Van politicus tot echte zakkenvuller

De demissionaire regering mag haar klus afmaken, veel animo is er niet, want met spanning wordt uitgekeken  wie er aan het pluche mag blijven kleven en wie om wat voor redenen dan ook het veld moet ruimen. Niet dat wij medelijden hoeven te hebben met deze dappere mannen en vrouwen die hun nek hebben uitgestoken om het staatsschip op koers te houden, daarvoor vaak huis en haard verlatend, een schamel onderkomen zoeken in den Haag of omstreken, de familie verwaarlozend, kortom zich met ziel en zaligheid aan het land en zijn burgers gegeven hebben.

 

Gelukkig is er nog  de riante wachtgeldregeling en nadat premier Mark Rutte had voorgesteld deze van 4 jaar zoals momenteel, terug te brengen naar 3 jaar, achtte de Raad van State dit zeer onverstandig. De redenatie is immers dat kamerleden, ministers, staatssecretarissen allen een geweldig risisco nemen zich in de pllitiek te storten. Je weet niet hoe lang je aan mag blijven en niet te vergeten je laat een riante baan en dienovereenkomstig inkomen achter om het land en haar burgers te dienen. Maar als een politicus ontslag neemt of ontslagen wordt wegens wanprestatie ( dit zou een unicum zijn in ons land ) of niet herkozen wordt, dan treedt de wachtgeldregeling in werking. Weliswaar loopt deze van 80% naar 70% van het genoten salaris ( het woord zegt het al : genieten, genoten), maar aan de bedelstaf raken de politici niet.

Om u even een idee tegeven wat het basissalaris van de lijstrekkers bedraagt hier een tabel : ( jaarinkomen zonder vergoedingen)

 Mark Rutte : €144.108
 Diederik Samson : €112.244
 Geert Wilders : €110.407
 Sybrand van Haersma Buma : €109.489
Emile Roemer: €107.652
Alexander Pechtold: €106.122
 Jolande Sap €106.122
Arie Slob : €104.591
Kees van der Staaij : €106.67                                                                                                                                                                                                              Marianne Thieme : €103.673
 Hero Brinkman : €106.060

Goede inkomens voor mensen met vaak een minimale vooropleiding, en zoals wij reeds eens schreven, moet je je kind een wijze raad geven om financieél het hoofd boven water houden, nadat een middelbare schoolopleiding is mislukt, ga in de politiek, het liefst bij een linkse partij en het komt allemaal best voor elkaar.

Want …..

Nadat , of in zeer veel gevallen nog tijdens de nadagen van je politieke carriëre, beginnen politci en het bedrijfsleven elkaar het hof te maken. Immers voor een bedrijf is iemand met de goede connecties, de juiste privè telefoonnumers in de Smartphone  geld waard en om als politicus nu weer voor de klas te gaan staan of worsten te gaan maken, Fiod onderzoeken te houden, of gewoon gemeenteambtenaar te worden, laat staan de sokkenbal van de HEMA op te ruimen, nee dat trekt niet erg. En in het land van onbegrensde mogelijkheiden als het gaat om rommelen, foezelen, ritselen, Nederland, begin je dus om je heen te kijken naar een andere lucratieve bezigheid, waarbij de afkeer die je had tegen grootverdieners ineens als sneeuw voor de zon verdwijnt. Wim Kok, momenteel toch goed voor een 3 ton per jaar is prima voorbeeld. Woutertje Bos, ruim 4 ton, Jan Peter Balkenende bijna een half miljoen,  Ab Klink, ooit in 2008 de slechste minister ( 5.2 volgens onderzoekbureau Synovate) vult de zakken bij consulting bureau Booz, naast een hoogleraarschap ( tegen de 3 ton) , Jack de Vries, idem maar dan als “strategy director bij Hill Knowlton, waar hij ook de belangen van zijn eigen consultingbureau heeft ondergebracht. Niet te vergeten, de man die meer tijd aan het stichten van een familie wilde wijden, Camile Eurlings, maar nu directeur bij de KLM , wederom voor een bedrag rond de 3 ton.

