Ons schatje

Deze keer gewoon eens een artikel geschreven door een ons onbekende schrijfster, die de problemen in ons land t.a.v. monarchie en politiek op een eenvoudige doch duidelijke wijze uiteenzet. Dachten maar meer Nederlanders er zo over. 

Bezoekje hier, probleempjes daar, gouden koets over de straat, spierpijn van het zwaaien en kramp in je kaken van het neplachen. Ja, dat hoort er nou eenmaal bij, he Beatrix? Maar door wie wordt dit nu allemaal mogelijk gemaakt? Ja, door ons! Wij, de bewoners van dit kleine koude kikkerlandje.Wij ploeteren voor de welvaart van het koningshuis. En wat doen zij? Ze knippen lintjes, leggen kransen en gaan langs bij door tsunami
 getroffen landen.

 

 Ten eerste is het ongehoord dat Beatrix zomaar aan de macht is. De helft van de Nederlandse bevolking is het hier niet mee eens. Mensen krijgen zo geen kans om beter te worden in wat ze kunnen. Er zal een flink aantal mensen zijn die er een moord voor zouden doen om een dag op die troon te zitten en om te zien hoe het in het land eraan toe gaat. Reken maar van yes dat ze deze kans nooit krijgen. Want de troonopvolger is altijd de oudste uit het gezin van de koning(in). In dit geval Willem Alexander. de waterprins. Wat betekent dit nu weer? Hij komt even langs bij de Rijkswaterstaat en hij wordt meteen benoemd als de waterprins. Als het koningshuis blijft, zal Amalia de volgende koningin zijn. Er zullen nu allemaal meisjes van haar leeftijd zijn die zich verkleden als een prinses met de droom om later te worden zoals Beatrix. Wat dus nooit zal gaan gebeuren.

 Ten tweede is het zielig voor de ministers die verantwoordelijk zijn voor wat de koningin allemaal doet. De koningin is onschendbaar. Dus kan ze makkelijk een bank  beroven als ze krap bij kas zit (wat ze toch nooit zit, maar hierover later) en wie krijgt de schuld? Precies, de ministers. Wat een vreselijk leven moeten die dan leiden zeg, ik heb echt medelijden met ze. Laten we even de idealen van een democratie erbij zoeken op Wikipedia: “Deze bestuursvorm is gebaseerd op het menselijke gelijkheidsideaal”.Dit betekend dat iedereen gelijk is. Dus als de koningin een bank berooft, moet ze voor de rechter komen en een eerlijke straf krijgen volgens de idealen van de democratie. Maar ja, ze hebben de wetten zo aangepast dat de koningin niets kan overkomen. Dan zoeken ze maar een minister die toch al geen nuttig leven heeft om aansprakelijk gesteld te worden voor Beatrix’ daden. Jammer hoor.

Ten derde wil ik de staatsbezoekjes en stedentripjes bespreken. Dit zijn ook totaal nutteloos! Het enige waarvoor ze weg gaan naar andere staten is naar mijn idee om te laten zien dat ze nog in leven zijn.Want wat steken wij nu op van zo’n staatsbezoek? Helemaal niets! En  waar komt het geld vandaan? Juist! Van ons, wij, hardwerkende Nederlanders. Wij zwoegen voor ons geld, betalen daar een fortuin aan belasting overheen. De mensen in het koningshuis doen bijna niets, slepen miljoenen muntjes binnen en betalen daar niks, noppes, nada aan belasting over. Dat is een beetje oneerlijk, niet waar? Hier een voorbeeld over de staatsbezoekjes: een normale Nederlander pakt de auto of het openbaar vervoer om bijvoorbeeld naar Antwerpen te gaan. De koningin gaat met de limo naar Rotterdam en pakt daar de privè jet om naar Antwerpen te vliegen. Beetje nutteloze geldverspilling, toch? In plaats van eventjes alleen de limo te pakken, of leuker nog: pak een vijf-persoonsauto, gebruiken ze er ook nog een vliegtuig bij! Al dat geld wordt verspild, maar waarom? Het is zo vreselijk zinloos. In de armste wijk van Rotterdam, Feyenoord, gaan kinderen om van de honger, ze hebben weinig te besteden en dan moeten ze ook nog aanzien hoe de koningin opstijgt met haar privè jet. Het is een trieste wereld, mensen…

