G 19 stopt financiële hulp aan Mozambique

1050634_nature_in_africa_4

Proost beste man, zo lang het nog kan, want de G 19 ( niet te verwisselen met de G20 en G8 ) hebben de financiële hulp aan Mozambique stop gezet. Deze hulp bedaagt 50% van het jaarlijkse budget van Mozambique een land met prachtige zandstranden, ongerepte natuur, waar het voor de “groten en gevulden der aarde” goed toeven is.

 

 

472 miljoen dollars zouden de G 19 participanten voor het budgetaire jaar 2010 aan Mozambique overmaken, maar door de steeds sneller stijgende corruptie in het land, Mozambique in 1 jaarsteeg met 40 plaats op de lijst van Transparancy International , hebben de deelnemers aan het hulpprogramma gemeend dat na vele waarschuwingen aan de regering in Maputo, de maat vol is en er voorlopig een stop is op de betalingen. Uiteraard is ons land een van de braafste jongetjes van de klas, als het gaat om een Frelimo regering van centjes te voorzien. Nederland had 18 miljoen euro voor Mozambique ter zijde gelegd en is daarmee nummer 3 op de sponsorlijst na Zweden en Groot Brittanië.

Van de door de G 19 samen met de lokale regering opgezette doelenlijst bevatte 40 punten die in het regeringsbestel ter verbetering vatbaar waren. Van deze 40 punten, de lijst werd einde 2005 begin 2006 opgesteld haalde de regering er 21 niet. Nu is dat op zich zelf niet zo verwonderlijk, want wat zou u doen als er gulle gevers klaar staan, die u jaarlijks voorzien van genoeg fondsen om comfortabel te leven ? Gewoon net als in andere Afrikaanse en sommige Aziatische landen rustig onder een boom blijven zitten en afwachten wat de volgende dag weer op het schoteltje ligt.

Mozamique kampt verder met een stijgend aantal HIV gevallen, 12% van de lokale bevolking heeft inmiddels een besmetting opgelopen, maar ondanks het feit dat weer net als in andere Afrikaanse landen de oorzaak van HIV zonneklaar is, gaf de regering in Maputo 6 miljoen dollar uit voor een studie om te onderzoeken, waar de stijging van de epidemie aan te wijten is. Zo ziet u, dat uw belastingcenten toch nog goed besteed worden.

Zelfs in het land zelf zijn er inmiddels stemmen opgegaan, dat het tijd werd middels een financieel dwangmiddel de hoofdzakelijk Frelimo regering er van te overtuigen dat het zo niet verder kan in het land. De regering reageerde vlot en richtte het Central Office for the Fight against Corruption (GCCC) op, maar u begrijpt onze (terechte) scepsis. Overigens onderhoudt Nederland een permanente vestiging in Maputo om op het besteden van de G 19 hulp toe te zien. Zij zullen het nu wel voorlopig wel wat rustiger krijgen. Hoewel………………..?