Libië : een total loss voor Duitsland ?

Terwijl wij u hier een foto laten zien van het militaire hoofdkwartier van kolonel Gadaffi, vraagt de wereld zich af waarom Duitsland niet actief deelneemt aan de coalitie aanvallen op Libië. Dat dit ook voor het Haags Cabaret Gezelschap telt, is van minder belang, ongetwijfeld zullen Peppi en Kokkie wel weer hun zegje doen, nadat de kaarten geschud zijn en Rutte en Verhagen de seinen op veilig gezet hebben.

Overigens heeft u nog iets over de marine helicopter affaire gehoord ?

De geschiedenis leert het iedere keer weer, de overwinnaar heeft aan het einde van een conflict altijd “gelijk ” en hoe de zaken in Libië zich ook verder zullen ontwikkelen, de kans dat Gadaffi volgend jaar om deze tijd nog in zijn tent resideert zijn marginaal, dus Libië de “verliezer” en de coalitie de “winnaar”. Vergeten zijn wij het hartelijk handen schudden met de Libische dictator, de rugklopjes en omhelzingen. Dat is politiek en Gadaffi is even “out”.

Maar wat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel bewogen, zich zeer duidelijk van een actieve rol in het conflict te distantiëren ?  Met name de Fransen , d.w.z. Nicolas Sarkozy zijn duidelijk “pas amusé ” en in het Elysée wordt dan ook druk gespeculeerd wat de achtergronden zijn waardoor de verkering tussen Nicolas en Angela, die toch al niet de beste relatie was, nog meer onder druk komt te staan. Vast staat wel dat, indien de coalitie er in slaagt Gadaffi op redelijk korte termijn uit zijn tent te verjagen, Duistland zijn grootste zepert in de de buitenlandse politiek van de Bondsrepubliek sinds 1949 heeft behaald, althans volgens de Duitse media, die zich in tegenstelling tot wat er in ons land over de besluiteloosheid van Den Haag wordt gemeld, intensief met de zaak bezig houden en zich daarover ook uitspreken.

Zich te richten tegen op dit moment nauwste partner in de EU, Frankrijk, en je te scharen in de rangen van Rusland en China en daarvoor de felicitaties van Hugo Chavez van Venezuela in ontvangst te nemen, is iets wat  ook in NAVO kringen de wenkbrouwen doet fronsen. Een dergelijk total loss geval heeft nog geen Duitse regering tot stand gebracht, los van het feit dat  Duitsland hiermee wel een overduidelijk signaal aan de Libische opstandelingen afgeeft. Merkel zag de de haar gemaakte fout duidelijk in en reisde afgelopen zaterdag naar Parijs , waar zij alsnog logistieke hulp aanbood, maar toen was het onheil al geschied. De Franse krant “le Monde” kopte in een pagina groot artikel of hier  naast een gebrek aan solidariteit ook sprake is  van een gebrek aan volwassenheid  ?

Maar zoals gezegd, opportuniteit viert hoogtij in de politiek en in Duitsland is men van mening, dat met name de minister van BuZa van Duitsland , Guido Westerwelle , vorige week tijdens de VN vergadering over Libië er nog vanuit ging dat Rusland en China middels een veto , acties tegen Libië zouden tegenhouden. Dan…. had Duitsland aan de “goede “zijde gestaan en was een gang naar de politiek plaatwerker om de deuken in het imago te verwijderen overbodig geweest.

Ronduit humoristisch, als het niet zo in en in dom en tragisch was, is de houding van Den Haag of liever gezegd het ontbreken daarvan. “Wij willen wel wat doen , als wij gevraagd worden “, is het thema en zelfs in Den Haag moet men er toch wel van overtuigd zijn, dat niemand van de coalitie zit te springen om de  “know how”van Hillen en de zijnen , het zij dan  alleen als het gaat om open van flessen.


7 Reacties

 1. cathy zei:

  Nederland zegt dat ze meedoen, maar doen niet mee.

