De bel voor de laatste ronde

Na het debacle van gisteren gaat komende woensdag de kogel definitief door de kerk. Op een avondje komen de EU-landen bijeen en is er een top van de Eurolanden, die dan met veel vermeende deskundigheid tot de conclusie moeten komen dat de zaak reddeloos verloren is.

 

 

 

 

 

 


Zelfs alle ouwe sokken en spaartegoeden onder het matras zullen niet genoeg zijn om een vloedgolf van faillissementen, bankruns en catastrofaal risico te vermijden en de zaak zal onvermijdelijk instorten. Welk ingenieus plan er ook bedacht wordt, het kan nooit krachtig en groot genoeg zijn om een nog grotere schuldencatastrofe te ontlopen en door het halfzachte beleid van de laatste maanden is de crisis volkomen uit de klauwen gelopen. Het gaat inmiddels zo slecht dat internationale beleggers zich massaal terugtrekken uit de europese obligatiemarkt en zelfs Duitlsland deze week te maken kreeg met een falende staatsobligatieveiling.

Vraag is nu waar onze buren nu het geld moeten gaan ophalen. Dat het gierend uit de hand loopt blijft wel uit het feit dat de Griekse obligatiehandel meer dan de helft op ieder euro tekort komt en de hervormingen en privatisering in dat land geheel ontoereikend zullen zijn. Spanje en Italie, mogelijk ook Frankrijk, bevinden zich in een doodsdans en bijna alle Europese banken zijn ernstig beschadigd door de eurocrisis.
De PIGS-landen hebben een totale schuld van 4000.000.000.000 die natuurlijk nooit meer terug kan worden betaald.
Zouden deze landen teneinde bailout geld te krijgen, zwaar moeten gaan snoeien in eigen begroting, dan  zal dat hun eigen economie nekken weshalve de winsten van bedrijven instorten,  het een groot banenverlies zal opleveren en de belastinginkomsten zwaar onder druk zal zetten en is de uitkomst, dat van enige terugbetaling nooit meer sprake zou kunnen zijn, gezien de landen met het nemen van die maatregelen uiteindelijk met een nog hoger begrotingstekort zullen worden geconfronteerd.
Als voorbeeld moge wederom Griekenland dienen waar het tekort de eerste 9 maanden van 2011 gestegen is naar 19,2 miljard terwijl het tekort in 2010 s l e c h t s een kleine 17 miljard bedroeg. Behalve de afwaardering van afzonderlijke staten is de afwaardering van banken ook nog een groot probleem. Men heeft zicht op de hoeveelheid banken die nu zijn afgewaardeerd maar niet op de hoeveelheid banken die nog zullen volgen en afgaande op de waarschuwingen van de ratingburos zijn dit een fors aantal. Alle stresstesten zijn waardeloos gebleken en politiek beïnvloed en louter en alleen gedaan om zand in het aandrijfmechanisme te strooien. Neem Dexiabank, 14 dagen voor finale ineenstorting was het nog een bank waar niets mee aan de hand was.

De afwaarderingen van de landen leiden tot torenhoge rente. Landen zoals Spanje en Italië kunnen ivm deze hoge rente opnieuw een aantal nieuwe afwaarderingen tegemoet zien. Dat geld ook voor de cds die over het faillissementsrisico van deze obligatieleningen moet worden betaald. Dit is een risico voor landen die het reddingsfonds gaan vullen want indien de staatsobligaties van een land zullen dalen gaan uiteraard de cds stijgen hetgeen een indicatie is van een aanstaande afwaardering. Door het reddingsfonds te voorzien van geld gaat onze eigen kredietwaardigheid naar de haaien en het zou zo kunnen zijn dat binnen niet al te lange tijd Duitsland en Nederland zelf een bailout nodig hebben, maar ja, je kent het verhaal, er zijn dan geen redders meer.
De Euro en Europa zal komende woensdag niet gered kunnen worden, er worden mogelijk wat halfzachte maatregelen genomen en de kleine wurmenexpert zal zich weer in allerlei bochten wringen om toch het kabinet in deze heilloze zaak te steunen maar het einde nader nu echt heel snel.

