Is belasting betalen OK ?

441853_pay_taxes

Reeds meerdere malen ontstond op deze site een discussie tussen onze lezers of het betalen van belasting “OK ” is. De meningen lopen nogal uiteen, over de hoogte van de belastingdruk is men het wel eens, deze is te hoog. Zie ook het artikel over de te houden TEA Party a.s zaterdag in Den Haag. Voor het onderhouden van gezamelijk te gebruiken faciliteiten zal betaald moeten worden, maar zoals wij reeds vaker schreven, de Nederlandse belastingen zijn te hoog. Een interessante reactie van de heer Hartman herhalen wij hier integraal als artikel, waarbij natuurlijk onze dank aan de schrijver.

 De stelling : Dat we belasting betalen is ergens wel nodig en ook OK

Nee, dus. Belasting betalen is totaal onnodig en al helemaal niet OK. Of bent u (ook) van mening dat afpersing is toegestaan als de afgeperste daar iets voor terug krijgt? Iets waar de afgeperste helemaal niet om gevraagd heeft, en helemaal geen invloed op kan uitoefenen qua uitvoering of kwaliteit?

Belasting is een bedrag dat u (at gunpoint) gedwongen wordt af te dragen, waarvan de hoogte eenzijdig wordt bepaald en waarvan tevens eenzijdig wordt bepaald of u daarvan iets terugziet, en zo ja wat. Alsof dat al niet immoreel genoeg is leven de eenzijdige bepalers ondertussen riant van uw centen en laten zij hun vriendjes meedelen van uw geld.

Hoe dat ook maar enigszins nodig en/of OK kan zijn ontgaat mij volledig. De ‘collectieve voorzieningen’ die steeds weer ter verdediging van belastingheffing worden aangevoerd kunnen veel efficiënter en beter worden gerealiseerd dan momenteel het geval is. Dat de overheid die tot ‘haar taak’ heeft gemaakt (die ze vervolgens vaak verzaakt) wil niet zeggen dat het logisch zou zijn dat die een overheidstaak zijn, of dat dat voordelen zou bieden voor de burger.

Neem bv. de recente vuilnisstaking. Reinigings’recht’ is een belasting bedoeld voor de afvalverwerking. U kunt echter niet afzien van reinigings’recht’ en met gelijkgestemden uw afval door een private partij laten verwerken. Op een vrije markt zegt u tegen een stakende contractpartij “de groeten”, u betaalt de rekening (voor niet-geleverde diensten) niet, en gaat met de concurrent in zee.

Helaas, de staat duldt geen concurrentie. Er is dus ook geen motivatie om efficiënt te werken. De ‘klant’ wordt gedwongen af te nemen en de opgelegde prijs te betalen. Bij inefficiënt werken gaat gewoon de prijs omhoog, de ‘klant’ heeft immers geen keus?

Belasting is altijd diefstal, roof, afpersing, of welke aanduiding van een criminele activiteit u ook maar wenst te kiezen. Er bestaat geen enkele legitimatie voor. Wie meent belastingheffing te moeten verdedigen zou er goed aan doen zijn/haar morele kompas eens te ijken. Waarschijnlijk zal men ontdekken (als men eerlijk is!) dat zijn/haar moraal nogal selectief is en aan eigenbelang onderhevig.

Niemand wil gedwongen worden tot iets dat men niet wil (anders was dwang ook niet nodig, toch?), maar met het dwingen van anderen, liefst via de staat, hebben velen opeens geen probleem. Zolang het maar iets is dat men zelf (vandaag, toevallig, arbitrair) ‘goed’ vindt. Die mentaliteit moet op de helling.


6 Reacties

 1. peter zei:

  Inflatie is ook belasting, maar daar denken we beter van te worden, bijvoorbeeld dubbele huizenprijzen in vergelijking met 10 jaar geleden.