Zo maar een greep uit de bonte  Haagse Euro snoeptrommel. Niet zoals in Amerika, waar ex politci de eerste 2 jaar na het beëindigen van hun activiteiten, geen zaken mogen doen welke verband houden met hun politieke speelveld, mag dat in ons land wel. Overigens ook bij onze oosterburen, waar de snelle overstap van Gerhard Schroeder ( SPD = links) naar het Russische bedrijf GAZPROM  zelfs de Duitsers te ver ging. Maar met de juiste vrienden op de juiste plaats luwde de storm van verontwaardiging al gauw en strijkt Gerhard rond de 6 ton per jaar op, hetgeen betekent dat hij zijn inkomen verdrievoudigde.

Naast een drastische verkorting van het wachtgeld pleiten wij voor een regeling als in de USA. Geen activiteiten de eerste 2 jaar na het aftreden of ontslag in de zelfde sector als waarin men voordien als politicus actief was.  Niet dat wij enige illusie hebben, dat een dergelijke regeling er ooit zal komen, want snijden in eigen vlees doet nu eenmaal niemand graag. Echter de belastingbetaler indirect je carriëre laten financieren is wel zeer verwerpelijk.

Afgunst ? Nee, maar ondanks het feit dat relaties ook in het bedrijfsleven nuttig en soms onontbeerlijk zijn, heb je er dan wel zelf voor gewerkt en is het niet gegaan tenkoste van gemeenschapsgeld.

PS:  en dan pratenwij niet over semi openbare instanties zoals schoolgemeenschappen, zorginstellingen. De directie van Consent zorgde niet alleen voor een Skybox à 45.000 bij FC Twente, maar koopt ex directieleden riant af . De enige reactie uit Den Haag ? Wij zullen eens even met hen praten.

 


5 Reacties

 1. Melmoth zei:

  Ik vind de bedragen die men verdient nog zeer schamel. Met 5-10 jaar werkervaring verdien je hier in Londen al gauw hetzelfde, zo niet meer. Zolang ze hun werk doen vind ik dit geen bedragen waar ik moeite mee heb. Erger vind ik het dat ze bij ontslag dus inderdaad 4 jaar op hun luie reedt kunnen zitten en daar nog steeds vorstelijk voor betaald worden.

  Daar vind ik het ‘risico’ niet groot genoeg voor. Vraag een paar willekeurige mensen op straat om 10 Kamerleden, buiten de lijsttrekkers, te noemen en ik denk niet dat het er veel lukt. Ex-kamerleden zullen dus niet dagelijks op straat herkend worden en geconfronteerd met besluiten die ze in het verleden hebben genomen.

  Mijn idee; Wachtgeld terug naar 6 maanden (en dan ben ik nog heel redelijk) om ze de tijd te geven een andere baan te vinden. Daarna gewoon de WW in!

 2. wim3 zei:

  Schamel??? Voor het prutswerk dat ze leveren of niet leveren? En dan nog knipmessen voor dat ongekozen nep-oranje wijf! Ze zijn allemaal geen knip voor de neus waard.
  v.d. Staaij zou als hoofd van een kleuterschool nog geen derde verdienen, de gluiperd.
  Roemer met z’n mavo-diploma waar hij ACHT (8) jaar over deed zou als toiletten schoonmaker net het minimumloon verdienen.
  Sap zou de schoenen van de militairen in Kunduz kunnen gaan poetsen.

 3. Melmoth zei:

  p.s. Redactie. Volgens het artikel verdient v.d. Staaij nu €106.67 per jaar. Lijkt me erg sterk dat hij daarvoor zijn bed uitkomt, even aanpassen voor de volledigheid misschien? (Reactie hoeft niet geplaatst te worden).

 4. wim3 zei:

  Hij moet zijn bed wel uit want hij moet bidden of naar de kerk, of allebei. Daar kan de gluiperd zich tegoed doen aan een niet bestaand chotje.

 5. Nogalwiedes zei:

  Lekker kruidig allemaal en inderdaad geen wachtgeld meer voor welke ambteNAAR dan ook. Het woord alleen al: WACHTgeld. Wacht eens eventjes, de verkorte WW. Gelijke behandeling EN sollicitatieplicht van het UWV voor ex-politici met sanctie bij niet opvolging!!!!

Comments are closed.