  Merkel wil geen vluchtelingen meer opnemen in haar land en ontneemt hiermee tevens eigenlijk een verwachte vluchtelingen toe stroom. Niemand gaat naar een land dat zich niet bemoeit met de interne problemen van Libie, een soort ontmoedigingsbeleid zou je het kunnen noemen..

  Rusland en china zijn opkomende naties,( de buren van Merkel) de U.S.A., Frankrijk en nog een paar Europese landjes zitten in een neerwaartse spiraal, dus kijkend naar de toekomst kies je voor de nieuwe machthebbers en niet voor de losers.
  Bovendien levert Libie, maar 2 % van de olie aan Europa, dus waarom verzeilt raken in een uitzichtloze oorlog?

 2. Sjuad Kirosatie zei:

  Laat Rusland de arabieren opnemen,,,,de afrikanen,,,,en alle die een mooie toekomst willen,,

  Vladimir Poetin,,,staat daar niet in geschreven; Devil army in top,,!

 3. Bas zei:

  Sommige E.U landen hebben een industrie, die we Bio of Chemisch noemen.
  Oorlog word ingedeeld in de A.B of C categorie met de A als troefkaart.
  Een land kan afstand nemen van A wapens, maar je hoor ze nooit over de B en C.
  Zoals met alles verkopen E.U landen deze wapens ook, vooral aan bevriende landen.
  Libië was een bevriend land tot twee maanden geleden.

 4. R. Hartman zei:

  Merkel had waarschijnlijk een vlaag van gezond verstand: niet meedoen is de enig juiste optie. Wel meedoen betekent namelijk het licht op groen zetten voor de islamitische horden, die Libië in ouderwetse stammenstijd tot een tweede Irak zullen maken, en een nieuwe toestroom van islamitische parasieten naar Europa zullen jagen.

  Tribale landen als Egypte, Tunesië, etc, eigenlijk de hele achterlijke islamitische wereld, kun je niet beoordelen naar ‘verlichte westerse maatstaven’. Wie onrecht wil bestrijden heeft trouwens in eigen huis meer dan zat te doen: eerst de Amsbergjes en de hele corrupte ambtelijke top maar eens opruimen, en alle kakkerlakken verdelgen.

  Het wordt nog een hele klus om het fatsoen en de moraal in NL te herstellen, dus al die focus op het buitenland kan zonder meer in de categorie ‘afleidingsmanoevres’ worden bijgezet.

  Vergeet ook niet dat tot voor zeer kort Gadaffi gewoon dikke mik was met het westen. Op de een of andere manier heeft het westen echter de agenda aangepast (import van meer islamitische horden?) waardoor Gadaffi opeens een obstakel werd.

  Politieke ‘vrienden’ zijn de beste garantie voor een mes in je rug!

 5. R. Hartman zei:

  Ook interessant leesvoer: http://www.americanthinker.com/2011/03/libya_and_the_lefts_sickening.html

  Goed om te weten voor wie de link volgt: N-Korea heeft nucleaire wapens met dank aan de Democrates (Clinton/Carter hebben de ontwikkeling ervan gesponsord middels een ‘humanitair hupprogramma’ waar geen controles op mochten worden gehouden en waarvan dan ook geen cent naar het N-Koreaanse volk gegaan is), en momenteel roepen Democraten (Dennis Kucinich) om impeachment van Obama, die Libië heeft aangevallen zonder zelfs maar het Congres geconsulteerd te hebben, laat staan dat er toestemming gegeven is.

  Het wordt steeds duidelijker, zelfs voor zijn blinde aanbidders, dat Obama (Davis?) er niet zit voor Amerika of de Amerikanen…

 6. check zei:

  Oom Tom is in het geniep praktiserend moslim en heeft niet een maar een boek vol met dubbel agenda’s. Trouwens over agenda’s gesproke, Turkije met opper mullah Erdogan aan het hoofd heeft laten zien aan welke kant hij staat met zijn achterlijke extremistische geloof. Zijn ze bij de politiek doof,dom, achterlijk of vangen ze allemaal voor hoogverraad ?

Comments are closed.