De oranje handel

Het kan de oranje familie niet ontzegd worden. Waar anderen jarenlang een studie voor moeten verrichten, dan gewoon solliciteren en maar hopen dat je een ( jaar)contract krijgt aangeboden, voor de oranjes met alle aangetrouwde volgelingen geldt dat niet. Of je wordt met het bekende gouden lepeltje in de mond geboren, of je knipoogt al dan niet met de bemiddeling van je vader, opa of schoonvader naar een van deze worteltjes en voordat je het weet mag je je keuninklijke hoogheid noemen en… niet in de laatste plaats je ook als zodanig duchtig manifesteren. Daarna, om in chique termen te blijven “pour la forme” een zaakje opzetten en hele stammen met het soort hielenlikkers waar ons land inmiddels mee bezaaid is, lopen achter je aan om het je toch maar vooral naar de zin te maken want; on  ne sait jamais.

Zo ook Petra (Laurentien)  Brinkhorst, dochter van een vader Laurens Jan Brinkhorst, die naar men fluistert zeer “nauwe” betrekkingen onderhoudt met onze moeder des vaderlands, maar uiteraard zijn dat de Haagse roddels. Overigens een meisje dat zeer van haar ouders hield, want ondanks dat Petra haar roepnaam was, veranderde zij dit in Laurentien een knipoog naar de voornamen van haar vader Laurens en haar moeder Jantien Heringa. Hare koninklijke hoogheid prinses Petra ( en u zult toegeven dat staat toch niet ) had  een vooruitziende blik en reeds vlak voor het huwelijk met een prins die toevallig ook  nog in de uitverkoopbak  zat , Constantijn, werd het  dus prinses Laurentien en toegegeven als je het meiske nog nooit gezien hebt, duidt dat op cachet. Zien verandert de zaak.

Petra , trachtte wat studies te doen, het lukte niet erg, maar zoals wij reeds een keer schreven, haar afstudeerprojekt in de Verenigde Staten, had wel een zeer indrukwekkend thema, namelijk : Street prostitution in San Fransisco. De stad is na de publikatie van deze “master of journalism”  publikatie nooit meer geworden zoals het was. De stad trilde op haar grondvesten en deze keer niet door een aardbeving. Petra’s publikatie is tot op de dag van heden het wereldwijde  standaardwerk, als het over prostitutie gaat.

Maar in 2003 kwam de grote doorbraak en dat was niet zo lang naar haar huwelijk ( 2001). Je moet als zelfstandige (?)  vrouw toch iets en dus  bedacht Petra dat het leuk zou zijn een eigen tokootje op te zetten. Dat werd de Stichting Lezen en Schrijven in Den Haag, toevallig of niet gevestigd in het pand waar ook haar vader een lobbykantoor heeft. De laaggeletterheid in ons land diende te worden opgelost en zeg nou zelf, dat is een echte uitdaging voor een prinses.

Wat de buitenwereld niet hoefde te weten, dat het hier ging om een leuk “een –  tweetje” tussen het Ministerie van OCW en de oranjes, want inmiddels was Petra door haar huwelijk gepromoveerd tot deze kring van “doorluchtigheden”. Even een snelle blik, in de jaarstukken van de stichting laat zien dat een groot deel van de benodigde inkomsten van de stichting afkomstig waren van ….. het Ministerie van OCW , te weten 200.000 Euro ( 2004) . Mooier werd het in 2005, toen Petra besloot als voorzitter van de stichting de zaken groots te gaan aanpakken. Om te beginnen werd er van OCW een directeur “geleend”, die op de gesubsidieerde centjes moest passen, een zekere mevrouw Magreet de Vries, dit alles onder het toeziend oog van een andere bekende , namelijk Herman Wijffels.

De subsidie van OCW werd verhoogd naar € 400.000 en de eigen fondsenwerving leverde nog  weer eens 4 ton op. In 2006 werd het onder het toeziend oog van de inmiddels aan het bestuur toegevoegde heer Rinnooy Kan allemaal wat plezieriger, want OCW storte 1.5 miljoen in de pot en u begrijpt dat men het met de eigen fondsenwerving allemaal wat kalmer aan ging doen, daar de Haagse honingpotten inmiddels geopend waren. De eigen fondsenwerving bracht in 2006 465.000 Euro op.

Enfin, wij zullen u niet te veel vermoeien met cijfers, maar het is interessant om te zien, dat in 2010 OCW inmiddels €  1.74 miljoen cadeau doet en de eigen fondsenwerving zwaar achterloopt met 7 ton.

