Door Nederland dwalende ambtenaren

Weliswaar al weer enige tijd geleden, oktober afgelopen jaar, werd er in de Utrechtse Jaarbeurshallen een symposium georganiseerd voor de ambtenaren van kleine gemeenten, dit alles onder de naam ” Grote Dag van kleine Gemeenten”.

 

 

 

Uiteraard een gezellige boel daar in Utrecht, zoals u ook op de foto kunt zien, want middels een aantal presentaties van het inmiddels groter dan de vaderlandse krijgsmacht uitgegroeide leger van “deskundigen” werd er met een hapje, een snapje gezellig gepraat over wat die ambtenaar zoal bezig houdt .Dat wil zeggen,  dat zou je denken, maar daar zoals u weet de gemiddelde ambtenaar in Nederland zich slechts om weinig anders  zorgen maakt te weten, hoe laat moet ik beginnen, hoe snel kan ik weer naar huis en hoe kom ik in de tussentijd de dag door, dan ben je al snel uitgepraat.

Nee, u vergist zich, want aan bod kwam de vraag ” waar willen wij over twee of drie jaar staan als gemeente”. Nu moeten wij u bekennen, dat wij ons nauwelijks voor kunnen stellen, dat dit een vraag is, die de Nederlandse gemeente ambtenaar bezig houdt, hem ’s nachts onrustig in zijn bed doet tollen en hem met een vragende blik in de ogen op zijn stoel achter het loket doet neerploffen.

Maar het kan nog erger : er kwam een heus “Action Lab” waarin de ins- en outs van verandermanagement zouden worden besproken . Nu moeten wij u wederom bekennen, dat wij geconfronteerd met de trage ambetnarenbrei van de laatste 50 jaar weinig gemerkt hebben van verandermanagement, tenzij u het heeft over de verwilderde blik van een bevraagde ambtenaar als hem / haar door u een vraag gesteld wordt, waarvan hij/zij het antwoord in  de computer weer eens niet  kan vinden. Op dat moment stort de wereld in en krijgt u het antwoord dat “het systeem even down is ” en of u nog maar eens terug wilt komen.

Maar toen de presentator van dit moois de in de zaal anwezige ambtenaren de bovengenoemde vraag stelde, werd het opvallend rustig . Of dit nu kwam omdat de meeste toehoorders er niet op gerekend hadden dat zij nu niet achter de computer zittend zo maar een vraag moesten beantwoorden, of dat het stemgeluid van de vragensteller niet doordrong tot de sluimerende aanwezigen, u mag het zeggen.

Het antwoord was simpel, want bij wat nadrukkelijker de vraag herhalen, bleek dat bij geen enkele gemeente geïnvesteerd was in  de “sense  of excitement ” ! Men wist niet waar de gemeente naar toe wilde, er heerste een gevoel van onzekerheid en men keek niet met vertrouwen uit naar de dag van morgen.

Lezers, nu kunt u denken,  bij Geennieuws hebben ze er weer zin in vandaag, dus maar eens volop ambtenaar “bashen” . Nee,nee en nogmaals nee, want wij lazen de informatie op een site waarin verslag gedaan werd van deze bijeenkomt. Een bijeenkomst die uiteraard weer een paar centen kostte, centen die betaald worden uit UW hogere WOZ bijdrage enz. Maar er staat de dwalende ambtenaren nog veel meer moois te wachten. Wat dacht u van een seminar; ” leiding geven aan een professional van de nieuwe generatie”, of  ” intern beginnen is extern winnen”. Allemaal gezellige dagjes uit à raison van minimaal € 199.00 per persoon uiteraard exclusief de BTW. Maar dat krijg je dan ook wel wat voor, en neem je 2 collega’s mee, dan is de prijs slechts € 99.00 p.p.

Dus mocht u de komende tijd eenzaam langs de wegen dwalende figuren zien, dan is de kans groot dat het hierbij om een dwalende ambtenaar gaat op zoek naar het vertrouwen in de dag van morgen. Spreek de man of vrouw niet aan, maak een foto met uw mobieltje en bel daarna 112 .


