Joris Demmink belt met Leeuwarden over Vaatstra

Het onderstaande  telefoongesprek tussen de inmiddels gepensioneerde baas van het O.M. Joris Demmink en de hoofdofficier van de rechtbank in Leeuwarden mevrouw Anette Bronsvoort zou zo maar eens plaatsgevonden kunnen hebben.Gelukkig zat er veel ruis op de lijn dus kunnen wij niet instaan voor de juistheid van het gesprek.

 

 

 

Januari 2012 ten burele van het openbaar ministerie Rechtbank Leeuwarden, gaat om half 10 ‘s ochtends de telefoon van haadoffisier fan Justysje Annette Bronsvoort

Annette: Goedemorgen met Mevrouw Bronsvoort……….Oh goedemorgen Joris hoe gaat het, lang niet met je gesproken joh….

Joris Demmink: Ook goedemorgen Annette, hoe was je vakantie in Indonesië??

Annette: Ja hoe wist je dat wij in Indonesië waren geweest? Het was prachtig, we zijn in Bali geweest en hebben daar de berg Batur beklommen. Toen zijn we naar Lombok gegaan om……

Joris Demmink: Sorry Annette de volgende keer kun je me wel eens vertellen wat je allemaal in Indonesië hebt uitgespookt, maar ik bel nu eigenlijk voor iets belangrijks…

Annette: Oh sorry meneer…. ik bedoel Joris natuurlijk, waarmee kan ik je helpen?

Joris Demmink: Nou het zit zo, het gaat om die zaak Vaatstra weet je nog wel….

Annette: Natuurlijk Joris dat was een vreselijke zaak hoe zou ik die kunnen vergeten, er zijn nog steeds tal van burgers en ook agenten in hun vrije tijd mee bezig. Ik probeer ze steeds te ontmoedigen maar ja er zijn mensen die die zaak persè willen oplossen.

Joris Demmink: Precies Annette dat weet ik daarom wil hier een oplossing voor. Ik wil voor eens en voor altijd dat deze zaak tot een oplossing komt, en het deksel voorgoed op de doofpot kan.

Annette: Ja maar Joris jij weet net zo goed als ik dat dat niet kan omdat wij indertijd zelf de daders A. Hasan en F Mustafa op jouw bevel in veiligheid hebben gebracht zodat ze niet in verband met de moord konden worden gebracht. Jij wilde dit omdat je de positie van Asielzoekers in Nederland uit hoofde van je vorige functie als directeur-generaal Internationale Aangelegenheden en Vreemdelingenzaken niet in gevaar wilde brengen.

Joris Demmink: Ja Annette daar hebben we indertijd uitvoerig over gesproken met jouw directe baas. Zelfs Bea was bij dit gesprek aanwezig en die heeft ook onomwonden gezegd dat er koppen zouden rollen als de werkelijke daders van de moord op Marianne zouden worden gepakt. Stel je voor wat voor oproer dit zou hebben veroorzaakt, geen enkele asielzoeker zou meer veilig zijn in Nederland.

Annette: Ja Joris logisch dat het toen zo gegaan is. Gelukkig zitten Hasan en Mustafa nu lekker riant en rijk in Noorwegen, ze krijgen elke maand een 10.000 euro overgestuurd vanuit het ministerie van Justitie, nee die komen niet terug in Nederland

Joris Demmink: Ja dat is voor mij ook belangrijk want zoals je weet Annette, hield ik indertijd (en nog steeds trouwens) wel van de minderjarige meisjes. Een paar weken voordat Marianne vermoord werd belde Hasan mij (ik ken hem omdat ik toevallig wel eens met zijn 12 jarige zusje heb liggen rollebollen) dat hij kennis had gekregen van een 16 jarige blondine uit Zwaagwesteinde en dat hij haar wel eens aan mij wilde voorstellen. Ik vertelde hem toen dat zij helaas te oud was voor mijn smaak.

Annette: Ja geeft niks Joris, aan iedereen mankeert wel wat, ik hou heel erg van piepkleine kereltjes… Nou wat dat betreft was ik in Indonesië echt in het paradijs. Overal liepen van die kleine kereltjes rond, bijna dwergen…. Toen wij in Lombok aankwamen……….

Joris Demmink: Ja Annette ik ben heel erg benieuwd naar jouw vakantieverhalen, maar even de volgende keer als het kan, dus even terugkomend op de zaak Vaatstra.

Annette: Oh ja sorry Meneer……ik bedoel Joris. wat is de bedoeling?

Joris Demmink: Annette ik wil dat die zaak eens en voor altijd wordt “opgelost” zoals ik zei, dat betekent dus concreet dat we een dader moeten vinden. Of dit nu Jan, Piet, Klaas, Kees of Cor is kan mij niks schelen. Het enige wat van belang is dat de dader BLANK moet zijn en MAN en het liefst een Fries.

Annette: Hmmm ok hoe moeten we dit aanpakken? Even nadenken Joris, geef me een paar uurtjes OK ?

Joris Demmink: Geen probleem Annette, ik bel je vanmiddag na de lunch terug ok?

Annette: OK Joris tot straks.

Kwart voor twee ‘s middags ten burele van het openbaar MInisterie Leeuwarden op kantoor van mevrouw Annette Bronsvoort.

Annette: Hallo Joris, ja ik dacht al dat jij het was, goed dat je terugbelt ik heb even goed “gebrainstormd” en heb een super plan bedacht.

