Franse dijken en een BH

418819_in_line28 februari was een slechte dag voor Frankrijk. De storm Xynthia beukte op de Franse westkust en nadat de balans gemaakt was, zijn er tegen de 50 doden te betreuren plus  miljarden schade. Je zou denken dat de regering en het Franse volk hier druk mee bezig zijn, maar de catastrofe was even vergeten, toen bleek en volop werd getoond, dat de vrouw van de Franse president tijdens de ontvangst van zijn Russische ambtsgenoot en diens echtgenote , kennelijk geen lingerie onder haar jurk aan had. Frankrijk was de ramp vergeten, dit was pas nieuws !

 

Ik zal u de foto’s die in de Franse kranten stonden en ook de Britse Times haalden besparen, want veel fraais valt er niet te zien. Waar ik het wel met u over wil hebben en de oude Frankrijkkritisch tijden ( voorloper van Geennieuws) herleven weer, dat wij het toch wel mogen hebben over een volk dat uitmunt in wereldvreemdheid.

Tijdens een avondvullend programma bracht de Franse TV een overzicht van de situatie in o.a het Franse departement Vendée, dat tot een van de zwaarst getroffen gebieden behoort. Het bleek dat er dijken waren, welke reeds in het begin van de jaren 30 in de vorige eeuw gebouwd waren en waar niets meer aan gedaan was. Overigens dijken ? Je kunt de Franse molshopen nauwelijks dijken noemen en toen er getoond werd hoe deze heuvels nu verhoogd werden met wat haastig aangevoerd zand, kun je de klok er op gelijk zetten dat het binnenkort weer raak zal zijn.  Bewoners van de gebieden vlak achter deze nauwelijks aanwezige bescherming hebben het ook in de gaten en willen massaal naar een ander veiliger woongebied.

Even liet men beelden zien van de Nederlandse Delta plan, maar zo werd gelijk bijgezegd, dat het miljarden heeft gekost en wat denk je van de kosten van onderhoud ? En daar ligt weer een van de zwakke punten in de Franse samenleving. Onderhoud ? Nog nooit van gehoord ! Je gaat naar een winkel, koopt “le produit” , iets dat uit een pot of tube komt en goed is om alles aan elkaar te plakken en te bakken, en voilà , klaar is Jean.  Zo ken ik een welgevulde Fransman met een dienovereenkomstige villa. Maar in de garage heeft de man een smeerkuil, want olieverversen enz. van zijn Mercedes S klasse doet hij zelf, te gek om daar duur geld aan uit te geven.

“Hoe komt het toch, dat onze industrie stagneert, de export nauwelijks floreert, terwijl het bij de Oosterburen, de Duitsers toch vele beter gaat”, verzuchtte de Franse premier Fillon. Kijk en als je als premier een dergelijke vraag stelt, dan wordt weer eens te meer duidelijk dat Frankrijk in feite een Europees derde wereld land is, bevolkt met dienovereenkomstig denkende en handelende bewoners. Hard werken, nooit van gehoord, dan liever een sprong uit het raam. Export ? Ja en de klant opzadelen met een typisch Frans produkt, waar alleen de ontwerpers blij en trots mee zijn, maar dat de klant in de diepste ellende brengt als het gaat om betrouwbaarheid en bedienings- logica.

Maar goed president Sarkozy mag met zijn vrouw nu eindelijk privé dineren met Barack Obama en echtgenote. Ik hoop dat ze iets warms aan doet, het kan behoorlijk koud zijn in Washington.


1 reactie

  1. ceck zei:

    ach Fransen die moet je niet serieus nemen. geef ze een vinger en ze nemen je hele hand. leuk om aan de bar een wijntje mee te drinken of eens flink te gaan brassen in een restaurant. wel zorgen dat ze NOOIT de baas over je worden , dan ben je echt de pineut. Maar helaas pindakaas ze hebben het samen met de Duitsers voor het zeggen in Europa en doen wat ze decennia geleden met hun vlm koloniën hebben gedaan. ze laten voor zich werken, pikken de krenten uit de pap en om dat alles te bewerkstelligen en mogelijk te maken, hoereren ze met iedereen die ze hun luizen leven mogelijk maakt. Ik moet bekennen dat het een mooi land is, ik ken het heel goed. De Vendee is een moeras gebied met veel water en kleine rivieren, kanalen, maar amper dijken. Goed om vis, oesters en al dat soort lekkers te eten. Maar het tempo van leven , ach je moet je vooral niet druk maken. Werken is voor de domme denken ze in Frankrijk, maar helaas geldt dat ook voor andere landen zoals alle Middellandse zee landen. Maar we hebben ons dankzij de politiek, laten ver** ken en niks meer te vertellen in Europa. De Fransen gaan voor Frankrijk en hun belangen en zo nog een hele rits landen. Alleen NL knikt altijd braaf ja en tikt gewoon af …………

Comments are closed.