11 Reacties

 1. check zei:

  Hahahahaahahaha,

  Kijken wie er kampioen onrendabele is Baggerland of Spekkenland
  . Lees en huiver en bezie ook eens de vele uren hard werken van de paella vreters. Bedenk ook dat ze RECHT hebben om in de “vele uren “dat ze moeten “ZWOEGEN “per dag ( tenminste als het niet weer een feestdag is zoals nu) in de baas zijn tijd te gaan ontbijten en dat is op zijn ambtenaars al gauw een 45 tot 60 minuten per dag. Wud be ziek zijn ? Geen probleem , als Spaans ambtenaar kan je NOOIT worden ontslagen zelfs al jat de de hele ruif leeg. Jat je wel en valt het op , geen nood een paar maanden zitten , maar nooit beslag en verbeurt verklaring van alle bezittingen. Die mag je houden. Weet je Europa is zo terminaal ziek dat vele kwelbuis kijkers het nog steeds niet snappen. Het zal mijn tijd wel duren nietwaar ?

  Hoeveel ambtenaren heeft Spanje en wat zijn hun bezuinigingsgevolgen
  Geschreven door Remco Stoffer | 6 januari 2012 | 56x bekeken | 0

  MADRID – (Remco Stoffer) Met de nieuwe regering in Spanje komen ook nieuwe bezuinigingen en maatregelen om alleen al in 2012 16,5 miljard euro onkosten minder te hebben. Een groep werknemers die zwaar getroffen zal worden zijn de ambtenaren in Spanje.

  Spanje heeft 2,7 miljoen ambtenaren waarvan zo’n 600.000 werkzaam zijn bij de centrale Spaanse regering en de rest verdeeld over de 17 autonome deelstaten. In mei 2010 kortte de regering van Zapatero al het salaris met 5% wat volgde op een salarisbevriezing die daarvoor al plaatsvond.

  http://www.spanjevandaag.com/spanje/hoeveel-ambtenaren-heeft-spanje-en-wat-zijn-hun-bezuinigingsgevolgen/

 2. Ger de Vries zei:

  Als uitvoerend ex- ambtenaar weet ik van ronddwalende ambtenaren die alleen maar vergaderde en de resultaten van het overleg altijd in bureaulades zag afdalen om dan na verloop van tijd in het archief te worden opgenomen.
  Buiten dat zijn er – vond ik tenminste – van die onnodige maar vooral te dure disciplines die zomaar weg bezuinigt kunnen worden, zoals ‘working lunches’, zeer luxueuze lunches in de middagpauze die als excuus werden gebruikt om eens lekker, maar ook gratis te schranzen op kosten van de lokale gemeenschap! Hoe dat bij de rijksoverheid is geregeld weet ik niet, maar ik vrees het ergste!!!

 3. Pieter H zei:

  @heck

  Europa is inderdaad door en door ziek;bij ons in België,11 milj. inw.,hebben ze slechts 1 miljoen !! ambtenaren en 16 !! regeringen ca. 70 ministers enz.
  Nu hebben we een niet door de Vlamingen gesteunde rooie Waalse knoflook regering en er is op grootse wijze bezuinigd door de belastingen te verhogen !!
  Nergens werd gesneden in het virus ambtenaren,sociale uitkeringen,niets van dat alles.
  De Walen hebben naar verhouding slechts 4x zoveel ambtenaren als de Vlamingen;zie hier Europa in het klein !
  De begroting van Griekse signatuur is inmiddels door Europa afgekeurd,maar dat kan ze niet schelen het tuig.
  Daar komt nog bij dat een Waalse stem ca.1,5x zo zwaar telt als een Vlaamse;tel uit je winst.
  Er is nog maar één fatsoenlijke oplossing,Republiek Vlaanderen,kan makkelijk met 7 miljoen inwoners !!
  De Walen naar Frankrijk;daar horen ze thuis !

