De slag bij Tobruk

Nee, lezers het is niet de bedoeling dat wij u live gaan berichten vanuit Libië en de titel “de slag bij Tobruk” is ook wat misleidend, daar het zal gaan om het verdedigen of veroveren van de stad Benghazi iets verder op, maar eindelijk heeft de hypocritische wereldpolitiek dan een besluit genomen een No Fly Zone in te stellen boven Libië. Nog geen 3 jaar geleden werd Gadaffi met veel pracht en praal Parijs binnengehaald, geen wonder want er zouden  grote ( defensiemateriaal) opdrachten verleend worden, dus daar doe je iets voor. Het toont, maar u wist het al de onbetrouwbaarheid van een rattensoort de “rattus politicus” .

Uiteraard gunnen wij de Libiërs die zich trachten te bevrijden van het Gadaffi regime de lang verwachte steun van buitenaf. Wij hopen, dat indien deze – nog op tijd ?????? – zal arriveren, het tij nog gekeerd kan worden, zo niet zal er nog een bloedbad ontstaan en weten de politieke leiders even van niets. Je kon immers zo goed zaken doen met de heer Gadaffi. En ofschoon er in de media te lezen viel , dat reeds binnen enkele uren nadat het groene licht in New York voor de implementatie van een No Fly zone gegeven zou worden, deze geactiveerd zou kunnen worden, zijn wij bang dat dit niet het geval is. Goed ingelichte bronnen in Parijs ( dank Henk ) weten ons te melden dat  het wel eens zaterdag of zelfs zondag zou kunnen worden. De reden ? Wil men toch ondanks het OK nu weer even afwachten, spelen er toch weer andere belangen mee en was het aandringen op het vliegverbod slechts spelen voor de tribune ? Om u na ons eerdere artikel over hoe zo zone er uit ziet en hoe e.e.a. werkt toch nog eens een duidelijk visueel beeld te geven , kijk even op de volgende YouTune film van de Al Jazeera collega’s :

http://www.youtube.com/watch?v=iWEwehTtK2k&feature=player_embedded

Misschien toch nog een verduidelijking. Zoals u zich kunt herinneren, wilden de Libische vrijheidsstrijders in eerste instantie  absoluut geen ondersteuning van buitenaf. Om te kunnen begrijpen wat hiervan de motivatie is, moeten wij terug in de koloniale geschiedenis van Libië en of Gadafii nu militair de strijd nog wint of niet, zijn legitimiteit is verdwenen. Terwijl de opstand in de buurlanden Tunesië en Egypte duidelijk voortkwam uit onvrede met de daar aan de macht zijnde regeringsleiders , ligt e.e.a. in Libië voor een groot gedeelte anders. De voor hun vrijheid strijdende Libiërs herinneren zich maar al te goed, dat de militaire middelen die nu door Gadaffi tegen hen ingezet worden, dezelfde zijn, die gebruikt werden toen Gadaffi de toen heersende konig Idris verdreef. De nationalistische gevoelens van de Libiërs zijn nog steeds zeer sterk aanwezig en terug te voeren naar de tijd dat Libië  in de periode 1911 tot 1943 een Italiaanse kolonie was. In deze periode werden door de Italianen meer dan een half miljoen Libiërs over de kling gejaagd, hetgeen tot op heden de instelling van de Libiërs over een vrijheidsstrijd beïnvloed. Koning Idris werd in een coup d’etat zonder bloedvergieten in 1969 door een groep jonge officieren waaronder  Gadaffi uit zijn macht ontheven, mede ingegeven door de strijd naar vrijheid, die onder het regime van Idris nauwelijks aanwezig was, en wat voor veel Libiërs een herhaling bleek te zijn van de Italiaanse overheersing. Gadaffi  werd een van  de  helden en werd op handen gedragen, totdat men zich ging realiseren in de loop der jaren, dat er in feite weinig of niets veranderd was. Het volk werd ontevreden, morde en voelde zich bedrogen. 

Voeg daarbij dat Gadafii één uit hun midden was, geen politicus, geen lid van de oude clans, nee hij was iemand die als legerofficier uit de middenrangen begreep wat de man in de straat wilde. Daardoor kon hij dan ook in 1976 zijn macht consolideren en beginnen aan wat veel dictatoren in een later stadium vergeten, namelijk  vol idealisme een staat inrichten waar gelijkheid voor idereen het principe was. Totdat ……

Wij hopen u hiermee een klein stukje achtergrond informatie te hebben gegeven over wat een volk kan bewegen in opstand te komen als het zich door de leiding die men adoreerde ( en het waarom daarvan ) bedrogen voelt. Ruim 40 jaar zijn nodig geweest om tot een uitbarsting te komen, dus wat dat betreft geachte lezers in Nederland, u heeft nog even de tijd.


