Alte kameraden, shell en oranje

800px-Dobbin_Kavaliershaus_2010-04-09Dit is het zgn. Kavaliershaus in het voormalige Oostduitse Dobbin, of als u het nauwkeuriger wilt weten, in noord – oost Duitsland de Mecklenburger Seënplatte. Nee, wij gaan u geen stukje Duitse “Heimatkunde” geven, maar wist u bij voorbeeld dat Dobbin tot ver in de 20ste eeuw een eigen treinstation had ? Waarschijnlijk niet, want het station kende geen regelmatige treinverbinding met andere plaatsen, maar wel met Utrecht. Niet regelmatig, maar toch.

 

In Dobbin bevond zich namelijk naast dit Kavaliershaus, dat als gastenverblijf diende als je door de familie oranje was uitgenodigd op de thee, ook nog een slot, dat in 1945 door de Russische bezetters met de grond gelijk werd gemaakt, en dat slot was het geliefde vakantieverblijf van een zekere mevrouw Wilhelmina van Oranje. Op 2800 hectare bos en landerijen konden zij en haar man, de Duitse hertog Heinrich zu Mecklenburg gasten ontvangen voor een goed gesprek. Pas toen Heinrich overleed, deed Wilhelmina het landgoed van de hand en wel aan “Sir “Harry Deterding, ook weer een oude bekende. Deze ondernemende jongeman begon zijn carriëre bij de Twentse Handelmaatschappij,  en via wat fusie gerommel  met de NHM , de Nederlandse Handel Maatschappij werd dit uiteindelijk de huidige ABN AMRO. Maar Harrie, om hem maar eens zo te noemen werd uiteindelijk via een tussenstap bij de KNPM directeur van wat wij tegenwoordig de SHELL noemen.

 Harrie was een goede vriend van de NAZI’s en een vurig bewonderaar van Hitler en in 1937 stelde hij het plan Deterding op, een plan waarmee met een kapitaalinjektie van 10 miljoen GULDENS van de Nederlandse overheid, (voor toen een kapitaal),  overtollige ??? Nederlandse agrarische producten werden opkocht en gedoneerd aan het hongerige Duitse volk, die het niet zo breed hadden. Dat leverde Harrie bij zijn overlijden een krans op van weer een andere  oude bekende namelijk een Oostenrijkse schilder met de naam Adolf, terwijl een grote schaar van Nazi prominenten bij de begravenis aanwezig waren.

ShellHQTheHagueWW2Het is dus niet zo moeilijk om de link te leggen tussen de Nazi’s, Shell en een van de grootaandeelhouders van de Shell, juist, de oranjes !. “Wir haben es nicht gewusst”, zullen wij maar even zeggen, want ach het zijn lang vervlogen tijden. Ter illustratie voegen wij toch maar even een foto bij van het SHELL hoofdkantoor aan de Carel van Bylandtlaan in den Haag en inderdaad u ziet het goed, daar wappert een de oranjes bekende vlag. Let wel dit is geen fotomontage ! 

In de volgende dagen zullen wij u nog een paar leuke feiten vertellen o.a. over de mislukte aanval van de geällieerden bij Arnhem, de zgn. “a bridge too far ” verhaal en ook daar “zaten de oranjes ” weer op de tribune !


8 Reacties

 1. Cathy zei:

  Keuzes maken ?

  Geef mij maar Holleder, zit vast en pakte een graantje mee van zijn kameraden.
  De oranjes bestalen en bestelen een hele goedgelovige natie (nazie) , lopen nog vrij rond en gaan maar door.

  Ik wordt er misselijk van.

  Trouwens heeft u de foto gezien van het nieuwe Nederlandse kabinet, ze hebben nog net geen pantoffels aan !
  Representatief….mijn hemel, zeker met zijn allen naar Zeeman geweest.

 2. Henk zei:

  @ Cathy : ja het was inderdaad geen modebeeld zoals wij dat hier in Parijs zien, ofschoon ook Zeeman hier toeslaat. Maar er zal wel degelijk een verband zijn tussen de kleding van onze nieuwe bewindslieden en hun ?? capaciteiten ?? jasjes te klein ( Opstelten) broeken te lang ( weet niet welk ombenullig figuur op rechts dat is, kortom op de markt is de euro voor deze politici nog steeds een daalder waard, of……. ??? ze zijn even bij de “Turk” langs geweest.

