Johan Friso naar Londen, wie gaat dat betalen ?

De kans dat Johan Friso a.s. weekend van Innsbruck naar het London Bridge Hospital in Londen zal worden vervoerd worden steeds duidelijker. Het ziekenhuis beschikt over de noodzakelijke expertise, patiënten vanover de hele wereld worden hier onderzocht en zeker gelet het feit dat Friso met zijn familie in Londen woont, is deze optie beter dan hem naar Luik te vervoeren.

 

 

 

Inmiddels begon in de Nederlandse MSM de polemiek; wie nu de “schuld” krijgt toegewezen  aan het lawineongeval en werd er al druk gewezen naar de heer Moosbrugger, de zoon van de eigenaresse van het hotel Zur Post, waar de oranje familie al sinds 50 jaar haar intrek neemt. Hijgerige kreten, dat er een justitieel onderzoek naar Moosbrugger zou zijn ingesteld, suggereerde dat hij ook wel eens aansprakelijk gesteld zou kunnen worden voor het ongeval en…. dus de schade die hieruit voortvloeit.

Nu zijn dit twee verschillende zaken namelijk ; een mogelijke strafrechtelijke, waarna dan later een civiele procedure zou kunnen worden opgestart.

Er wordt in deze verwezen naar het zgn. Piz Buin arrest van de Oostenrijkese Hoge Raad,waaruit naar voren komt dat diegene die de meeste ervaring heeft in een dergelijk uitstapje, de leiding op zich neemt en derhalve dan ook als schuldige aan een ongeval kan worden aangewezen. Maar gelet het feit dat Johan Friso als zeer ervaren kan worden aangemerkt, en absoluut niet vast staat dat Moosbrugger de prins zou hebben geadviseerd om juist onder de gevaarlijke omstandigheden niet deze afdalingsroute te nemen, maakt de kans dat Moosbrugger als “schuldige” kan worden aangewezen minimaal. Daar komt ter ontlasting van Moosbrugger nog bij, dat de prins geen ski airbag droeg, Moosbrugger wèl, en beide als gelijk geoefenden kunnen worden aangemerkt.

Een tegenvaller dus voor de oranje familie, die zoals de ervaring leert graag de schuld bij een ander neerleggen. Zie o.a. het door Maxima veroorzaakte auto ongeluk met een Haagse slager, waar zij deze geen voorrang verleende, maar de oranjes middels een legertje advocaten trachtten aan te tonen, dat de slager wetende dat er wel eens iemand met haast uit de paleisuitgang kon komen, zijn snelheid dienovereenkomstig had moeten aanpassen. Een ander geval was het ongeluk veroorzaakt door Pieter v. Vollenhoven, waarbij er een dode viel. Ook hier werd er net zo lang gesjoemeld totdat de schuldvan een lid van het koningshuis tot het minimale werd beperkt,  het wordt dus nog interessant.

Leuke bijkomstigheid is, dat een Canadese professor in de Londense kliniek proeven heeft uitgevoerd of comateuze patiënten reageren op grappen. Het blijkt dat naarmate de grap naar zijn hoogtepunt gaat er steeds meer hersenprikkels gemeten konden worden.

People in a comatose state may some day have their own say on whether to live or die, thanks to research pioneered by a London neuroscientist. Adrian Owen of the University of Ontario is weeks away from testing whether people in a coma understand and react emotionally to jokes. The tests build on a study Owen and former colleagues at Cambridge University in England published last week in the Journal of Neuroscience.

Owen’s team scanned the brains of healthy adults as they were told jokes, puns and sentences that lacked humor. The jokes activated parts of the brain used when experiencing pleasure, and the funnier the joke, the greater the brain activity. Puns also increased activity in the part of the brain used to decode language.

Now, Owen wants to try similar tests on comatose patients in London to see if their brains react to humour.

“That’s actually the sole reason for doing this study . . . We need a way to try to access emotions in comatose and vegetative states,” Owen said Thursday. His latest research may add to a toolbox that five years ago didn’t exist. Back then, clinicians believed there was no meaningful brain activity in people in vegetative states.

