Begin van Nederlandse lente; ceremonieel Koningsschap ?

De Tweede Kamer gaat voortaan zelf een formateur aanstellen bij een kabinetsformatie. Het parlement haalt daarmee deze taak weg bij de koningin. Het was eigenlijk het enige moment dat de koning of koningin direct invloed had op de politiek en het vormen van nieuwe kabinetten. En daarmee is een eerste stap gezet om de monarchie te ontmantelen.

 Juicht u echter niet te vroeg !

 

 

 

Het is duidelijk dat de familie oranje niet echt ingenomen zal zijn met deze beslissing van de 2e kamer. Tot nu toe kon de regerend “vorst(in) ” zijn of haar invloed uitoefenen op de samenstelling van een nieuw kabinet. Naar wij aan mogen  nemen was dit in de afgelopen periode een kabinet van centrum linkse signatuur, daar de oranjes inmiddels het truukje van de sociale democratie hadden afgekeken, goed zorgen voor de burgers, maar in eerste instantie naar het eigen welzijn kijken en dat trachten te handhaven of te verbeteren.

Maar los even van het feit of u nu de voorkeur geeft aan rechts, links of een mengeling van, waar het in ons land met zijn 10 politieke partijen meestal op uitdraait, waardoor het land in feite zoals telkens weer blijkt onbestuurbaar wordt , is deze kamerbeslissing, die overigens 40 jaar op zich heeft laten wachten, een kleine stap in de goede richting. Hiermee zal het koningsschap kunnen  degraderen naar een ceremonieel gebeuren, de liefhebbers van koekhappen, vlaggetjes zwaaien en andere nationale bezigheden komen nog volop aan hun trekken, maar zullen, als  als deze lijn zich voortzet, langzamerhand wennen aan het feit dat er in ons land een stukje democratie zijn intrede gaat doen. Een Nederlandse lente of althans het begin daarvan.

In gesprekken voor radio en TV heeft de toekomstige” vorst “, Willem Alexander (en niet te vergeten zijn Argentijnse echtgenote) , reeds aangegeven dat hij zijn rol niet wil beperken tot wat lintjes doorknippen, maar zoals wij het nu zien, zal dat toch de toekomst worden van deze jetsetters en komt er voorzichtig een einde aan de invloed die de oranjes hebben, niet slechts op de keuze en samenstelling van een kabinet, maar hopelijk ook hun invloed op het O.M. ,de rechterlijke macht en andere staatsinstellingen die het leven van de Nederlandse burger beïnvloeden. De veelgehoorde kreet, dat de vorst en hiermee werd bedoeld Beatrix, als scheidsrechter kan fungeren bij de aanstelling van informateur, formateur en uiteindelijk toch  kan schuiven in een kabinetsamenstelling , zouden wij graag gelijk willen stellen met de eigenschappen van een scheidsrechter in b.v. Oezbekistan of aangrenzende landen, waar de “scheids” wel graag eens een andere kant uitkijkt mist hij daar zelf beter van wordt.

Of dit alles zal leiden tot een emigratie van de oranjes op korte termijn, wagen wij te betwijfelen, Van de enorm ruime vergoedingen en andere faciliteiten die zij in ons land genieten zullen zij slechts met zachte dwang afstand willen nemen, maar de aftrap daarvoor is gegeven, en moeten wij maar eens zien hoe deze 1e helft van de wedstrijd gaat verlopen.

Een alternatief zou zijn als Willem op de troon wordt gehezen, hem een nationaal geschenk aan te bieden in de vorm van een Grieks eiland, Wij helpen de Grieken, wij helpen onszelf en kunnen Wim , Maxi en de gehele familie daar dan koninkrijkje gaan spelen met al die vaderlanders die mee willen. Wij denken overigens wel, dat bij deze vorstelijke “Ik  Vetrek” voorstelling  er maar weinig medereizigers zullen zijn. Wel kan de TROS hier zeker een avondvullend programma van maken en willen wij dan ook nog best eens na een jaar of twee een kijkje gaan nemen als de Royal Bed & Breakfast volop draait.

En er daar gaan logeren ? Nu niet gelijk gaan overdrijven !


6 Reacties

 1. Sjors zei:

  De Grieken hebben hun koningshuis allang afgeschaft en zitten niet te wachten op een ander, onecht koningshuis.
  Verder geen ceremonieel koningschap; dan kom je er nooit vanaf.
  Weg ermee!