Joris Demmink: Goed Annette, fijn om dit te weten, laat eens horen.

Annette: Ik heb het volgende bedacht: We hadden al langere tijd een plan om een zogenaamd DNA verwantschapsonderzoek te gaan invoeren bij ernstige zaken zoals moord. Als we dat nu eens in deze zaak ook deden?

Joris Demmink: Ja en hoe wil je dan de dader pakken?

Annette: Ik ben vanmorgen even de rechtszaken voor Kollum en Ommelanden van de laatste pakweg 5 jaar doorgegaan en kwam daar de zaak tegen van ene Jasper S. Die woont even buiten het kleine dorpje Oudwoude en is daar boer. Hij heeft als het ware uitzicht op het weiland van Veenklooster waar Marriane indertijd door Ali en Feik is afgemaakt.

Joris Demmink: Ja en dan? wil je deze Jasper als schuldige gaan aanwijzen? Dat gaat je nooit lukken Annette, daar trapt het klootjesvolk nooit in. Marianne is indertijd op beestachtige wijze vermoord door deze twee psychopaten, en zo’n boer zal men nu niet direct als een psychopaat gaan zien. Het is waarschijnlijk zo’n saaie Fries die elke zondag twee keer naar de kerk gaat, hard werkt, een leuk gezinnetje heeft en goed kan opschieten met iedereen, en bovendien hij zal zeker geen strafblad hebben.

Annette: Maar daar zit je fout Joris, hij heeft wel degelijk een strafblad anders zat hij niet in de gerechtelijke stukken van Kollumerland. in 2009 is hij voor het gerecht gekomen voor joyriding. Door een psychiater is toendertijd verklaard dat Jasper een zogenaamde Dissociatieve Stoornis had. Dit betekent dat hij akelige herrineringen kan uitschakelen en gewoon kan doorleven ook al heeft hij bijvoorbeeld iets vreselijks gedaan.

Joris Demmink: Ok Annette ga verder…

Annette: Nou had ik gedacht als we nu eens een verwantschapsonderzoek gingen doen in Kollumerland en dan uit dat onderzoek het DNA van die Joris als 100% match gingen aanwijzen?? Dan kunnen wij die Dissiociatieve Stoornis opvoeren als reden voor de moord en als oorzaak voor het feit dat hij na de moord gewoon kon doorleven alsof er niks aan de hand was.

Joris Demmink: Hmmmm lijkt een goed idee. Maar wat als Joris nou eens niet meedoet?

Annette: Geeft niks, het is allemaal min of meer familie van elkaar daar, dus dan kunnen we altijd via zijn mannelijke familieleden die wel aan het onderzoek meedoen bij hem terecht komen.

Joris Demmink: Hmmm goed, maar wat als hij WEL meedoet? Dan zullen mensen zich afvragen waarom de dader willens en wetens meedeed terwijl hij het gedaan heeft??

Annette: Ja daar kunnen we dan ook weer die stoornis gaan opvoeren, we kunnen dan aangeven dat hij het als het ware vergeten is of zo.

Joris Demmink: Hmmm goed idee. We hebben al heel vaak met opzet iemand opgepakt die niet de dader was om een zaak gesloten te krijgen. Vaak is dat uiteindelijk uitgekomen, hoop dat het in dit geval niet zo is.

Annette: Nee Joris ik denk dat daar geen kans op is want als we het goed brengen gaat iedereen in Nederland dit als zoete koek slikken. Ik ga straks Peter R ook even bellen, hij staat aan onze kant in dit geval dus van hem hoeven we niet te vrezen, hij houdt binnenkort trouwens toch op met zijn programma.

Joris Demmink: OK Annette, dit kan wel eens veel voordelen opleveren. We hebben nu een zekere match uit dit DNA verwantschapsonderzoek wat we straks gaan houden. En met dit “succes” kunnen we dan straks een landelijke DNA databank opzetten. In de naam van volk en vaderland kunnen we dan iedere autochtone Nederlander straks gaan verplichten preventief DNA af te staan zodat we het klootjesvolk straks nog makkelijker onder de knoet kunnen houden. Ik ga dit straks meteen aan Bea vertellen wat zal ze in haar nopjes zijn de schat…..

Annette: Ja ik zie wat je bedoelt Joris dit is inderdaad een zeer belangrijk voordeel van dit DNA onderzoek. Ik ga zodadelijk meteen Berend Bilker bellen, dat is de burgemeester van Kollumerland.

Joris Demmink: Ja doe maar Annette goed gedaan ik ben zeer tevreden over je.

Annette: Nou ja daar verdien ik ook die 20.000 euro schoon per maand mee Joris, Alles voor volk en vaderland en Leve de Koningin.

Joris Demmink: Voor volk en Vaderland en Leve de Koningin, tot kijk Annette en laat me weten hoe het gaat……Wacht nog even..

Annette: Ja Joris zeg het maar?

Joris Demmink: Wanneer wil je dat DNA onderzoek laten houden?

Annette: DAt moet ik nog met Bilker bepraten maar ik had gedacht ergens rond november van dit jaar, lijkt mij een goed tijd.

Joris Demmink: Ok Annette aan het werk meid en succes.

Annette: Bedankt Joris ik spreek je wel weer

tuuut, tuuut,  er werd opgehangen.

 

 


1 reactie

Comments are closed.