Het gewijzigde Zwitserse uitzettingsbeleid

ausschaffung_flughafen_small_1_4141230_1260358810De Zwitsers hebben gisteren middels een referendum hun stem uitgebracht over een vernieuwing van het uitzettingsbeleid t.a.v. buitenlanders, die wegens een misdrijf in de Zwitserse gevangenis zijn beland en na het uitzitten van hun straf uitgezet worden. Ruim 52 % van de Zwitsers die gisteren hun stem uitbrachten, nadat de voor een referendum minimale 100.000 stemmers door de Schweizer Volkspartei gevonden waren, stemden voor een strenger uitzettingsbeleid, dat het mogelijk moet maken alle buitenlanders , dus ook EU burgers, na een uitgezeten straf , uit te wijzen.

 

Uiteraard, net als bij het voorafgaande anti minaretten referendum ( wat het haalde), is het protest van de omringende landen en dan met name van de sociaal democraten groot. De Duitse en Oostenrijkse kranten van hedenochtend doornemend, regent het protest en wordt er verwezen naar de EU burgerrechten. O.a. in de Oostenrijkse “Der Standard” wordt het referendum als verontrustbarend gezien, zeker nadat niet zo lang geleden er ook al een verbod kwam voor de bouw van meer minaretten in Zwitserland.  De “Wiener Zeitung” gaat nog een stapje verder en stelt, dat de Zwitsers wel bereid zijn geld van allerlei soorten dictatoren en criminele regeringen van over de hele wereld bij hun banken in ontvangst te nemen, maar als het gaat om criminele buitenlanders dus nu zeer hypocriet reageren. De Berlijnse “Tageszeitung” hoopt dat de EU en met name het Europse gerechtshof zullen reageren.

Maar zo ver is het allemaal nog niet en “de kaasfondue zal niet zo heet gegeten worden als dat hij opgediend wordt”. Het referendum moet nu nog door het parlement worden aangenomen, en zoals wij  begrijpen, kan dit tot VIJF jaar in beslag nemen. De Zwitserse Bundesrat en het parlement moeten nog instemmen en hebben daar maximaal 5 jaar de tijd voor. Voorts is de oppositie tegen de SVP die het refenendum aankaartte stijgend en is de Zwitserse minister van Juistite al gevraagd  te onderzoeken hoe een eventuele goedkeuring van het referendum zich zou verhouden tot de EU richtlijnen, waarmee Zwitserland ondanks het feit dat het land geen deel uitmaakt van de EU toch wel degelijk rekening dient te houden.

Zou het referendum wel doorgang krijgen, dan heeft Zwitserland hiermee het meest strenge uitzettingsbeleid ter wereld wordt er algemeen gezegd. Dat is echter niet waar. In een aantal Midden Oosten landen, zoals S. Arabië kun je voor misdrijven zonder verdere plichtplegingen en tussenkomst van juridische assistentie gelijk na de uitgezeten straf op het vliegtuig gezet worden. Dit is in een wat afgezwakte, maar nog steeds zeer strenge vorm ook het geval in Koeweit, de Verenigde Emiraten, Katar en Oman.

Juist nu onze geprezen vorstin met aanhang deze 2 laatste landen gaat bezoeken , zou zij deze zaak misschien eens kunnen bespreken, maar het zal wel meer gaan om de veiligstelling van de eigen (Shell) belangen.


3 Reacties

 1. wim3 zei:

  Onze ‘geprezen vorstin’ gaat uiteraard bij die landen op bezoek om te kijken hoe haar oliebronnen er voor staan.
  Het Zwitsers uitzettingsbeleid dient uiteraard navolging en als je in S.Arabie iets hebt gedaan, wordt, voordat je wordt uitgezet, eerst je rechterhand afgehakt.
  Uiteraard zijn Zwitsers hypocriet met al het zwarte geld van dictators, koninginnen, vastgoed-schurken en verder nog het geld van in de oorlog omgekomen joden.

 2. marcel w zei:

  Laat die Zwitsers maar schuiven…
  Het welvarendste land van Europa,maar wel zonder EU,euro en “bij de gratie God samenbindende”kween lachen ze iedereen uit.

 3. Mem zei:

  Deze woorden vond ik verontrustend en ik begrijp niet de afspraken of motieven die hierachter schuil gaan: verhouden tot de EU richtlijnen, waarmee Zwitserland ondanks het feit dat het land geen deel uitmaakt van de EU toch wel degelijk rekening dient te houden.

  wellicht dat iemand hier duidelijkheid in kan geven?

  Verder vind ik de verontwaardiging weer zo hypocriet, want die arabische landen daar hoor je de journalisten niet over of de europese palementairs. Dat zwitserland voor zichzelf kiest vind ik allemaal goed en veel oorspronkelijke inwoners van europese landen zouden hetzelfde willen maar hun liberale heersers gijzelen hun in hun eigen land.

Comments are closed.