 2. Elske zei:

  De koningin bepaald nog steeds wie er burgemeester worden en waar.
  Vandaar dat er zoveel PvdA burgemeesters zijn…..

  De volgende stap : Het benoemen door de koningin van een burgemeester af te schaffen en er een stemming van te maken ?

 3. wim3 zei:

  En wat moet die idioot en hielenlikker van een Jeroen Snel dan? Na het vertrek (uitzetting van de nep-oranke-kliek) zal de eerstvolgende stap dienen te zijn volstrekte scheiding tussen Staat en kerk waardoor religieuze partijen niet meer aan nieuwe, veranderde kiesstelsel kunnen/mogen deelnemen. Wie zit er te wachten op hersendode imbecielen die in iets onbestaanbaars geloven?

 4. Harry zei:

  Nooit gedacht dat ik nog eens zou genieten van het zagen aan de troonpoten van Beatrix .
  Een koningin die christelijk is , is al erg genoeg , een staatshoofd die partij trekt voor de moslims is geen knip voor de neus waard . Wat hebben wij nog aan zo’n koningin ? NIKS , HELEMAAL NIKS .
  Lintjes knippen en kransen leggen kan een ander ook wel . Vraag me trouwens steeds meer af wat het nut ervan is . Zinloze flauwekul toch ? Eerst is een ingang open , vervolgens span je een lint zodat de weg versperd is , wat iemand dan door mag knippen zodat je weer wel naar binnen kan . Hoe stom wil je het hebben ?
  Wilders heeft kennelijk meer hart voor ons land dan de Oranjes . Hij mag iedere dag met een kogelvrij vest en een aantal lijfwachten over straat , omdat hij ons land wil behouden , ja OOK voor christenen , zoals tante Trix . Enig idee wat voor leven die man nog heeft , majesteit ?
  Wilders is z’n leven niet zeker dankzij de islam. Wat heeft Beatrix ooit gedaan om dit te voorkomen ? Ooit medeleven getoond aan de familie Wilders ? Ooit die vieze haatbaarden een waarschuwing gegeven ? NIKS , helemaal niks , alleen partij trekken voor de geitenbrigade !
  Zeuren over individualisering , dank je de koekkoek , sommigen gaan haast de eigen deur niet meer uit omdat het op straat te onveilig is , zeker s’avonds . Ken mensen die op koopavond de deur niet meer uitdurven . Even snel boodschappen doen en dan als een soort homerun snel naar huis en de deur weer op slot ! Zit je de rest van de dag verplicht te individualiseren .
  Buiten staan de capuchons en de doorlopende wenkbrouwen op iedere straathoek te wachten . WAAR WACHTEN ZE ALLEMAAL OP ? Is dat normaal ? Moeten we dat normaal vinden ?
  Misschien kunnen de Oranjes een nieuwe carriere starten in een hondenwassalon , af en toe een poedel wassen of zo , heb de foto’s gezien , ging goed ! Dan doen ze nog wat nuttigs .
  Wat mij betreft mogen ze nog wel wat meer aan die stoelpoten zagen , mieter die hele troon maar in een shredder .

 5. wim3 zei:

  Dat er iets staat te gebeuren in 2012 wordt langzamerhand steeds duidelijker. Bea heeft op de valreep gezorgd voor vrijspraak van de oorlogsmisdadiger Zorreguieta zodat hij hier op onze kosten kan blijven wonen. En ze is niet voor niets een paar keer naar het M.-O. gegaan om haar zaken inzake de olie eens en voor altijd vast te leggen. Friso kan ook niet meer gechanteerd worden en zo zijn er nog wat zaakjes die opgelost moesten worden. Maar dat ze er met de gestolen buit vandoor kan gaan moet met alle mogelijke middelen verhinderd worden.
  En overigens ben ik van mening dat het nep-oranjehuis met wortel en tak uitgeroeid dient te worden. (vrij naar Cato de Oude)

 6. wolfy zei:

  Harry heeft weer gelijk in deze.
  Ik zou als de meeste Hollanders het met dit eens zijn gewoon geen cent belasting meer betalen.
  Hier blijkt maar weer, verdeel en heers.

  Gegroet.

Comments are closed.