Beatrix : S.O.S nee hoor, ik wil geen EU subsidie !

En in vervolg op ons vorige artikel over de subsidie, die Beatrix zou ontvangen i.v.m. haar olijfboom / wijngaard in het Italiaanse Tavarnelle   http://www.geennieuws.com/2011/09/beatrix-eu-landbouw-subsidies-psst-snaveltjes-toe/

gaat deze  tragi comedie rustig door. Wat blijkt ? Onze “vorstin” heeft haar uiterste best gedaan de ” haar opgedrongen” subsidies NIET te accepteren, maar ja , de EU is oppermachtig en toen moest zij  helaas wel. Lees mee :

 

WRITTEN QUESTION E-2413/02

by Michiel van Hulten (PSE) to the Commission (7 August 2002)

Subject: Further questions concerning the agricultural subsidy granted to Queen Beatrix

On 18 July 2002 I put questions to the Commission concerning the subsidy which Queen Beatrix of the Netherlands reportedly received in connection with the establishment of an olive grove at the Netherlands Royal Family’s foreign residence in Porto Ercole, Italy. In the meantime, the Royal Family has informed me that this project was carried out at the Queen’s farm in Tavernelle, Italy, and I therefore ask the Commission to take account of that fact when answering my questions of 18 July 2002.

In response to press reports concerning my questions, a spokesman for the Queen has stated that she tried to turn down the subsidy, but was unable to do so because of its ‘more or less automatic’ nature.

 1. Can the Commission state what procedure was employed in connection with the grant of the subsidy? Could the Queen have refused the subsidy? Are subsidies granted which are ‘more or less automatic’ in nature?

 2. Can the Commission confirm that the subsidy in question was a European one, and not a subsidy granted under a national scheme and approved by Brussels, as suggested by a Commission spokesman on 19 July 2002?

 3. What sum of money was granted per olive tree and how many olive trees did the Queen plant?

 4. Was it a one-off subsidy, or did the Queen also receive similar subsidies in subsequent years?

 Supplementary joint answer:

to Written Questions E-2354/02 and E-2413/02 given by Mr Fischler on behalf of the Commission (21 October 2002)

1.Point 1 of Written Question E-2354/02 and points 1 to 4 of Written Question E-2413/02

 Council Regulation (EC) No 1654/86 of 26 May 1986 ( ) introduced a common measure for replanting

and converting olive groves in certain Community regions, in order to remedy the damage caused in 1985 by frosts of exceptional severity and length. Aid from the Guidance Section of the European Agricultural Guidance and Guarantee Fund (EAGGF) was granted in order to ensure the survival of farming and at the same time prevent soil erosion and disruption of the hydrologic cycle, protect the environment and preserve the countryside. In particular, collective replanting schemes covering a minimum area and minimum number of farmer members of an agricultural cooperative or producer group or other recognised association were eligible for support.

 Each region covered by the measure drew up a programme: the one for Tuscany was approved by Commission Decision 87/132/EEC of 26 January 1987 approving the special programmes drawn up by a number of Italian regions for replanting and conversion of olive groves damaged by frost in 1985 underCouncil Regulation (EEC) No 1654/86 ( under national Law No 590 of 15 October 1981, amended by Law No 198 of 13 May 1985. The relevant provisions of the latter were brought into play in Tuscany by the Regional Council’s Decision No 7852 of 22 July 1985 approving a regional scale for setting expenditure ceilings for replanting olive groves. The Tuscan programme was supplemented by a replanting scheme contained in the integratedediterranean programme for that region presented under Council Regulation (EEC) No 2088/85 of 23 July 1985 on integrated Mediterranean programmes ( 31 December 1992, it was approved by the Commission by Decision 88/392/EEC of 13 June 1988  For the 1994-99 programming period Community aid could be granted in the form of Structural Fund part-financing. The legal basis was Council Regulation (EEC) No 2052/88 of 24 June 1988 ( by Council Regulation (EEC) No 2081/93 of 20 July 1993 ( their effectiveness and on coordination of their activities between themselves and with the operations ofthe European Investment Bank and the other existing financial instruments. Among its purposes were to promote rural development by speeding up adjustment of agricultural structures (Objective 5(a)) and facilitating the development and structural adjustment of rural areas (Objective 5(b

U begrijpt het dus, er waren bomen doodgevroren, ook die van Beatrix en ja dan moet je toch wat, want wordt die jaarlijke subsidie je in feite opgedrongen en kun je moeilijk weigeren. Mensen, wat een staaltje volksverlakkerij daar in Brussel ( natuurlijk niet geheel zonder redenen) aan meegewerkt werd. Wij kunnen u nogmaals melden, dat de subsidiekraan nog rustig  en ijverig doordruppelt, en u weet de druppel doet de steen uithollen oftewel vele kleintjes maken een grote ( geldberg).


3 Reacties

 1. Tiemen zei:

  Gelukkig maar dat de meeste Nederlanders niets liever doen dan zich uit de naad werken om het Koninklijk Huis in stijl te laten leven. Zo’n beetje als Marie-Antoinette zal ik maar zeggen….
  👿

 2. Ger de Vries zei:

  Als ik mijn ogen dicht doe zie ik de stakker juffrouw zur Lippe voorover gebukt in de volle Italiaanse zon een olijfboompje planten betaald door de zojuist ontvangen subsidie uit Brussel.
  Geen wonder dat ze er zo uitgedroogd uitziet!
  Doet me trouwens herinneren aan de aanvraag voor kinderbijslag door flapoor van Vollenhove toen zijn kinderen nog schoolgaand waren! Na bekendmaking in de pers bleek het ‘Een vergissing te zijn’. Ja ja…vergissingen door die familie, wie gelooft dat nog?

 3. sandokan zei:

  Er had moeten staan: Ik wil geen (zichtbare) subsidie. Het ‘volk’ zou eens een verkeerde indruk van mij en mijn familie kunnen krijgen.

Comments are closed.