4 Reacties

 1. harrie zei:

  vernam gerucht dat seif al-islam, zoon van khadaffi, verklaart heeft dat die kleine napoleon met zijn stoeipoes niet zon grote bek moet hebben anders gaat hij met bewijzen aantonen dat khadaffi die kleine minkukel financieel gesteund heeft bij de presidentsverkiezingen. Misschien dat deze zaak enigszins remmend werkt.

  noot redactie : harrie, het lijkt mij niet onwaarschijnlijk, maar Sarko zit toch al volop “dans les problemes” dus wat maakt het uit ? Dat kan er na alles schandalen ook nog wel bij. Heeft hij toevallig ook niet wat in NL gestort ?

 2. check zei:

  He Harrie,

  Tja die Fransen he daar kan je van alles van verwachten. Heb ze zo’n 50 jaar van zeer nabij meegemaakt , zeker in Afrika waar ze zo de nodige voet drukken , nou ja voet drukken, nazaten hebben achtergelaten. Beste lui hoor om mee te schranzen en wijn mee te slobberen , maar nou niet om je portemonnee op tafel te laten liggen. Ik zie Fransen net zoals bomen, ze waaien steevast met alle winden mee, als het hun tenminste uitkomt. Man, kan boeken vol schrijven, want heb decennia lang met ze gewerkt, tenminste ik deed het werk en zij keken toe. Fransen zijn niet zo kieskeurig , N** ken alle kleuren van de regenboog als ze verder niks om handen hebben en dat heeft in hun koloniën altijd gewerkt. Wat ze als erfenis hebben achtergelaten is de bekende Franse chaos en een leeg gestolen land. Maat laat ik niet al te hard roepen anders weer het bekende vingertje, want die dieven in het zwaar gestoorde binnenhof den Haag en ss caln VA zijn geen haar beter, alleen tot men internet ontdekte kon men het beter onder het oceaan grote smerige tapijt van Nedrigland vegen. Nu gaan ze op een andere toer m.n. willen ze ons de mond snoeren met niet een standje 69, maar een nieuwe Bilderberg vinding standje dix huit. Zou dat de toelatingseis van de Bilderberg clan inhoud hersenen 18 miljoenste mm dus kleiner dan een mini vlooi of zit ik nu te raaskallen en is dat de factor stelen als de raven maar dan met gebruik van de schaal van Richter. Ik zou bijna wedden dat de sultan van Oman en Quatar ook zo nu en dan even stort in de grootste rugzak ter wereld van moe Pothoed en haar zoon dikke Willen en pampa moets. Kijk er moeten vele monden gevoed worden met al die aanwas uit Argentinië zo ook de smeergelden betaald aan haar deurmatten cq vazallen,waarvan de achteloze burgers van Nedrigland denken dat die de regering zijn.

  Maar om op Libye terug te komen, waren het niet de Limmies die met hoogverraad zijn begonnen m.n. de massa moordenaar van Lockerby vrij te laten. Waren het niet de Fransen die maar al te graag wapens leverden en was het niet Berlusconi die zijn bunga bunga maat Ghadaffi zijn tenten in Rome liet opzetten in ruil voor olie ? Ook in Spanje heeft men zich in alle bochten gewrongen om het deze lunatic naar de zin te maken en wat te denken van Nedrigland die natuurlijk voor de pegels hem geen stroobreed in de weg hebben gelegd en gewoon allerlei bedrijven en geld lieten storten. Zou het nu een grote truc zijn zoasl WIJ dat al decennia lang zijn gewend van de Bilderberg schooiers m.n. rien ne vas plus monsieur Ghadafi Uw geld is niet meer van Oe. Zou de torpedo jager van de VA al klaar liggen ???????????

 3. maxim v. zei:

  laat onze vriend k-daffie maar uit de school klappen.
  heeft straks niets meer te verliezen, zijn miljarden zijn
  ongetwijfeld al zekergesteld in het buitenland.
  mocht hij zich verraden voelen door “bevriende” naties,
  weet hij vast wel een paar sappige anecdotes..

Comments are closed.