De overheid faalt en de burger betaalt

Wij zouden onze naam GEENNIEUWS geen eer aandoen, als wij deze waarheid als een koe niet als titel zouden gebruiken. Immers met de mond tot haast overgeven toe over “bezuigingen” die in het Haagse en ver daar buiten jargon niets anders betekent dat u als burger de rekening moet betalen. Stel, u wordt uitgenodigd voor een diner, er komt een goede fles wijn op tafel, de 5 gangen worden weggespoeld met een kopje koffie met bijbehorende Armagnac , of voor de wat minder kieskeurigen onder u Cognac. Dan komt het grote moment der waarheid, “ober, de rekening graag en deze mijnheer”,   wijzend naar u, “betaalt”. Wat doet u op dat moment ? gewoon de schouders ophalen en betalen ? Wij denken van niet, u schuift de rekening keurig terug naar uw gastgever, vertelt hem dat dit niet de afspraak was en vertrekt.

Lag het maar zo eenvoudig in eigen land,  over wat u dagelijks via directe en via sluipwegen indirecte rekeningen van “uw gastheer”, uw overheid dus , gepresenteerd krijgt. Want u weet dat de (semi) overheid geen fouten begaat, hoogstens af en toe volgens eigen zeggen wat naief en vergeetachtig is, maar zelfs dan als er gerechtelijke uitspraken zijn dat de overheid gefaalt heeft, blijft men schuld ontkennen, volgen er geen sancties en gaat men gewoon weer door naar het volgende toneelstukje.

Voorbeeld:

U bent aandeelhouder van een middelgroot bedrijf, laten wij het even KAAG –  BRAASEM noemen. U wordt uitgenodigd zoasl dat hoort voor de jaarvergadering en u ziet dan dat het bedrijf een schuldenpost vanwege afschrijvingen aan foute investeringen heeft van 48 miljoen ! Maar de jaaromzet van het bedrijf bedraagt € 50 miljoen, dus de schuld bedraagt praktisch één maal de jaaromzet. Aan het woord komt dan , laten wij hem de CFO ( Chief Financial Officer ) noemen en laten wij hem gewoon als voorbeeld Jan Uit Den Boogaard noemen ( zo heet hij natuurlijk niet echt) maar daar hij ook lid is van de Scriba Kerkenraad PKN, gemeente Hoogmade- Rijpwetering ca. wil hij graag anoniem blijven. Vandaar dat hij zichzelf graag: Jan Uit den Bocht noemt.  Dit is dus ook niet een foto van Jan. maar zijn tweelingsbroer die toevallig ook Jan Uit DEN Boogaard heet, het kan verkeren niet waar? De vraag die je dan als aandeelhouder als eerste te binnen schiet, is, hoe denkt deze CFO of het bedrijf deze schuldenlast te gaan wegwerken, want immers een schuld die gelijk staat aan de omzet van het bedrijf lijkt u als eenvoudige niet economisch geschoolde burger een probleem. En nog voordat u kunt vragen of er misschien een noodarts in de zaal aanwezig is, weet deze CFO die kennelijk er ook nog bijschnabbelt als amateur comediant te vertellen dat U, de aandeelhouder deze gemaakte schulden samen met de andere aanwezige aandeelhouders moet gaan betalen en wel het liefst een beetje snel ook, te beginnen vanaf 2013. Niet betalen kan niet want dan worden u uw aandelen ontnomen en staat de deurwaarder op de stoep.

Kijk , dat noemen wij nog eens ferm aanpakken om het gezeur van burgers over de steeds meer vanwege foute grondspeculaties in de problemen gerakende Nederlandse gemeenten.  Kaag-Braassem 48 miljoen , maar de kroon spant Apeldoorn waar de schuld slechts 123 miljoen bedraagt en er echter reeds 200 miljoen “gewoon” is afgeschreven , foetsie weg in de Kliko en men het nu al weer heeft over nieuwe grondaankopen voor een miljoentje of 20. En toch gaat Apeldoorn weer voor 10 miljoen grond aankopen voor een uitbreiding van een bedrijventerrein. Protest van de Apeldoornse burgers leidde tot niets. Zowel in Apeldoorn als ook in Kaag Braassem worden de onroerend zaak belastingen met 10 à 12 % verhoogd volgens het u inmiddels wel bekende  “wij gaan bezuinigen systeem” ! Hoera !!

Wat zegt u, er is een Minister van Volkshuisvesting ? Zeker, want met o.a. de “dames” Jacqueline Cramer, Tineke Huizinga, Sybilla Dekkers en meneer Jan Pronk met als huidige stevige bestuurster Melanie Schultz van Haegen ( die het te druk heeft om haar billen af te vegen met de steeds weer gaar geworden NS en Prorail rapen ) kun je als burger vetrouwen op een stevig stukje fundament en vakman/vrouw schap. Ofschoon er vorig jaar nog uitgegaan werd van een totale schuldenlast van 2.4 miljard euro is deze inmiddels bijgesteld tot 2.9 miljard en zijn er inmiddels 800 miljoen afgeschreven die uiteraard uiteindelijk weer teruggehaald moeten worden bij de belastingbetaler. Het aantal momenteel onder Rijk’s curatele gestelde 16 gemeenten zal naar verwachting oplopen tot zo’n 40. Niet dat een onder curatelestelling van de rijksoverheid iets afdoet aan dit haast frauduleuze handelen te noemen wanbeleid, want zoals u weet praten wij hier weer over de slager die zijn eigen vlees gaat keuren en daarvan zijn de resultaten u inmiddels al uitvoerig bekend. 

Maar er gebeurt niets. De burger schudt zijn hoofd, althans een aantal, de rest kijkt reikhalzend uit naar welke boer het met welke boer of boerin gaat doen, en daarmee geeft u de overheid carte blanche om door te gaan met een bestuur, waarvan zelfs in bananenlanden de burgers allang het heft in eigen handen genomen zouden hebben. Een volkstribunaal , wat fikse veroordelingen  en de rest met hesjes aan langs de weg en in de landerijen werken.

De tekst op de hesjes ? Ik ben ambtenaar / politicus/”elite” en ik heb het volk bedrogen en bestolen.

 


3 Reacties

 1. Hyperinflatie Wordpress zei:

  De intellectuele en politieke elite zal grotendeels weggevaagd worden na het besef van het vergokken van onze spaargelden, pensioenen en verzekeringen.

  Normaal komen ze via een omweg weer terug in de top regionen, maar dit maal zal de grootste bankroof aller tijden geen schuilplekken meer bieden.

  Uw voorspelling dat ze op het land te werk gesteld worden is gemeengoed op bepaalde Duitse sites. Werkbusje komt zo en de minder fortuinlijken komen aan lantarenpalen te hangen.

  Angela Merkel heeft een geheim buitenverblijf in Nieuw Zeeland en ergens in Zuid Amerika. Niet voor de lol, maar voor een mislukken van het wereldwijde piramidespel.

  .

 2. Josef van Achille zei:

  Bij deze lijst hoort ook
  Jan met de heffende Handen
  als ook
  Jan Hoopvol
  zoniet
  Jan met de bevende knieën
  dan toch maar
  Jan geef maar wat
  uiteindelijk toch
  Jan Onschuld

Comments are closed.