Griekenland door Duitsland geannexeerd

In een meesterzet heeft de Griekse regering onder leiding van premier Papandreou kans gezien in èèn klap het gehele financiële probleem dat het land ondanks de toegezegde leningen blijft tijsteren te op te lossen. Vanaf  hedennacht wappert op de Acropolis de Duitse driekleur en is heel Griekenland ingelijfd bij de Bondsrepubliek Duitsland als 17e Bundesland en zijn de zorgen van de Grieken verleden tijd. Geheim spoedoverleg tussen de Griekse premier Papandreou en de Duitse Kanselier Angela Merkel hebben hiertoe vannacht geleid.

Uiteraard een grapje, en zouden met name de Fransen, die de meeste inmiddels waardeloze Griekse staatsobligaties in handen hebben een feestje bouwen. Ze kunnen zich dan geheel gaan weiden aan het feit of zij een “beroepsverkrachter” en financiële oplichter als president willen hebben, overigens niet zo geheel verschillend van wat nog een aantal andere EU staaten als staatshoofd hebben.

12 Miljard ontvangt Griekenland en dat is daarmee de laatste tranche van een totaal van 110 miljard. Hiermee kunnen de Grieken naar eigen zeggen het wel tot September volhouden en daarna wordt de internatioale gemeenschap  ( EU , IMF en privè instituties) beleefd verzocht om maar weer 80 tot 100 miljard klaar te zetten om de Griekse splinter de winter door te helpen.

MIJNHEER ? Jan Kees de Jager is dik tevreden. Uiteraard is het zaak de Grieken scherp in de gaten te houden, maar beter als geen ander weet Jan Kees hoe je de kluit moet belazeren, ofschoon in dit geval het een voordeel zou kunnen zijn, want “met dieven vang je dieven” luidt het gezegde.

Er moet o.a voor inmiddels ( !) 78 miljard aan staatsbedrijven verkocht worden om de Griekse regering aan geld te helpen, terwijl nog niet zo lang geleden, wij schreven reeds hierover, het ging om 50 tot 60  miljard. U begrijpt dat dit een ondoenlijke zaak is, want met nieuwe broodheren aan het roer van de Griekse spoorwegen, de post en vliegvelden zou dat tevens betekenen, dat de Grieken zullen moeten werken voor hun geld. Dat , lezers zit er niet in. Enige maanden geleden kochten de Chinezen een gedeelte van de haven van Pireaus. Het kwam de Chinezen wel goed uit een containerhaven te hebben in het zuiden van de EU om daarmee de  stroom goederen die vanuit China naar  Z. Europa worden verscheept beter onder controle te krijgen. Gisteren zagen wij een documentaire waarin deze Chineze aanwinst werd bekeken en het eerste dat opviel was de enorme groei in containerbewegingen t.o.v. het nog door de Griekse staat  beheerde gedeelte van de haven aan de andere zijde het complex. Nog slechts 30% van de binnenkomende goederen lopen via het Griekse staatsbedrijf, de rest via de Chinezen. Maar de klachten van die Grieken die bij de Chinees werken zijn niet van de lucht. Lidmaatschap van een vakbond VERBODEN, werktijd weer verhoogd naar 40 uur per week, CAO’s worden niet gemaakt, dus u begrijpt er waait een frisse wind daar aan de haven. Misschien dat de Grieken eens Astrid Jongerius uit moeten nodigen om te komen kijken en het voordeel daarvan zou zijn dat Astrid dan in de praktijk ziet wat voor ellende vakbonden, CAO’s enz. zijn.

Een soortgelijke situatie zul je ook krijgen als er andere privatiseringen plaatsvinden. Een volk dat jarenlang er goed van geleefd heeft en nu opeens aan de slag moet heeft minstens 15 jaar nodig om op gang te komen, zie wat de Westduitsers met de Oostduitsers overkwam en … dan hebben wij het over Duitsers en niet over deze hoppa dansers.

Maar het IMF is tevreden, de ECB ietsje minder, de private financieringsinstellingen die “vrijwillig” aan de nieuwe leningen mee moeten gaan doen zullen dat nog minder zijn. En u ? Ach daar zullen wij het niet over hebben, wat meer BTW, wat andere lastenverhogingen enz. zullen ook u het warme gevoel van binnen geven dat u solidariteit getoond heeft.