En dan heb je ook nog de belasting. Ja, hoe redt het koningshuis hier nu weer uit? Als ik Breezer koop, gaat daar natuurlijk belasting over. Het is alcohol, accijns dus! Als ik shag koop voor mijn moeder, gaat daar ook belasting overheen, weer accijns. Als mijn vader weer eens  naar Alblasserdam moet rijden, kost hem dat een flinke lading aan benzine, alweer accijns! En waarom betalen we dat? Om het koningshuis te onderhouden! We hebben soms al moeite met ons eigen gezin te onderhouden en dan moeten we ook nog belasting betalen voor het koningshuis waar we toch niets aanhebben? Dan zeggen mensen wel eens: Ga dan niet meer roken! Of: Drink minder!, maar dat vindik een slap excuus. Als mensen willen roken, dan doen ze dat maar en is het gemeen dat we daarover accijns moeten betalen. Als ik wat wil drinken op z’n tijd, dan doe ik dat en het koningshuis ziet dit positief in, die zitten daar in de luxe stoeltjes van een, voor ons, onbetaalbare designer handenwrijvend toe te kijken hoe wij de C1000 ingaan om Breezer of een pakje Malboro te halen. Die lui denken: “Jippie! Nog meer centjes”!. En dan zijn laatst de prijzen van shag omhoog gegaan, vast weer een truc van het koningshuis. Maar accijns is niet het enige wat we betalen voor het koningshuis. Nee,er gaat ook nog een bepaald bedrag van je loon af! Dus hier werk je zes en dertig uur in de week voor? Om je door het koningshuis geld af te laten troggelen? OK, ik geef toe, dit is ook voor wegenonderhoud en huizenbouw, maar ook zeker een deel voor het koningshuis! PrinsesMa xima verspilt € 3000 ++,- aan kleding PER MAAND! Dit is echt ongehoord! Dit verbruik ik niet eens in tien jaar! Ik moet dan wel toegeven dat ik niet van het geld uitgeven ben, maar toch is het ziekelijk! Hier kun je honderdvijfentwintig kinderen mee steunen met het Zip-Your-Lip Project! Honderdvijfentwintig! Dat wordt hartelijker ontvangen dan dat de prinses met haar nieuwste haute couture bij de arme kindjes langskomt om ze eten te geven.

Natuurlijk zijn er ook redenen om het koningshuis te houden. Het koningshuis hoort immers bij Nederland. Het is een deel van een landelijke  traditie! Een Koninginnedag zonder koningin, de toespraak door de  koningin tijdens dodenherdenking, dit zullen we moeten missen als het koningshuis wordt afgeschaft. Er zullen wel vervangers zijn hiervoor, maar het wordt nooit meer hetzelfde. Dit allemaal is waar ja, maar denk terug in de geschiedenis! Hoe heeft Nederland geleefd? Precies! Als een republiek, zonder koningin! En dat maar liefst twee eeuwen lang! Dit land beleefde toen zelfs zijn Gouden Eeuw, er vonden geweldige gebeurtenissen plaats, zonder dat hier een koningshuis aan te pas kwam. De succesvolle VOC ontstond, de  Zilvervloot werd overwonnen, wie heeft hierbij een koningin gezien? Ik niet hoor! Er waren in die tijd regenten! Ze deden het prima, toch met wat conflicten, maar Nederland beleefde zijn beste tijd!>
 