En wat zeggen hierover de collega’s Newgossipandmore


12 Reacties

 1. punt komma zei:

  Rutte is vol overtuigt dat zijn oplossing bijdraagt tot een betere controle.
  Rutte heeft geen benul van wat er aan de hand is,,,niet anders dan dat de bolwerken van het verleden niet de toekomst brengen die de politiek had verwacht,,,vele miljarden zijn geinvesteerd door de nederlandse politiek in de beeeldvorming van een door politicie gedroomd walhalla de Unie die de geschiedenis in zal gaan als de unie van het verraad.
  De bijbel in Openbaringen over de welvaart van de kolonisten handelaren slavendrijvers,,,zij zullen in treurnis omzien want alles zij gericht hebben is ten onder gegaan,,,
  De bijbel verteld er niet bij van waaraf zij dat doen,,,,maar blij zullen zij niet zijn blijkens de uitspraak.
  Blijer moeten de schuldigen dan ook niet gemaakt worden,,bijbel of niet!

 2. Anton Gerrit zei:

  Lezers,
  De jongens en meisjes die opdracht krijgen om deze onrust te veroorzaken
  staan in dienst van het grote systeem.
  Om die reden niet wanhopen,namelijk geld wordt op papier gedrukt.
  U kent de kreet,wat is geld, een papiertje met wat inkt bedrukt,totaal waard
  8 euro cent,
  Dus kunt u zich voor stellen, de angst er goed er in houden bij de massa,en wat
  geleuter met de jongens en meisjes in Den-Haag en Brussel,en klaar is kees.
  Zolang De familie niet in de klaar staande prive jets op de vlucht slaan,is het
  leed te overzien.
  Namelijk wanneer de boven ons gestelde niet op de vlucht slaan,gaat het
  om geld wat in de computer wordt aangemaakt,en dat is natuurlijk oneindig..
  Druk op de knop zend en dan tover je gewoon weer nieuw geld!
  Het sprookje van grim,der is maar 8 procent op die papiertjes gedrukt,waar wij in
  trappen, wat met veel belasting kosten in ons zak glijdt!
  U weet wel, ze noemen dat belasting,afpakken kun het ook noemen.
  Alles is bedacht om de massa bang te maken en zo rem je ze af,dat men stopt
  met verder te gaan met het mondig maken van deze massa.
  Deze methode zijn zo oud als de wereld,verdeel en heers,geef ze brood en spelen.
  Gaat er om,ons goud licht opgeslagen in Amerika op een geheime berg plaats,
  over diverse punten die geheim zijn voor ons.
  Alleen ingewijden,de boven ons gestelde,u weet wel de macht hebbers die de
  aarde beheersen.
  Wat jammer is dat die biljetten van papier zijn te klein om je kont mee af te vegen!
  Anders hadden zij nog een doel,want ook voor de open haard is dat zinloos,zij zo
  opgebrand.
  Mensen wordt wakker,ze belazeren ons bij het leven.

  Met een groet,

  De altijd wakkere Anton Gerrit.

 3. harrie zei:

  al die zelfbenoemde economen die dagelijks op de tievie hun visie geven op de problematiek hebben allemaal een leuk commissariaat bij een bank of aanverwante financiele instelling en prediken allemaal voor eigen parochie.
  net als volvette jankees menen ze dat het ophogen van het noodfonds de enige oplossing is.
  het moet toch langzamerhand zelfs voor stevie wonder duidelijk worden dat er geen redden meer aan is zeker niet als er gesproken wordt over haircuts van 60% mbt griekse schulden en nu toch wel duidelijk wordt dat het faillissement van griekenland onafwendbaar is.
  Waar blijft volvette jankees met de mededeling dat hij ons allemaal genaaid heeft en evenals wij allemaal tot de slotsom is gekomen dat er geen enkele cent terugkomt .
  nu blijkt plotseling dat een faillissement van griekenland veel goedkoper is dan een redding maar dat hadden ze een paar jaar geleden ook wel kunnen bedenken.
  verleden jaar had een default van griekenland ca 100 miljard gekost maar reken maar dat het nu zeker het dubbele zal bedragen.
  vraag rijst nu natuurlijk waarom het destijds t e duur zou zijn geweest en nu, kosten veel hoger, default wel tot de mogelijkheden zou behoren.
  Gaat men het noodfonds daadwerkelijk ophogen zou men daar enkel griekenland mee kunnen bedienen, kostprijs default ongeveer half triljoen en griekenland komt daarmee aan het infuus tot 2021, althans als alles goed gaat in dat land. Zij die de beelden in griekenland dagelijks zien hebben daar waarschijnlijk een andere mening over.

 4. Sjors zei:

  En Zalm zou eurocommissaris worden om de EU-landen te controleren?
  Geweldige ervaring opgedaan bij de DSB!!!!!
  Morgen gaan ze de schulden van de Grieken grotendeels kwijtschelden en via omwegen dit bij de belastingbetalers terughalen.
  Een dubbeltje hier, een kwartje daar…..oei wat zeg ik nou weer….

 5. check zei:

  Vandaag valt de klap m.n. de inzet van het definitieve einde van de TEURO. Schulden maken , schulden stapelen, geld drukken, elkaar tillen en oplichten met als doel de burgers een tig mio oren aan te naaien en van hun spaar en pensioen tegoeden te ontdoen. De schuldigen m.n de zwaar criminelen en hun vazallen zullen binnnen 6 manden bungelen aan de hoogste bomen als de banken dicht zijn en het bordje RIEN NE VAS PLUS UW GELD IS NIET MEER VAN U OP DE DEUREN VAN DE BANKEN HANGEN.

  Nietwaar ? Zie overigens maar weinig mensen die reageren als hetr om eigen bestaan gaan, maar wat wil je van baggerlanders die worden aps wakker als ze met zijn allen zijn bezet en dan nog, we heulen gewoon weer met de vijand mee. L ‘histoire se repete nietwaar ?

  ‘Aasgierfondsen steenrijk bij Griekse wanbetaling’

  25-10-2011 | Gepubliceerd 12:35
  26-10-2011 | Laatst bijgewerkt 10:21

  Afschrijven op de Griekse staatsschuld lijkt onvermijdelijk. Maar daarbij zijn er niet alleen verliezers. Slimme hedgefondsen staan klaar om grif geld te verdienen

  http://www.z24.nl/economie/artikel_243477.z24/_Aasgierfondsen_steenrijk_bij_Griekse_wanbetaling_.html

  worden we nu eens WAKKER ???????

 6. check zei:

  Kan het weer niet laten om te ageren wat heet na koortsachtig alle financiële sites te hebben gelezen en allereerst eens alle nonsens te hebben geanalyseerd. Hiep, hiep hoera, de TEURO is gered staat er met grote koppen in de kranten en Beruttert mag roepen dat er een grote stap is gezet. Jan Gekeest nergens te bekennen, zit ergens in een kast in Brussel , dus die gelukkig ergens anders mee bezig, anders zi9tten we zo op een paar honderd miljard extra verlies. Want onze grote redders je weet wel Merkel en Sarkozy die hebben n.l. wel gestudeerd , nou ja Merkel is chemicus, hoe bestaat het zou je denken, zou ze bij IG Farbe aan de slag zijn geweest, maar die kleine Napoleon was daar veel te dom voor. Sarko de kleine onderkruiper, het onderdeurtje heeft zelfs een simpele studie als rechten niet kunnen afmaken en is dus gewoon niks\. Nou vlak Beruttert ook niet uit, onze koorbal is Historicus dus heeft dus wel verstand van zaken m.n. geschiedenis hoe je de zaak kan verraden en de boel kan verkwanselen zonder dat je kop eraf gaat. Lekker stelletje daar in het zwaar gestoorde krankzinnige hof den Haag, ze zijn zo dom dat je ze van alles wijs kan maken , nou ja ze zijn allemaal stuk voor stuk als meester oplichter en leugenaar geslaagd. Kampioen zakkenvullen en leugenaars , doe ze het eens na om 17 mio onnozelen dagelijks voor te liegen en met gretige handen de zakken te rollen. Blijf het roepen dat het me tegenvalt dat we ook op GN niet verder komen dan het islamitisch paradijs en er dan een stortvloed aan reacties komt, maar als het om de eigen portemesnee gaat, me in alle talen zwijgt. Hoor het al weer roepen, daar zijn de hoge heren voor. Hoge heren ,vraag ik me elke keer weer af, wie zijn dat for the fuck dan ? Dat zooitje non valeurs , het rapaille dat ons de das om doet en HELEMAAL NIKS DAAR IN BRUSSEL (NAMENS ONS) TE MELDEN HEBBEN !

  Zo dat is er even uit, mijn gemoed opgelucht , nou ja ben in alle staten, want men heeft weer scheepsladingen slaapzand vannacht op ons neer laten dalen.

  Men gaat dus geld vragen aan de Kinezen , want inmiddels heeft men zoveel geld op de pof geleend en ook de geldpersen het niet meer aan kunnen.

  Ik zal hier maar geen college in financiën gaan geven, dat doe ik zo af en toe als gastdocent wel op de Universiteit, maar een paar dingen moet me van het hart en zal het simpel uitleggen.
  Je leent geld uit aan landen die niet alleen onbetrouwbaar zijn , maar al 40 jaar lang aan de subsidie kraan van Brussel liggen en dus zo gewend zijn om niks te doen , behalve vangen en feestvieren, dat ze een zeer beperkte economie hebben. Ja veel (goedkoop) toerisme en in het verleden veel bouw , hetgeen voor een groot deel was bestemd voor speculanten en zwart geld lieden. Inmiddels heb ik > 10 jaar ervaring als bewoner van Spanje , maar ben zeer bekend met de andere Middellandse zee bewoners, waar eenzelfde opbouw aan economie heeft plaatsgevonden. Het tempo en niet te vergeten het hele bestuurlijk apparaat is niet alleen verrot en corrupt, maar is nooit gewend geweest om efficiënt en adequaat te opereren. De vele bestuurslagen en mega pakhuizen aan politici en ambtenaren zijn als een kurken zak, je schopt er tegen, het beweegt een seconde en valt dan weer dood zoals het altijd was.
  Dus laten we zeggen dat ze van goede wil zijn en gaan bewegen. Om een economie op te bouwen, die concurrerend zou kunnen zijn, heb je allereerst investeerders nodig die vanwege een gunstig klimaat oa.. goedkope en goed geschoolde arbeiders zo ook vestiging en belasting voordelen etc. bereid zijn in een land te investeren. Laat nou geen van genoemde factoren aanwezig zijn, de ambtenarij is mega, de vele feestdagen, fiesta’s,m siesta’s en niet te vergeten de bonden maken de kans al bijna nihil, dat men buitenlandse investeerders kan aantrekken.Die kijken wel uit gaan op zijn best naar oost Europa als time to market een issue , anders wel naar Azie, waar arbeid en productiviteit een topic zijn.
  Waar het dus op neerkomt is dat gezien de hele infrastructuur van de zuidelijke landen zo ook de cultuur en mentaliteit er niks van terecht gaat komen . Mocht men vandaag het licht zien en b.v. een dictator aan het roer zetten, hetgeen de enige mogelijkheid is om snel te kunnen handelen dan nog kost het 10 / 15 jaar om nieuwe economieën op poten te zetten.