But Owen showed in a study published in the New England Journal of Medicine that 18% of patients believed to be in a vegetative state were actually conscious, but unable to communicate their thoughts. He showed that by asking them to answer yes/no questions, answering yes by imagining playing tennis and no by imagining walking through their home.

Dit belooft nog een probleem te worden, want wie gaat Friso eventueel grappen vertellen die hij begrijpt en of het programma Bananasplit voldoende zal zijn om hem te laten gieren van het lachen, wagen wij te betwijfelen.


18 Reacties

 1. Pieter H zei:

  Natuurlijk gaan de van Amsbergers winnen;immers de Baggelandse staat wint altijd,daar de rechterlijke macht er is om alles wat met de staat te maken zou kunnen hebben te verdedigen !

 2. TB Bezemer zei:

  En waarom staat er geen naam van de schrijver van dit misselijkmakende stukje?

 3. Henk zei:

  Nou het koningshuis of zijn verzekering, hij is geen lid meer van het koninklijk huis dus ?

 4. Tom Couzy zei:

  De vraag is interessant waar zijn die andere 2 begeleiders naast Florian Moosbrugger gebleven en wie waren dat. Waarom horen we niets van hen?
  Op 17/2/2012 schreef de Telegraaf dat Friso met 3 begeleiders buiten de piste aan het skiën was. Daarna bleef het muisstil.

 5. Theo Raadhof zei:

  Nu zou het mooi zijn als we nog eens te weten komen of deze domme prins ook PGB (persoon gebonden budget) in het buitenland gaat krijgen.
  Als dat gaat gebeuren staat er een nieuwe geldsluis der Nederlanden wagenwijd open naar bijvoorbeeld landen als Turkije en Marokko.

  Nu zijn familie heeft ondervonden dat de voor de prins broodnodige zorg in Nederland niet voorhanden is, zoeken we het in een ander land.
  Dat allemaal onder het mom, dat het goed is voor de patient (deze is in coma) om in de buurt van je familie te verblijven.

  Ik zeg het altijd zo, de beste liggen in Delft, dus waarom moet hij dan naar het buitenland?

 6. harrie zei:

  @theo
  die sluis staat al een poosje open. er zijn uiteraard voorwaarden maar je kunt in het buitenland mbv je pgb gewoon zorg inkopen.

 7. Bataaf zei:

  Heeft zijn moeder hem nog gewaarchuwd om niet te gaan ,gezien het lawinegevaar?

 8. ineke zei:

  vlak voor vertrek naar london vroeg bea aan mabel: zwarte of blauwe pak mabel?

  doe maar iets bruins ma –

 9. Ger de Vries zei:

  @TB Bezemer,
  Zou het onderwerp erdoor veranderen als er een naam onder zou staan? Ter verduidelijking, we zijn hier geen oranje freaks, nee we zijn republikeinen omdat we niet van parasieten houden!!!

  Overigens is mijn naam mijn echte naam!

 10. Nieuwenhuis/Stegeman zei:

  .TB Bezemer Schreef:

  Wat is er misselijkmakend aan dan ? Vertel eens……………

  Ik hoop zelf dat Friso een goede “reisverzekering “had………….en dat die ingevuld heeft of die ging skieen……..want dat is toch een “risico “…………

  Maar de keunigin & consorten kennende, zal dat wel weer niet…………..

 11. sandokan zei:

  Iedere vakantieganger, en zeker een lid van deze ‘familie’ die meer vakantie viert dan de gewone landgenoot, dient over een reisverzekering te beschikken. In hun geval zou dat een doorlopende en uitgebreide reisverzekering kunnen/moeten zijn. Is dat (voor hun) te duur dan moeten zij (net als wij) met hun vorstelijke uitlaatklep op de vorstelijke blaren zitten. Laat een ding duidelijk zijn: Deze doorgewinterde uitvreters, die vaak een super-baan bekleden met dito inkomen en ook nog eens volgestopt worden met talloze belastingvrije vergoedingen en producten (auto’s, brandstof etc.) dienen eindelijk tot het besef te komen dat hier te lande de mening heerst: TOT HIER EN GEEN STREEPJE VERDER! Voor ‘onze’ Friso komt deze kreet dus te laat, maar hij heeft intens genoten van de jaren op deze planeet. Hij deed zelfs (vieze) dingen die u en ik niet in ons hoofd zouden halen. Op andere sites wordt hierover melding gemaakt….