 2. ceck zei:

  Ik herhaal maar eens wat ik op de topic tea party als commentaar gaf. Belasting betalen is een zaak, maar volledig gestript te worden voor vooral de rondpomp industrie van rooie zakkenvullers is een andere zaak. heeft niks met eerlijke lasten verdeling te maken, men rooft er maar een eind op los en niemand weet waar het geld blijft en wie zijn corrupte maatjes helpt. Nee de dames en heren politici en bestuurders hebben nooit een behoorlijke opleiding gehad en NOOIT leren rekenen, laat staat verantwoording afleggen hetgeen elke burger en onderneming verplicht wordt door de staat te doen.

  quote

  olang men niet hard piept m.n. de straat opgaat ofwel een grote oproer ontstaat blijft men de burger als een citroen uitknijpen. Dat noemt men in vak jargon de knijp en piep tactiek. Dat er geld voor voorzieningen moet zijn is navenant, maar de overheid is incompetent om het huishoudboekje goed te beheren m.a.w. heeft geen benul van boekhouden en graait er maar op los. Elke behoorlijke huisvrouw en zeker de vele bijstand moeders weten hoe ze met minimale middelen hun geld zaken kunnen beheren en verstandig met hun in en uitgaven moet omgaan. Ik heb daar vaak grote bewondering voor en zeker op de wijze en eenvoud dat met het schaarse geld in allerlei (letterlijke) potjes en busjes heel simpel weet te beheren om vooral rond te komen zonder in het rood te komen staan. Zelfs goede (klein of groot) ondernemers houden hun uitgaven heel scherp in de gaten en gaat er geen cent teveel de deur uit.

  Maar de overheid rommelt maar wat aan, maakt schulden , geeft uit en heeft geen notie waar het geld blijft. Plannen en organiseren staat niet in het woordenboek, de staatskas is een grote grabbelton. Is de bodem bereikt geen nood, we knijpen even harder en het tekort wordt zo weer aangevuld door de slaven , die doen het maar met minder. Inmiddels heeft men zoveel “hobbies “van maten die ook hun zakken moeten vullen, om wat voor reden dan ook, dat het een ondoorzichtige brei is geworden en de linker hand niet weet wat de rechter doet. Budgetten voor departementen worden overschreden en mocht men toevallig het eind van het jaar de duiten nog niet hebben opgemaakt, dan gauw even de pot verbrassen anders wordt het jaar erop gekort.

  Opvallend feit is dat vooral slinkse boeven omwille van hun stemvee en vooral eigen zak en positie de meest krankzinnige hobbies erop na houden.

  Want refererend aan de oppassende huisvrouw, die ontzegd bij tegenslag alle overbodige luxe zoals kapper, krant of sport club voor de kinderen.

  Nemen we dit als simpel voorbeeld , dan is de overheid een grote bende boeventuig. Ondanks alle economische malaise de grootste ooit sinds de dertiger jaren, blijft men geld over de bak gooien en smijten met geld alsof er niks aan de hand is. Ontwikkelingshulp, allochtonen, vluchtelingen werk, asiel zoekers centra, kont kruiperij van de Yankie Dudes m.n. als een grootmacht naar zandbakken gaan om elke dag een 10 miljoen euries onze duiten te verbranden.

  Als het om economische samenwerking verbanden gaat wikt en weegt zelfs de kleine ondernemer wekenlang,desnoods bijgestaan door een club experts om zich in de toekomst te vrijwaren van alle misère.Niet de nitwitten in de politiek,de witte borden criminelen zijn zo corrupt en dom dat ze zich door ieder pauper land laten belazeren. Zo ook door de financiële wereld, die er van onze centen lustig op los gokt, zich door Jan Rap en zijn maten in de USA, Middellandse zee maffiosi als een schandknaap laten misbruiken omwille eigen zak en gewin.

  Zolang w dit soort criminelen hun gang laten gaan, blijven we dokken , nee worden we als citroenen uitgeperst. Maar als ik de polls zie en zo ook de debatten op de kwel buis
  verandert er helemaal niks. Want laten we eerlijk zijn, had ik of U daar nog gestaan, na zoveel handelingen van pure oplichting, malversaties en aantoonbaar faliekant falen met als resultaat het bijna failliet van het land ?

  unquote

 3. antonio zei:

  Ik heb meerdere malen geschreven dat de inwoners van Nederland, voornamelijk de zg. autochtone inwoners, enorme lafbekken zijn!!!!!!!!!!!!!
  Er wordt geklaagt en gekliemt dat het zo echt niet langer kan:
  “Verandering moet er komen. De zittende partijen (en ex regeringspartijen) hebben er een bende van gemaakt (dat is de waarheid)”, maar wanneer ik de polls mag geloven is de samenstelling van de volgende regering een spiegelbeeld van de nu demissionaire club onbenul, inclusief de partij voor de ALLOCHTONEN en GELUKSZOEKERS. Ik heb 24 jaar in Italie gewoond en gewerkt bij een Italiaanse rederij, ben in veel landen geweest, woon nu in een zg. derde wereld land maar, ik herhaal het nogmaals, heb nooit lafbekken zoals de hollanders meegemaakt. Waarom gaan die klagers niet de straat op en zetten kracht bij de dwang voor lagere belastingen en heffingen. Of kan dat niet omdat het autowassen er dan bij inschiet, of welke andere onbenullige bezigheid. De minister van financien zegt geen cent aan de bail-out voor Griekenland te besteden, aangezien de Grieken de kluit hebben dedonderd. Hoeveel miljarden gaan uiteindelijk richting Athene??? Dat is de betrouwbaarheid van de huidige politiek, en de nieuwe regering gaat het huidige beleid voortzetten, omdat de regeringssamenstelling ongeveer dezelfde is. Zonder over waarzeggende gaven te beschikken kan ik nu al garanderen dat het politieke gereutel op de huidige voet doorgaat.
  Niemand weet wat de PVV, indien genoeg stemmen op die partij uitgebracht en wanneer er niet te veel wordt gegoocheld met de uitslagen, zal doen in een nieuwe regering. Waarom niet een kans geven aan die partij. Slechter kan het nooit worden.

 4. R. Hartman zei:

  @Redactie: dank voor de eer. Bij de laatste zin is het laatste woordje weggevallen; moet zijn: “Die mentaliteit moet op de helling.”

  Overigens heeft de “Dutch Tea Party” niets met de Tea Parties te maken. De betiteling “Tea Party” is uit louter opportunistische motieven tot stand gekomen. Lees het commentaar van Cindy Snijder onder haar ingezonden stuk op Vrijspreker (http://www.vrijspreker.nl/wp/2010/05/jong-en-oud-demonstreren-tegen-het-gevaar-van-links/), in comment 22, waarop ik in comment 26 reageer.

  “Dutch Tea Party” is pure VVD promotie; van de PVV, die voor veel sterkere verlaging van belastingen en linkse hobbies is moeten Cindy c.s. niets hebben.

  @Hr. Hartman, graag gedaan en voor verdere bijdragen altijd in. T.a.v. de TEA party inderdaad de naam doet het natuurlijk leuk, referentie aan de echte Teaparty in Boston, en ja wat er van de VVD of PVV belastingverlagingen terecht gaat komen ?????
  redactie geennieuws

 5. R. Hartman zei:

  @Redactie (in 4)
  Tja, het is nooit verstandig om politici te vertrouwen; zelfs van beloftes die niet glashard gebroken worden komt meestal weinig terecht. De PVV is echter relatief nieuw, en is tot dusverre redelijk consequent gebleken in haar standpunten, anders dan bv. een PvdA die zelfs tijdens de verkiezingscampagne al weer afwijkt van haar programma.

  VVD is oude politiek en heeft dus al vaker de gelegenheid gekregen haar onbetriouwbaarheid te bewijzen, hetgeen ze dan ook met verve heeft gedaan. Dus alleen al vanwege het ‘voordeel van de twijfel’ zou PVV de voorkeur dienen te genieten boven de VVD. Maar de ‘demonisatie’ van de PVV heeft haar vruchten afgeworpen, Cindy vindt Wilders een ‘enge man’. Wel, de rest is nog veel enger.

  Overigens doet het mij genoegen te zien dat Toine Manders (niet die etatistische klojo van de VVD) één van de sprekers zal zijn. Ik ben benieuwd hoe het publiek op de libertarische boodschap zal reageren, maar houd mijn adem maar niet in. Ik zal er trouwens niet zijn; ik ken Toine al wat langer (Belasting is Diefstal) dus daarvoor hoef ik niet te gaan en de rest (Eline, Bart Jan, Eddy, Livestro) is reden genoeg er niet bij te willen zijn. Zonde van mijn tijd.

Comments are closed.