  Maar nu nog even over de inhoud van het artikel, het eigenlijk een voor de hand liggende conclusie dat Shell van oudsher en de oranjes een innige band hebben. Ben benieuwd wat geennieuws ons met “a bridge too far” gaat voorschotelen.

  Henk / Parijs

 3. Cathy zei:

  Henk”@, jongen, ik ben niet gewend Zo snel te reageren, want die hedendaagse media gaan me te snel en moet ik dus altijd even overleggen met mijn “staf”.

  Maar goed dat glaasje is me wel goed gevallen dus toe maar.
  Nou kijk, Ik (ja Ik, dus ) heb even gekeken naar de loopbaantjes van deze dames en heren, nou dat ziet er niet lekker uit hoor!
  Wel of niet veranderd en verzonnen op wiki,ja,ja net zoals mijn kleine mabeltje deed, de schat.
  Blijkt toch dat zo’n 90 procent van dat zootje dat daar staat, een beetje (voorzichtig, want ik ben de klokkenluider niet , he?) niets, maar dan ook niets gepresteerd heeft en alleen maar “zeeperds” heeft gehaald,en zachtjes de boel belazerd, nou ben ik dat natuurlijk wel gewend in mijn eigen familie, maar ja, dat zootje mislukte, verkeerd aangeklede, nou,ja mijn jurkje had ik nog overgehouden van het winkelen van maxi in Milaan een paar jaar geleden. En mijn beentjes worden er natuurlijk ook niet dunner op, nu ik dat liftje heb laten instaleren in mijn woninkje, zit ik een beetje teveel.(slok,slok)
  Maar goed, ach die Mark, waar ik na 15 jaar ook eens op heb gestemd, die partij dus , valt me zwaar tegen.Hij luistert niet naar me, wel een beetje, maar probeert toch zijn eigen gang te gaan de druiloor.Waarom geen lekker vrouwtje in plaats van een piano….h’m, speel je gewoon een beetje anders mee, maar is toch lekkerder.
  Ach, ja ik heb dat ook wel gemerkt met Claus hoor, die viel af en toe in Leiden in de gracht, moesten ze hem er weer uithijsen,( lange ij toch?) he jakkes.
  Terug naar ons nieuwe kabinet, en die mevrouw met die zwarte kousen ( naast die andere mevrouw met dat slordige haar, ze kon de kapper niet betalen en die andere zwartekousen, zouden ze uit Putten komen ?) die zo’n heerlijke baan had als kinderarts en les gaf aan verpleegsters en haar salaris verdiende boven de balkenende norm, ineens bevlogen door de politiek? moest wel lachen hoor, nadat ze gekozen was werd ze snel even lid van het CDA (=cort door de achterdeur en zakkren vullen, vertaald uit het italiaans).
  Maar even met Dresselhuis gesproken en die vertelde me dat ze last had van de overgang, ja, wat wil je he.50 plusser)

  Nou wat ik denk is dat ze na 3 a 4 maanden allemaal lekker op hun kont zitten met een dikke portomonee en een zak met wachtgeld.

  Knap hoor , mijn petje af’

  Kijk Henk daarom had ik het over die vodderige kleren met die vodderige heren en dames die ons land nog meer de afgrond in helpen.

  Gelukkig woon ik er al 20 jaar niet meer.

 4. harrie zei:

  @redactie
  was …harrie..nou de enige naam die zo spontaan boven kwam drijven of…..??

  @ harrie, van de redactie, de man heette Sir !!! Harry Deterding, dus ja bij gemis aan creativiteit werd het Harrie, Piet sloeg nergens op, onze oprechte excuses 🙂

 5. check zei:

  @ Harrie,

  What is in a name ???? Jan, Piet of Harrie allemaal even makkelijk toch ??? Trouwens Harrie ligt lekker in de mond, denk ik vaak. Doet me gelijk aan iets denken ipv van gekke Henkie ………….??

  so long makker, Qua Patet Orbis !!!!!!!!!

 6. harrie zei:

  @redactie
  gelukkig ben ik in het bezit van een multi purpose nickname. inderdaad, piet zou nergens op slaan.
  @ check
  right, qpo makker en overigens goed artikel elders hier

 7. alidas zei:

  Harry deterding heeft nog volgens mij in Hilvrsum gewoond,toen was er ook al stront aan de knikker

 8. Harry zei:

  Zullen we de vader / grootvader / overgrootvader van de schrijvers van dit stuk ook eens doorlichten? misschien komen er ook wel duistere praktijken boven.
  Zeur niet en doe er wat aan doe je er niets aan ga dan vissen

Comments are closed.