 12. wally zei:

  leuke grap de familie bea bilderberg gaat met hun hele hebben en houden naar argentinie

 13. @pb zei:

  Wie draaien er weer voor de onkosten op voor friso????
  Je raad het al,,wij burgers.Ze denken friso weer tot leven te kunnen roepen,onnozel.
  Volgens mij wachten ze op een wonder,dat hij zo binnenkort uit bed zal stappen en zal zeggen ik ben er weer. (dom dom dom)

 14. Monique zei:

  Te absurd voor woorden, deze reacties. Negatief, respectloos. Is men echt blij dit te schrijven? Het ongeluk is afschuwelijk voor een ieder die het overkomt, vergeet de rest dan even…. Belachelijk.

 15. Frank zei:

  Ik ben beslist liefhebber van het koningshuis maar dit stukje en de meeste reacties zijn ronduit kortzichtig en dom te noemen! Ik ben Jantje (net) boven modaal en ga 1 hooguit 2 keer per jaar naar het buitenland en heb al een uitgebreide doorlopende reisverzekering. Nog veel belangrijker: Friso en gezin wonen in Engeland. Beiden hebben een goede baan en beiden zullen IN ENGELAND en BIJ EEN ENGELSE MAATSCHAPPIJ voor hun ziektekosten verzekerd zijn! Klinkt volledig logisch om dan ook daar behandeld te worden. Daarnaast is het zo dat deze behandeling voor comateuze patiënten binnen het ooit zo geweldige Nederlandse zorgstelsel alleen maar wordt vergoed aan jongeren tot 25 jaar. In Engeland is er voor deze behandelmethode GEEN leeftijdsgrens, ook niet wanneer je geen koninklijk bloed hebt! Soms moet je je beter voor laten lichten of informatie inwinnen voor je met een oordeel komt! De kans dat het het Nederlandse volk veel gaat kosten is wel zeer zeer klein!

 16. check zei:

  @ Frank,

  Je vertelt en schrijft wat iedereen die een beetje bereisd is allang weet m.n. dat men in de U.K. een social health syteem heeft en dat iedereen daar dus verzekert is. Maar nu komt het; als je een beetje kennis hebt weet je ook dat het hele systeem daar ( net zoals NL waar ze het ook hebben ingevoerd, althans hebben geprobeerd)ziek is en je als je een beetje geld hebt wel tig keer nadenkt om daar naar een social health ziekenhuis of kliniek te gaan, als je wat mankeert. Het is vragen om moeilijkheden want je bent er je leven niet zeker, tenminste als je niet levensmoe bent. Niet voor niets zien er velen particulieren klinieken en die vragen een vermogen, zo ook de verzekeraars, tenminste als je alle gevallen kunt verzekeren.

  Ik weet het niet zeker, maar schat in dat die VON Amsbergs, listig als ze zijn, gewoon rekenen op de NLse staat, op ons dus, want geen enkele overheidsinstelling in baggerland, dus ook niet het o.g. of alle materialen of bezittingen?personen zijn verzekert, de verzekeraars die alles dekt zijn WIJ.

  Ik schat dus in dat WIJ de kosten betalen, het zou me zeker verbazen als het ooit anders zou zijn !

 17. harrie zei:

  @frank
  brrrr, liefhebber van het kon.huis. snap best dat je bijv liefhebber kunt zijn van een bepaald soort voedsel of drank maar van een stel bloedloze incestueuze halve garen, gaat me t e ver.
  zou als ik jou was, avant plaatsen van een dergelijke reactie, maar eens goed nalezen hoe het nou precies zit met reisverzekeringen en vergoedingen via engelse maatschappijen, national health, financiering dmv belastingen etc.
  overigens is het niet zo dat het nederlandse zorgstelsel de kosten voor comateuze patienten boven de 25 jaar niet zou vergoeden. er is simpelweg maar 1 plek waar enkel patienten tot 25 jaar kunnen worden verpleegd.
  denk dat je slotopmerking mbt het beter laten voorlichten en inlichten alvorens een oordeel te hebben meer op jou van toepassing is dan op de schrijvers van de andere reacties.

Comments are closed.