  De koningin heeft een ceremoniële waarde! En dat moet helemaal vernietigd worden? Waarom zouden we dit doen? Ze knipt de lintjes, geeft ons een peptalk tijdens de dodenherdenking, vertelt ons over de begroting tijdens Prinsjesdag en steunt Japan tijdens het verlies van zoveel mensen tijdens de tsunami. Ze wordt door vele mensen als een held gezien. Wat zouden we zonder Bea moeten? Dat weet ik wel! Ze doet geen drop! Met alle voorgenoemde feestdagen zit ze in haar koetsje of in haar super-de-luxe limousine te zwaaien naar de mensen die buiten al uren staan te wachten op haar, omdat ze haar  hoedje kwijt was of wat dan ook! Op tijd letten ze hier niet bepaald in Nederland. Laten we een verslag geven over hoe Prinsjesdag 2010 verliep: In de ochtend renden alle ministers zich de benen uit het lijf om de begroting af te maken en in het o zo belangrijke koffertje te dumpen, slot erop en klaar! Daarna moesten ze zich haasten naar de Ridderzaal, waar ze om 12.45 verwacht werden. Om 13.00 precies opend de voorzitter van de Eerste Kamer, de heer Van der Linden, de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal. 13.00 vertrok ook de
 koninklijke stoet vanaf Paleis Noordeinde. Dus de gouden koets met  daarin de koningin en haar gevolg. Dit duurde een kwartier en dan  behoren ze aangekomen te zijn bij de Ridderzaal. Meteen als de koningin en haar gevolg is aangekomen bij de Ridderzaal, las ze de troonrede voor. Rond 14.00 was dit afgelopen en was iedereen ingelicht over de begrotingen. Daarna vertrok de koninklijke stoet weer naar Paleis Noordeinde om daar de befaamde balkonscène te houden. Dit duurde ongeveer een uurtje en om 15.00 bood de ministervan Financiën het koffertje aan met daarin de rijksbegroting en deMiljoenennota aan de Tweede Kamer aan.Dit  is dus zo’n dagje rumoer en gedoe. Honderden agenten komen hieraan te pas. En om van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal te komen, ben je met de auto ongeveer vier minuten kwijt. Beatrix niet hoor, die gaat  met de koets en is zeker een kwartier onderweg! Zelfs lopend gaat nog sneller! En al die tijd de boel maar ophouden in Den Haag. Je zou maar een keer vergeten zijn dat het Prinsjesdag is en naar Den Haag willen om te gaan winkelen met je kinderen. Dan baal je volgens mij als een stekker, omdat dan  èn de winkels niet open zijn èn het is er enorm druk! Alles is afgezet en iedereen loopt overal. Dus al dat
gedoe om een kleine voorleesbeurt van de koningin vind ik niet nodig.

 Dag koningin, hallo Wilders of Rutte! Dit zien mensen niet zitten. Wilders wil alle buitenlanders het land uit hebben en Rutte vindt dat er vrijheid en democratie moet zijn. Dus voor je het weet, ben je de halve bevolking van Nederland kwijt, de helft van je schoonmakers en de helft van het heerlijke eten als het aan Wilders ligt. Dit is in strijd met de idealen van Rutte’s partij. Die vinden dat er vrijheid voor iedereen moet zijn, iedereen heeft stemrecht, aangezien dit een ideaal is van een democratie. Mensen zijn er zeker van dat dit misgaat, aangezien het al een gedoe was om even een parlement op te stellen. Die partijleiders zijn soms net kleine kinderen. Ze willen niet naast elkaar zitten of met elkaar spelen. Ze willen niet naar elkaar luisteren en hebben amper begrip voor andermans ideën.Wat ik zou doen, is een aantal Kamerleden bij elkaar zetten, laten vergaderen over hoe een regering moet lopen, voorbeelden bekijken, naar elkaar luisteren en begrip tonen voor elkaar. Ik ben van mening dat ze dit in de Tweede Kamer bijna niet doen. Ze laten elkaar nauwelijks uitpraten of ze zitten weer te discussiëren. Dus als ze
dit een keer wèl doen, zal het vast wel lukken om een regeringsplanin elkaar te zetten.

Dus,zoals eerder vermeldt: Het koningshuis moet afgeschaft worden. Het kost ons alleen maar geld, teveel ongemakken, meer verschillen in de samenleving als je kijkt naar arm en rijk, twijfels over wat democratie nu is en ga zo maar door. Ik wil wel weer terug naar die tijd toen we het konden redden als een republiek! In die Gouden Eeuw, waar zoveel gelukt is! Ze waren weliswaar onder druk gezet door Filips II, maar ze konden er bovenop komen! En daardoor zijn we nu een zelfstandig land geworden!


17 Reacties

 1. Martha zei:

  “Een peptalk tijdens dodenherdenking”.

