Bezuinigen voert tot nog meer corruptie bij ambtenaren

Ja u leest het goed en is dit niet een stelling die de Geennieuws readctie in een door alcohol  bezwangerde bui bedacht heeft. Integendeel de informatie komt van de BIOS. Aha, zult u nu zeggen, dus ze zijn met z’n allen naar de Bios geweest, hebben daar een of andere fantasiefilm gezien en laten de inhoud nu los op de lezers. Niets is minder waar, want lees met welke zorgen het Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector te kampen heeft. 

 

 

In een onlangs gehouden enquête wordt aangetoond dat de risico’s voor niet-integer gedrag  binnen overheidsorganisaties door de te te nemen bezuinigingsmaatregelen stijgen. Bezuinigingen, reorganisaties en taakstellingen kunnen leiden tot onrust, baanonzekerheid, oncollegialiteit, rancune en arbeidsconflicten en dat maakt, dat de onrendabelen bloot komen te staan aan grote verleidingen. Lees wat wij op de pagina van BIOS o.a. tegenkwamen:

“In een enquête over  effecten van  bezuinigingen op integriteit(sbeleid) binnen de (semi-) overheid geeft twaalf procent van de respondenten aan dat het integer gedrag toeneemt. Ruim een kwart zegt juist dat de integriteit naar collega’s en werkgevers verslechtert. Ook lijkt de aandacht voor integriteitsbeleid bij organisaties af te nemen. Dit blijkt uit de verkenning ‘Invloed van de bezuinigingen op integriteit(sbeleid). Een verkennend onderzoek binnen de (semi) publieke sector’ van het Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector van het CAOP uit Den Haag. Het bureau krijgt signalen dat de zorg en aandacht voor de integriteit door de huidige bezuinigingen mogelijk onder druk is komen te staan en dat de integriteitsrisico’s toenemen.”

4Als je zo iets leest, dan wrijf je even in je ogen en denk je dat er twee zaken hier niet kloppen. Allereerst dat er een organisatie moet zijn, uiteraard  weer betaald door u, die de integriteit van de ambtenaar in de gaten moet houden en deze zelfs bevorderen. Nu zou het misschien wat kort door de bocht zijn om te beweren, dat die organisatie kennelijk al jaren haar werk slechts matig tot slecht verricht, want als wij naar de schandalen en schandaaktjes kijken die elke week ons land als een soort mini tsoenami tijsteren, dan is het dweilen met de kraan wagenwijd open. En ten tweede is het natuurlijk te zot voor woorden dat nu er bezuinigt, d.w.z. de lasten verzwaart worden, de dames en heren onrendabelen menen daar zelf  creatieve oplossingen voor te moeten bedenken om voor henzelf het probleem kleiner te maken.

Het zou hypocriet zijn te stellen dat de gemiddelde Nederlander zich nooit eens buiten de geldende regels bewogen heeft. Wie betaalt de werkster b.v. nooit eens contant in de hand en wie vraagt niet aan de loodgieter of timmerman of het ook niet zonder bonnetje kan. Echter er is dan wel sprake van een groot verschil, namelijk dat je het hebt over het restantje geld dat je zelf met hard werken hebt verdient en buiten de begerige klauwen van het Haagse rovershol hebt weten te houden, dat met de term bezuinigen u slechts opzadelt met hogere lasten. Het is overigens steeds weer verbazingwekkend om te horen en zien hoe met name de kroonprinsjes en het ene prinsesje van het Lente Akkoord proberen te verkopen dat het hierbij zou gaan om een uitgebalanceerd stuk, waarbij men er aan voorbij gaat, dat de burger inmiddels mondig geworden door een steeds transparantere berichtgeving via het internet, deze haast aan fraude grenzende verhalen onmiddelijk doorziet.

Maar in het geval van frauderende ambtenaren gaat het over doodordinair grabbelen in de pot van de aan hen toevertrouwde gemeenschapsgelden, en wat dat betreft volgen zij al aardig het voorbeeld van politici en het hogere ambtenarenkorps. Slechts in de minste gevallen volgt er zijdens diezelfde overheid een actie die dan leidt tot een sanctie. Mevrouw Verwer de gesjeesde burgemeester van Schiedam zag inmiddels haar protest tegen het rapport dat is opgesteld over haar dubieuze handelingen afgwezen en de rechter in Limburg veroordeelde een aantal ambtenaren onlangs tot boetes oplopend tot 213.000 Euro vanwege  bouw aanbesteding malversaties.