  Dus om even het circus van afgelopen nacht en het stink ei te benoemen. Je kan schulden op schulden stapelen en dan weer de helft afschrijven , dus de rekening door anderen laten betalen , maar structureel zal dat NIKS , HELEMAAL NIKS OPLOSSEN.
  Wie stapt erin geld uit te lenen om van te voren al te weten dat je slechts 50 % of minder5 NOOIT MEER TERUG ZIET , geen blinde toch

  Maar lees maar eens verder ) tenminste als je interesse hebt

  Wil degene die de eurocrisis wel snapt nu zijn vinger opsteken?’
  Sebastiaan Timmermans − 26/10/11, 14:57
  Een van de vele grafieken die in omloop zijn dezer dagen. Wie snapt ‘m? © anp

  vk weblog Ja, het gaat slecht met de euro. Dat Griekenland aan de rand van de afgrond staat, snappen we ook nog wel. Daar houdt het snel op. Termen, uitdrukkingen, percentages en hefboomprincipes vliegen om je oren. Iemand die het wel snapt?

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6314/Binnenskamers/article/detail/2992500/2011/10/26/Wil-degene-die-de-eurocrisis-wel-snapt-nu-zijn-vinger-opsteken.dhtml

 7. Sandra Oudshoorn zei:

  Ik denk dat jullie wel even vergeten dat IEDEREEN hier aan meegewerkt heeft: de meeste mensen zijn (naar mijn mening) onvoorstelbaar egoïstisch en egocentrisch en zo materialtisch als de pieten… Kijk eerst eens naar je eigen gedrag (ook stemgedag!) van de afgelopen pakweg 10 jaar…
  Alleen schopppen naar Den Haag en de EU heeft zo weinig zin: laten we eerst OOK eens naar onze eigen kapitaalzucht kijken !!

 8. harrie zei:

  @sandra oudshoorn
  zou je willen adviseren de bijdrage van check eens goed door te nemen alvorens je weer verdrinkt in je eigen kretelogie.

 9. check zei:

  @ Harrie

  Laat die Sandra toch, de zoveelste droomster die wellicht ook tegen bomen en planten praat. Je hebt mensen die zo vreselijk dom zijn dat ze zelfs ion het slachthuis nog denken in het walhalla te vertoeven. Je hebt mensen en struisvogels die net zoals Ghandi hun kop in het zand steken.

  p.s. Sandra, je bent zeker niet op de hoogte hoe het met de rest van de Ghandi familie in India is vergaan. Vraag het even aan je goeroe !

 10. Sandra zei:

  check, ik zie dit nu pas, wat grappig dat je zo snel een oordeel over mij meent te kunnen vellen: jij durft je eigen naam niet eens te gebruiken: dat zegt ook iets over een mens.
  Ik ben geen droomster, maar I HAVE A DREAM yes indeed!
  Gelukkig wel, ik koester mijn droom ook.
  Trouwens Gandhi wordt gespeld zoals ik het schrijf, maar jij hebt alleen kritiek dus zul de spelling van de naam van deze grote man ook niet kennen.
  En uuhhhh wat heeft zijn familie met Mahatma Gandhi te maken???
  Mijn grote held Gandhi kan er ( net zoals voor ieder geldt!) helemaal niks doen aan wat zijn familie doet… klinkt logisch he?
  In een slachthuis zul je mij trouwens nooit tegenkomen: ik ben vegetarisch.
  En ik heb ook geen goeroe… jeetje, de conclusie is dus dat je totaal uit je nek lukt…
  Ach je kunt altijd bijleren, laat dat een troost zijn!
  Groetjes van Sandra Oudshoorn (die absoluut niet gelooft dat jij gastccollege’s geeft op de universiteit… hahahahahaha het idee al….

Comments are closed.