwijs ik u naar het Ludwig von Mises Institute, voor wat verhelderende inzichten.

  De kapitaalvernietiging door de staat is NIET per ongeluk, maar helaas zeer bewust beleid.

  Google ook eens op “Frankfurter Schule”, en sla daarbij Wikipedia maar over. Uit een speech van Bill Lind:

  In 1923 in Germany, a think-tank is established that takes on the role of translating Marxism from economic into cultural terms, that creates Political Correctness as we know it today, and essentially it has created the basis for it by the end of the 1930s. This comes about because the very wealthy young son of a millionaire German trader by the name of Felix Weil has become a Marxist and has lots of money to spend. He is disturbed by the divisions among the Marxists, so he sponsors something called the First Marxist Work Week, where he brings Lukacs and many of the key German thinkers together for a week, working on the differences of Marxism.

  And he says, “What we need is a think-tank.” Washington is full of think tanks and we think of them as very modern. In fact they go back quite a ways. He endows an institute, associated with Frankfurt University, established in 1923, that was originally supposed to be known as the Institute for Marxism. But the people behind it decided at the beginning that it was not to their advantage to be openly identified as Marxist. The last thing Political Correctness wants is for people to figure out it’s a form of Marxism. So instead they decide to name it the Institute for Social Research.

Comments are closed.