Het bekende topje van de ijsberg !

 


5 Reacties

 1. Arie Kanarie zei:

  Op gemeentelijk nivo houd ik mijn hart vast, ik zie de OZB proportioneel nog wel stijgen met de tekorten die de gemeenten zullen hebben, kortom en LET OP U zult niet alleen door de landelijke overheid genaait worden maar ook door de gemeentelijke en provinciale besturen. We zullen de waterschappen met hun tegen het plafond klotsend geld nog maar even buiten beschouwing laten dan.

  Bij het minste geringste achterstallige onderhoud welke uitgevoerd moet worden gaan de lasten lekker omhoog, ook een hoogstandje van financieel wanbeleid. Waar zijn de begrotingen waarin onderhoud als post werd opgenomen, juist ja die zijn geschapt om de ambtenaren lekker in het pluche te laten zitten.

  Daar waar U moeite heeft om aan de ARBO-wet te voldoen, met al zijn onzinnige regels over burohoogten en lendesteunen, gaan deze overheden gewoon lekker alles even vernieuwen op Uw kosten. Kijk eens naar het nieuwe gerenoveerde kantoor van RWS bij Oudenrijn Utrecht, een kantoor met moodrooms om even los te komen van de werksleur. Ze zijn allemaal van de pot gerukt, allemaal van Uw belastingcenten.

  Het probleem is niet dat er GEEN geld is, maar er is juist te veel geld en dat werkt corruptie nou eenmaal in de hand. Ik zou zeggen flik het thuis eens hetzelfde met de belastinggestapo, ik geef je te raden dat je meteen een waarschuwing zoniet een naheffing op de deurmat hebt liggen. Gelijke rechten? Laat me niet lachen.

 2. John zei:

  Ja, het begint hier steeds meer op een echte bananenrepubliek te lijken.
  Zulke dieven konden van mij de volgende dag bij de Lidl beginnen schappen te vullen tegen een minimumloon, tot aan hun pensioen op 67 jarige leeftijd.

 3. Alexander zei:

  Er was eens een Franse Euro commissaris, Edith Cresson, die ook een klein beetje corrupt was. En helaas kwam de echte wereld erachter. Dus als echte Francaise bleef ze lekker zitten. Geld en vervolging zal er wel niet ingezeten hebben.
  Btw, volgens mij is er nog nooit een EU-jaarrekening goedgekeurd door accountants.

  Maar de EU en de euro zijn helemaal tof, alle beloften over economische voorspoed zijn uitgekomen, niet waar ?

 4. Tom Couzy zei:

  En het gaat maar door de volksverlakkerij.
  Peter R. de Vries bracht ook al weer een verhaal naar voren over de Vaatstra zaak.
  De bedoeling was het niet te linken aan Friso.
  Wel kwam de Vries nu met een gevonden aansteker op de proppen die 13 jaar geleden reeds gevonden was, maar geen sporen vertoonde, maar zie nu naar 13 jaar heeft men in deze aansteker van het Bunny type (nergens verkrijgbaar) een haar gevonden die overeen kwam met het DNA van het sperma gevonden op Marianne.

  Maar beste mensen deze aansteker en de herkomst is al reeds langer genoemd op:
  http://www.capoditutticapi007.blogspot.com onder het citaat m.b.t. de moord op Marianne Vaatstra.
  Peter r. de Vries noemde dit echter een complottheorie gaande op diverse websites.

  Wat moet Peter r. de Vries die voor Ende mol ook al zijn bedrijf moest redden met crimineel geld nog meer doen.Een nieuw dwaalspoor?
  Van de andere kant is het prima dat er wederom aandacht besteed wordt aan deze verschrikkelijke moord.

 5. harrie zei:

  precies tom, het was walgelijk om te zien welke draai die de vries er aan moest geven om toch maar die twee asielzoekers uit de wind te houden. zo opzichtig en het miste elke vorm van raffinement maar ja, tis zijn laatste seizoen en dan kan hij het handje van brouwer gaan vasthouden.

Comments are closed.