  Vreemd, dan heb ik al die jaren iets ondenkbaars gemist.

 2. punt komma zei:

  Van mij mag het koninkshuis blijven,,,is Nederland niet helemaal oranje bij feesten?
  dat oranje mag blijven,,,alleen het beeld moet vervangen worden,,,het Nederlandse volk is oranje en blijft dat,,,,HM als symboliek,,,niet meer of minder,,,,tegen een vergoeding van 1 miljoen en onderhoud aan haar onderkomen,,een leuk landhuisje.

  Wie maakt het volk bewust dat ZIJ oranje zijn en niet Bea,,,,niet Alex,,,en zeker niet Maxima,,al is zij nog zo leuk.

 3. Ger de Vries zei:

  Beste onbekende schrijfster, u slaat de spijker keihard op z’n kop! U verwoord hiermee de gevoelens en mening van veel, ja erg veel Nederlanders. De gemanipuleerde onderzoeken naar de populariteit van de monarchie door TV of kranten slaat echt helemaal nergens op. Daarom moeten we volhouden om onze mening – en waarschijnlijk is dat een meerderheid in Nederland – te blijven roepen. Eens komt de dag dat we van deze parasieten af zijn. Op die dag kiezen we zelf een staatshoofd.

 4. Pieter H zei:

  Een koningshuis is natuurlijk volkomen achterhaald,echter het heeft (slechts) één voordeel:
  zo’n erfelijke vogel is als het goed is niet verbonden aan een politieke partij.
  Als je “democratisch” een president gaat kiezen,ga je stemmen op iemand die je niet kent en komt degene met de grootste bek en de mooiste praatjes aan de macht.
  Dit heeft alleen zin als een gekozene per referendum afgezet kan worden,anders kan je net zo goed een “uitgekleed” koningshuis houden.
  Dus alleen een ambtswoning,zelf personeel betalen,belasting betalen en alleen een vergoeding voor het staatshoofd en opvolger;verder helemaal niets.

 5. Helmut Hoorn zei:

  Dan hebben we dus een republiek en moet er een president(e) worden gekozen.
  Wie?
  Even denken wie er dan naar voren zal worden geschoven.
  Denkt u even mee?

  Laurens Jan Brinkhorst (D’66)
  Wouter Bos (PvdA)
  Neelie Smit-Kroes (VVD)
  Gerda Verburg(CDA)
  Anja Meulenbelt (SP)

  Koude rillingen bij het denkbeeld en foto van Bea uitprinten om in lijst en achter glas aan de muur te hangen. Het staatshoofd in een erfelijke functie in constitutioneel verband houdt ook nog een broodnodig stuk continuiteit in dat ons behoedt voor de waan van de dag. Bovendien vertegenwoordigt de vorst het volk eveneens, zij het op een andere wijze.
  En zolang zij dat op de competente en professionele manier blijven doen, zoals de huidige vorstin en haar moeder en grootmoeder dit hebben gedaan, mogen ze wat mij betreft nog wel een paar honderd jaar blijven.

 6. harrie zei:

  @helmut hoorn
  het lijkt me een goed idee als u, alvorens een reactie te plaatsen, even de sfeer van de site proeft waar u de reactie plaatst.
  behoudens het feit dat u poep praat, uw cliches niet onderbouwt en u waarschijnlijk een langlopend abonnement op de margriet heeft, kan gesteld worden dat uw voorgestelde kandidaten voor een mogelijk presidentschap niet een andere bedoeling heeft dan de materie te ridiculiseren.

 7. Jules Winnfield zei:

  @ Ger de Vries,

  U schrijft: “U verwoord hiermee de gevoelens en mening van veel, ja erg veel Nederlanders.”
  en ook nog: “De gemanipuleerde onderzoeken naar de populariteit van de monarchie door TV of kranten slaat echt helemaal nergens op.”.

  Hoe komt u erbij dat uw mening in deze de mening van veel, ja zelf heel erg veel Nederlanders is? Heeft u daar zelf onderzoek naar gedaan en is dat dan ook zo’n gemanipuleerd onderzoek als waaraan u refereert? Hoe weet u trouwens dat die onderzoeken gemanipuleerd zijn? U heeft waarschijnlijk geen idee, of heeft u uw eigen onderzoek daarop losgelaten? Dan zou ik daar graag de resultaten van zien!