En nu nog een tribunaal voor falende politci, wij kennen er een heel stel dicht bij huis.


8 Reacties

 1. cathy zei:

  Tip,

  Gaat u morgen of overmorgen boodschappen doen?

  Probeer zoveel mogelijk Griekse producten te kopen en in te slaan, rijd vervolgens met uw karretje door de kassa en zeg tegen de kassiere en de bedrijfsleider dat u ze al dubbel en dik betaald heeft.

  Krijgt u tenminste weer een beetje van uw geroofde centjes terug.

 2. rosiebloem zei:

  Mevrouw Cathy, die produkten zijn al betaald.. nl. door de winkelier die ze in de winkel heeft liggen.. Wilt u daar van stelen. Foei..

 3. cathy zei:

  rosiebloem@

  Oeps………….Oooooooohhhhhhhhhhhhhhh, wat heb ik me vergist he…..?

 4. Jasper zei:

  En weer is de PVV de enige die zegt nee. De rest waait zoals vanouds rustig mee. Ik hoop ook dat we in Nederland Chinese toestanden krijgen in de zin dat er gewoon eens gewerkt gaat worden in plaats van gestaakt wanneer de tere zielen het onrechtvaardig vinden dat er van hen een tegenprestatie voor het loon dat zij krijgen word verlangt. U leest het goed: een tegenprestatie voor het loon, loon hoort een tegenprestatie te zijn voor arbeid, maar de vakbonden hebben een stevige grip op het polderlandschap en met welke reden? Werkgevers hebben de wettelijke en morele plicht om een goed werkgever te zijn, maar is dat tweerichtingsverkeer?

 5. TGVW! zei:

  Een Tribunaal, ik roep het al heel lang. Het wordt tijd dat dit nu echt vorm gegeven wordt.

  We weten allemaal dat het vak van politicus onder meer lafheid als karaktertrek voorschrijft. Als de betreffende naam op de lijst staat zal dit wellicht als afschrikking kunnen werken.

  Nu het democratisch gedachtegoed gestorven is, oproepen tot geweld niet mag als autochtoon, doe je tenminste nog iets. Ook al is het niet meer dan een wanhoopsdaad.

 6. Jantje zei:

  De eerste crisis werd veroorzaakt doordat de banken zelf in rommel handelden.
  De volgende crisis wordt veroorzaakt doordat regeringen verplichten dat banken in rommel gaan handelen. Zucht.

 7. check zei:

  Vier valkuilen bij Grieks faillissement

  De kans dat een oplossing voor de Griekse schuldenlast hoe dan ook de vorm van een wanbetaling aanneemt, neemt toe. Eurolanden moeten op vier fronten voorbereidingen treffen.

  Eurolanden zetten alles in het werk om een officieel Grieks bankroet te voorkomen. De nieuwste sluiproute vereist dat Europese banken min of meer vrijwillig accepteren om oude Griekse staatsleningen die ze bezitten, in te ruilen voor nieuwe met een langere looptijd. Doorrollen heet dat in jargon.

  S&P ligt dwars
  Franse en Duitse banken zijn al min of meer akkoord, maar maandag gooide kredietbeoordelaar Standard & Poor’s roet in het eten. S&P gaf aan dat de beoogde ruiloperatie toch zou gelden als wanbetaling door Griekenland, als Europese banken een veel lagere rente accepteren bij het omruilen van Griekse staatsleningen, dan de marktrente van bijvoorbeeld ruim 16 procent voor 10-jarige Griekse leningen.

  Met een hoge, nieuwe rente schiet Griekenland niets op. Als Europese banken echter een lagere rente accepteren en kredietbeoordelaars het omwisselen van Griekse schuld kwalificeren als wanbetaling, is er ook een groot probleem: banken moeten dan direct afboeken op de waarde van Grieks schuldpapier dat ze bezitten.

  http://www.z24.nl/economie/artikel_227520.z24/Vier_valkuilen_bij_Grieks_faillissement.html

Comments are closed.