 4. harrie zei:

  @pieter h.
  belgie is echt ongelooflijk. als je ook ziet uit welke nullen die federale regering is samengesteld met als opperhoofd een ijdele pedopoot moet het toch ergens vreselijk mis gaan. vraag me overigens af dat zou vlaanderen een aparte republiek worden wat men gaat doen met brussel hv.

 5. check zei:

  @ Pieter H & Harrie, Het is nog erger een pedo Italiaan nog wel die België moet gaan redden. Snap niet dat de Vlamingen het pikken om door die luie arrogante Walen zo te worden uitgekleed. Maar ja wij echte Ollanders worden door iedereen uitgeschud is het niet door allochtonen en valse oplichters van VA dan wel door heel Europa !

 6. check zei:

  `Keep on smiling !

  A man goes to a shrink and says, “Doctor, my wife is unfaithful to me. Every evening, she goes to Larry’s bar and picks up men. In fact, she sleeps with anybody who asks her! I’m going crazy. What do you think I should do?”
  “Relax,” says the Doctor, “take a deep breath and calm down. Now, tell me, exactly where is Larry’s bar?”

 7. harrie zei:

  @check
  heb je gelijk in makker wij zijn in feite geen ene moer beter of slimmer.
  leuke bak overigens

 8. wim3 zei:

  Als ambtenaren niets meer te doen hebben, zorgt Rutte wel voor wat werk. Geen Stijl heeft het volgende bericht:
  Vrolijke lachebek, die premier van ons. Allemaal schijn. De lach van Rutte is slechts de slagroom op een bedorven augurk. Mark Rutte heeft onlangs de RVD ingeschakeld om het satirisch twitteraccount @Mark_Rutte over hemzelf te laten blokkeren.

  Hij krijgt meer en meer de trekjes, achter zijn vals grijnzende kop, van zijn bazin.

 9. wim3 zei:

  Vreemd hoe je al “bekkenfysiotherapeute in de politiek kunt komen:

  Adviseurs
  Dr. Bert Messelink, uroloog, UMCG / Universitair Medisch Bekkenbodem Centrum Groningen
  Prof. dr. M.E. Mark Vierhout, gynaecoloog, UMCN / UMC st. Radboud Nijmegen
  Jolanda Sap, bekkenfysiotherapeute, te Amersfoort
  René Scheurink, continentie verpleegkundige te Borne (OV)

 10. Henk Daalhuizen zei:

  Ik ben een blauwe maandag ambtenaar geweest (referendaris). Uiteraard had ik
  een functiebeschrijving. Toen ik mijn directeur eens vroeg naar zijn functie-
  beschrijving antwoordde hij mij: die heb ik niet, ik ben er alleen voor de bruiloften
  en partijen!

 11. Pieter H zei:

  @harry

  Brussel is inderdaad het hete hangijzer;begin 1900 was Brussel nog helemaal Nederlandstalig;nu nog maar voor 15%;ca. 150.000 Vlamingen.
  Om het nog moeilijker te maken hebben de Vlamingen Brussel hoofdstad van Vlaanderen gemaakt;de Walen hebben Bergen (Mons) hoofdstad gemaakt,véél slimmer !
  Brussel KOST de Vlamingen echter 1,5 miljard per jaar met een duur WAALS koningshuis.
  Het zal er dus wel op uitdraaien dat de Vlamingen Brussel laten vallen bij een onafhankelijk Vlaanderen.
  Als Brussel er niet was geweest was Vlaanderen allang onafhankelijk geweest;nu gaat het er slechts nog om wie in Vlaanderen de realiteit onder ogen wil zien.
  Mijn inschatting is dat het NVA van Bart de Wever wel eens voor die doorbraak zou kunnen zorgen.
  Ander probleem is wie gaat de gigantische schuldenberg van die reserve Fransen betalen;dat zijn de Vlamingen niet van plan.

Comments are closed.