  Vooralsnog lijkt het erop dat u dezelfde manieren gebruikt als degenen waar u op doelt, lijkt me niet de weg om serieus genomen te worden!

 8. Jules Winnfield zei:

  @ Harrie:

  U schrijft:”het lijkt me een goed idee als u, alvorens een reactie te plaatsen, even de sfeer van de site proeft waar u de reactie plaatst”

  oftewel, als het niet onze mening is wordt ‘ie niet op prijs gesteld….lekker zoodje onnozelen dan hier zeg…..stakker!

  U schrijft ook: “behoudens het feit dat u poep praat, uw cliches niet onderbouwt en u waarschijnlijk een langlopend abonnement op de margriet heeft, kan gesteld worden dat uw voorgestelde kandidaten voor een mogelijk presidentschap niet een andere bedoeling heeft dan de materie te ridiculiseren”.

  Ik durf te wedden dat u meer dan de helf hiervan zelf ook niet kunt onderbouwen!

 9. harrie zei:

  @ jules
  heb toch de indruk dat bij uw verschijning op deze site een aanvang is genomen met de aanmaak van de groep onnozelen die uiteraard zonder enige kennis van zaken en bij gebrek aan argumenten overgaan tot wat schelden.
  gezien uw reactie kenmerkend is voor uw matige intelligentie zou ik u willen adviseren n i e t te wedden, tenzij u in 1x raden kunt wat de kleur is van het vlaggetje waarmee u komen de zaterdag weer zwaait.

 10. Jules Winnfield zei:

  Harrie ik moet u mijn excuses maken, ik vermoedde dat u de helft van uw verhaal niet kunt onderbouwen….het blijkt het hele verhaal te zijn!

 11. maxim v. zei:

  @jules en @harrie

  lekker volwassen reactie’s

  valt niet mee om kritiek te verdragen.

 12. Ronald zei:

  Ik vind dit stukje nogal zwart/wit. Het is net alsof al ons belastingsgeld naar het koningshuis gaat. En dat de Oranjes ook nog politieke macht hebben. Ik ben niet pro konningshuis. In tegendeel. Het kan een stuk uitgedund worden wat mij betreft. Maar het feit is dat na een staatsbezoek van onze koningin de export naar dat land met 10 tot 20 procent toeneemt. En zo zijn er meer feiten dat het konningshuis meer oplevert dan het kost. Kon men bewijzen dat ze meer kost dan ze oplevert was ze allang afgeschaft. Zeker nu met de VVD aan de macht. De troon en de eerste lijn troonopvolging mag van mij zo door gaan al vind ik het zielig dat je als kind in zo’n poppenkast geboren wordt en niet over je eigen toekomst kan beslissen.

 13. henk zei:

  @ Roland, toch plezierig te lezen dat er nog mensen zijn die in sprookjes geloven. Van zeer dicht bij als betrokkene kan ik u verzekeren dat opdrachten die zogenaamd getekend worden tijdens een bezoek van deze oranje poppenkast in het buitenland reeds lang van te voren bekokstoofd zijn, dus 10 a 20 % meer export, graag uw onderbouwing en dan praten wij verder.

  Henk / Paris

 14. Ronald zei:

  Henk.

  Ik zou het op prijs stellen als u niet zo uit de hoogte zou doen. Tevens wijs ik u erop dat u zelf ook niets onderbouwt. Export cijfers zijn gewoon op te vragen en dat dat van te voren bekokstooft zou zijn, mag u onderbouwen. En de toelichting, als betrokkende, geldt niet als bewijs. En mijn naam is trouwens Ronald. Feitelijk..

 15. harrie zei:

  precies henk, alles is al voorgekookt en een of andere prof heeft in samenwerking met een louche beleggingskantoor berekend dat de familie 4 a 5 miljard genereert plus nog jaarlijks 200 mil aan exportopdrachten. gehele berekening ademt een sfeer van slippendragerij uit en wordt door diverse deskundigen als magie aangeduid.

Comments are closed.