Nu komt het interessante gedeelte van het verhaal. Op 24 maart j.l. kwam het Algemeen Dagblad met een leuk artikel ( dat inmiddels van de site van het dagblad gewist werd ) , namelijk dat de door OCW aan de stichting uitgeleende EN betaalde directrice Magreet de Vries inmiddels per 1 maart als zelfstandig adviseuse onder de naam “Public Business B.V. “van Speykstraat 163 Den Haag , haar taken bij de stichting Lezen en Schrijven voort ging zetten. Klein verschil, de kosten welke de ruimhartig door OCW gesubsidieerde stichting moest  betalen waren 3 maal hoger, dan toen Magreet nog gewoon werd uitgeleend.

Kijk, en dat noemen wij nog eens goed zaken doen. Wij kunnen het ons zo voorstellen, Petra en Magreet aan de middag Sherry en dan,  “zeg meid hoe doe je dat nou met het overheidsgeld er wat aan over houden ? ” En werd de oplossing snel gevonden, Magreet een eigen winkeltje met een gegarandeerd goed betalende klant, een typisch staaltje van overheids privatisering, waarvan wij u nog wel een aantal leuke voorbeelden kunnen geven. De winnaar altijd de “geprivatiseerde” en de verliezer, maar die kan wel tegen een stootje, u de belastingbetaler.

Mag dit, kan dit ? Je mag aannemen, dat je als lid van de  keuninklijke familie eergevoel hebt, maar zoals u inmiddels terdege weet, is dat een compleet misplaatste aanname. Integendeel, voordeeltjes die qua norm net al over de snede van het mes zijn, worden ruimhartig misbruikt onder het mom, dat met een dagje zwaaien de domme meute , als zij deze feiten al kennen ,  ze al weer vergeten zijn.

En, wij moeten hieraan toevoegen, de oranjes hebben gelijk , dus ga gewoon door !


4 Reacties

 1. hertog zei:

  In de buurt van de “oranjes” kun je goed meeliften in de grabbelton van Den Haag, dat blijkt dan weer uit bovenstaand relaas!

 2. Pieter H zei:

  Zo gaat het bij de hele overheid,heerlijk belasting heffen tot in het oneindige en dan strooien naar de vriendjes !

 3. Leda zei:

  Is er ook nog een volksvertegenwoordiger die deze misbaksels in de gaten heeft, of loopt alles gewoon door het putje zonder gezien te worden? Ik was al misselijk van dat stelletje uitschot, maar alles wat je leest, maakt het alleen maar erger. Hoe corrupt kun je zijn en dat alles onder het mom van zo’n ‘goed’ doel, analfabetisme bestrijden.
  Zolang er zoveel ongezien wegloopt, kun je bezuinigen wat je wilt, het zal niet helpen. Denk even aan het ‘baantje’ van een zekere Maurits om elektrische autootjes te promoten. We weten nu dat dat niets wordt, maar hijheeft zijn onverdiende centen weer binnen. Om razend van te worden. Wanneer zullen we eindelijk van deze clan verlost zijn? Leve de republiek.

 4. Anton Gerrit,Gerrit Zalm,Nout Wellink waar blijft het trubinaal zei:

  Lezers,

  Oranje boven;dat zij de met vlaggetjes en toetertjes,de goed gelovige meute die
  zich staan te vergapen aan deze mensen die ook gewoon naar de WC moeten
  om hun uitwerpselen kwijt te raken!
  Dus wat oranje geld wordt genoemd is dood eenvoudig zwart geld,wat gepikt
  is van onze het volk.
  Dat noemen wij in de volks mond zwart geld,en dat mogen Jan en Truus niet, dan
  krijg je de belasting afpers dienst, die weet je wel te vinden, om je af te persen.
  Maar ja verschil moet er zijn niet waar!
  Het verhaal is; dat de een niet over het hek mag kijken naar de gouden koeien.
  Terwijl de elite wel de hele wei met koeien mag leeg stelen.
  Maar ja zolang de massa dit als normaal ziet,zal er weinig veranderen in deze
  wereld van list en bedrog.
  Als ik in het Gooi op een mooie zomer avond op het terras zit in Laren centrum.
  Kun je je ogen niet geloven, een stoet van peper duren auto-s rijdt voorbij, je
  weet niet wat je ziet, te gek voor woorden.
  Daarbij ook nog de des betreffende riet gedekte vila-s met nog meer van dit
  soort luxe auto-s.
  Dus stelen moet, erger nog je moet stelen wil er bij horen!
  Zolang zijn die als omhoog gevallen mensen maar raak kunnen jatten,terwijl een loodgieter
  een timmerman uitbetaalt wordt volgens een CAO – loon.
  Zijn deze vak mensen ook brood nodig,en zal er niets veranderen.
  Het is een piramide van boven in deze piramide zitten de dieven,hoe lager je
  komt, hoe meer die bij dragen om deze piramide in stand te houden!

  Het spreek luidt;als je voor een dubbeltje bent geboren zal je nooit een kwartje
  worden.
  Vandaar minimum loon————CAO-s————————————etc.etc.

  Wakker worden mensen al is het te laat!

  Met een vriendelijke groet,

  AG.

Comments are closed.