De streken van vluchtende heersers

Dit is Leila Trabelsi, voormalig kapster en naar verluidt dame van lichte zeden en tegenwoordig de echtgenote van de verdreven Tunesische president Ben Ali.  Over de vlucht van de familie is al uitgebreid bericht, maar toch zijn er details, die ons doen denken aan recente en  gebeurtenissen uit het verleden in eigen land:  

Op vrijdag 14.01 stond er een Boeing 737 van Tunis Air gereed om te vertrekken naar Lyon (F). De passagiers waren ingestapt, toen gezagvoerder Mohamed Ben Kilani het bericht ontving, dat hij nog even diende te wachten, er zouden 5 additionele passagiers komen, die met de vlucht meemoesten. In de turbulente situatie waarin Tunesië op dat moment verkeerde zijn “geheimen” nauwelijks te verbergen en toen Kilani in de gaten kreeg dat het bij zijn 5 extra passagiers om de echtgenote en familie van de Tunesische president ging , weigerde hij de vlucht te beginnen en de passagiers te accepteren. Gevolg ? De vlucht naar Lyon ging niet door, het Tunesische leger bezette ruim een uur later het vliegveld en zoals u weet zit de familie Ben Ali / Trabelsi inmiddels in Jeddah ( S. Arabië). Wij vragen ons af, of  in een soortgelijke situatie een gezagvoerder van onze nationale trots hetzelfde  gedaan zou hebben, wij vermoeden dat leden van “de familie” in een dergelijk geval hadden moeten uitwijken naar Transavia, waar zoals u weet zeer rechtschapen vliegers achter de knuppel zitten.  De hiernaast afgebeelde voorzijde van een boek “de heerseres van Carthago ” gaat over de infiltratie van de familie Trabelsi in alle lagen van de Tunesische samenleving en de familie van de president trachtte via een rechtszaak aangespannen bij de rechtbank in Parijs de publikatie tegen te houden. Dit roept  herinnereingen op een een zaak die Willem Alexander tegen het AP aanspande. 

Maar wij gaan verder, en hier is de gelijkenis met de vlucht van Wilhelmina ( zie ons bericht “Diamonds are Wilhelmina’s best friends ”  zeer frapperend. Alvorens de vlucht uit Tunesië te ondernemen, melde Leila Trabelsi zich  bij de directeur van de Tunesische Centrale Bank en vroeg om 1.5 ton goud staven. De directeur weigerde dit, Leila belde haar man en volgens de een zijde van de geruchten, slaagde zij er wèl in het goud in ontvangst te nemen, waarbij 1.5 ton goud ter waarde van 45 miljoen Euros natuurlijk niet iets is wat je zo in je beauty case stopt, ondanks het feit, dat gelet het soortelijk gewicht van goud het volume wel meevalt. De directie van de Centrale Tunesische Bank ontkent in alle tonaarden dat er goud meegenomen zou zijn, maar volgens informatie van de Franse geheime Dienst (DGSE) schijnt het verhaal waar te zijn.

Overigens schijnt dat ook Wilhelmina naast de kistjes diamanten die zij meenam op haar vlucht naar Engeland ook via het filiaal van de Nederlandse Bank in Rotterdam goud op haar vlucht heeft meengenomen. Zou Nout Wellink dat heden ten dage goedkeuren ? Wij denken zeker  van wel.

Opvallend is dus het gedrag van “heersers” als zij het land om welke reden dan ook menen  te moeten verlaten. De drang om ook in hun toevluchtsoord goed voor zich zelf te kunnen blijven zorgen zit in de genen. Voor wie het nog even wil beluisteren, en dan met name de onderdrukking en corruptie die in Tunesië heerste, hier het verslag van de Franse televisie :

http://www.youtube.com/watch?v=tih45Rt2eiI


8 Reacties

 1. wim3 zei:

  Het “normale” graaigedrag van alleenheersers en hun familie. Hier wordt het door een suffe bevolking nog steeds toegestaan, helaas heeft de bevolking van Tunesie het niet kunnen verhinderen. Dat al die boeven zich boven ons gesteld wanen en zeggen dat ze het liefst onder “ons soort mensen” verkeren geeft het verloederde peil van die boeven weer. En nu maar weer fluks aan de slag Nederlanders om het geld voor onze boeven en politieke kliek bijeen te brengen.

 2. Henk zei:

  @ Roberto, dat is een zeer slimme, ik was er nog niet opgekomen, maar nu je het schrijft, ja,laat de F28 maar uit de schuur komen 🙂

  Henk/Paris

 3. Roberto zei:

  Wilhelmina’s goudroof, daar heb ik iets over gelezen. Dat ging ook per schip maar, die is toch op de Nwe. Waterweg tot zinken gebracht? Wat er daarna mee gebeurd is herinner ik me niet meer. Wie helpt?

  @Henk, jawel die F28… met alle von A’s zur Lippe’s aan boord, incl. aangetrouwden en kroost, is het wel de vraag hoeveel goudstaven er dan nog meekunnen, n’est pas?

 4. Henk zei:

  @ Roberto, ja dat heb ik ook eens gelezen, de boot ( het schijnt een soort sleepboot geweest te zijn ) is ergens op de Maas gezonken, maar….. dat zou betekenen dat er of gene goud in zat of dat de lokale duikvereniging Waalhaven de zakken gevuld heeft ???
  Die F 28 heeft niet zo veel payload vermogen, dus dat betekent veel tussenlandingen op weg naar Patagonië. je kunt dan denken aan Mauretanië, Nigeria enz. Anders de Groene Draeck nemen en er gelijk een leuke cruise van maken, de reclamerechten verkopen aan de NOS, Maartje van Wegen als verslaggeefster, heel Nederland weer tevreden aan de buis. Of… nieuw programma “Bea zoekt haven”met alle bloobers, ik blijf er voor thuis.
  Henk / Paris

 5. check zei:

  Ach met kompanen als een Martin Schroeder is een oud barrel als een DC10 snel geregeld,want dankzij zijn vriendschap met de von Amsberg en Lippe zakkevuller heeft de luchtmacht een paar van deze slurpende en zwaar onrendabele vliegtuigen overgenomen. Stel je voor een toestel die je aan de straatstenen niet kwijt kan en dan komt je maat je even helpen en krijg je goud aangeboden. Ze vliegen nog en die zijn zo ingezet met de hulp van een paar vriendjes.

 6. Tom Couzy zei:

  @Henk
  Payload F28 (ca 7500kg) is inderdaad een schijntje bij wat Wilhelmina met een paar stoombootjes vervoerde naar Engeland.
  Maar vergis je niet,moe van Amsberg gaat er desnoods achteraan met de groene Draeck afgeladen met….

Comments are closed.