De Fyra, nieuw toeristen atractie

Nederlandse FyraEen ding moet je ze in Den Haag nageven, ze zijn altijd met iets creatiefs bezig. Dat deze creatieve uitingen dan vaak veel centen kosten, dat mag de pret niet drukken, want wie wordt daar op afgerekend ?  Dus worden toeristen veelal uit het zuiden komend nu naar ons land gelokt met de FYRA, een naam overigens die door de bedenkers van het toenmalige Ministerie van Verkeer en Waterstaat zo iets als; “Trots”of “Zelfvertrouwen ” moet uitstralen. Nu moet je als Nederlandse politicus(a) inderdaad wel over veel zelfvertrouwen beschikken, want als je de reacties van de NORMALE Nederlandse burger leest onder artikelen over de zoveelste struikelende nitwit, die tot staatssecretaris, minister van defensie of premier verheven wordt, dan moet de plaat beton voor het hoofd van deze onrendabelen toch wel  kunnen concurreren met de wand van een bunker in de Atlantik wal. Onverwoestbaar.

 

Reeds 2 jaar geleden schreven wij een aantal artikelen over de FYRA, u weet wel die trein die nooit aankomt, maar dat ligt uiteraard aan onbetrouwbare Italianen, die het ding bouwden. Gisteren werd ons dat nog eens haarfijn uit de doeken gedaan door een zekere Gert Koopmans die samen met zijn man een cusriosa winkeltje beheert en wat ons betreft daar gelijk ook zelf in  kan plaats nemen. Curieus is Koopmans ( CDA ) zeker, want hij wist ons haarfijn in het programma Brandpunt uit te leggen waarom het met de FYRA niet zo wil lukken en waarom het oorspronkelijk gebudgeteerde bedrag van 1.8 miljard nu inmiddels is opgelopen tot tegen de 8 miljard. Ja , Gert had kennelijk goed naar de grote roerganger van zijn partij Jan Peter geluisterd die het ook altijd had over “met de kennis van nu afgezet tegen de situatie van toen ” . En daarmee lezers, zitten wij weer op het bekende spoor. Je rommelt, om niet te zeggen knoeit maar wat aan. Budgeteren ? Hoezo ? Als je te kort komt dan verhoog je gewoon de lasten en iedereen behalve de burger is weer tevreden. De verantwoordelijken voor een dergelijk debakel eens ter orde roepen ? Ben je gek, dan doen wij in onze kringen niet.  Ja behalve als het in het bedrijfsleven zou gebeuren, want dan staan er misschien arme werknemers  op straat en hebben directeuren zich verrijkt,  die wij dan weer aan  moeten pakken.

Stel nu eens dat er goed gebudgeteerd was en vooruit je er 10% overheen schiet , maak er 20 % van, dan nog zou het door de staat direct en indirect opgelopen verlies ruim 5 miljard euro bedragen, een mooie aftrap voor Rutte 2 in het kader van de bezuinigingen. Begrijpt u nu waarom de regering steeds maar geld te kort komt ?

Leest u het allemaal nog maar eens rustig door artikel 1  en artikel 2 en het einde is nog niet in zicht. De daadkrachtige minister van het inmiddels omgedoopte ministerie van Verkeer en Waterstaat  Melanie Schultz enz. enz kookt zich een ongeluk aan de rapen die telkens gaar zouden zijn als de NS c.s. weer de fout in zou schieten, en wat ons betreft mogen zij en haar voorgangers nu eens even voor een ECHTE onderzoekscommissie komen uitleggen hoe het nu allemaal zat. Een dag is genoeg en daarna 4 jaar taakstraf, oudjes verzorgen  en neem   de gehele NS directie in een keer mee. Ruimt op.  Mensen dit zijn toch situaties waar ieder  Afrikaans land zich voor zou schamen ( en dan moet er heel wat gebeuren )  , maar nee mijnheer ( of is het mevrouw)  Koopmans is even de winkel uit gekomen en weet het beter.

Daarom ons voorstel, maak van de FYRA een toeristen attractie. Gewoon een soort Mystery Tour met de FYRA. Je stapt in Brussel in, waarbij je uiteraard niet weet wanneer hij aankomt, dan vertrek je, voor hoelang en waar naar toe  is geheim en door bladeren en sneeuw op de rails stap je na 24 uur treinen uit in bij voorbeeld …….. Winterswijk, waar je dan de bus neemt naar Duitsland om met een echte hoge snelheidstrein naar je uiteindelijke Europse bestemming te reizen. Reuze spannend, je komt in contact met echte Nederlanders, conducteurs, wisselverwarmers en niet te vergeten een woordvoerder van de NS die het in 3 talen allemaal uitlegt onder het genot van een inmiddels heerlijk maaltje gaar gekookte rapen, een typisch Nederlands winterpotje.

Hou zo lang u het zich kunt permiteren uw auto in ere, u zult hem nog hard nodig hebben, want om het gezegde maar eens vrij te interpreteren “een dag zonder spoorvertraging is een dag niet geleefd “.

Even wachten totdat de rode lichten gedoofd zijn en de bel uit is.

 

 

 

htt


5 Reacties

 1. andre zei:

  van 1.8 naar 8 miljard hahahahaha ik moest er ook hartelijk om lachen dat ze in belgie de problematiek bij het onderhoud van de ns legde. eventjes rekenen hoor, alleen al de rente van 8 miljard bij 8% is rond de 2 miljoen per dag hahahahaha wat moet een kaartje wel niet gaan kosten????? ik snap het al……omdat de ns bewust het onderhoud verprutst kunnen de kaartjes dus voor wat minder worden aangeboden waardoor ach laat ook maar weer wat een dood spoor!

 2. Pieter H zei:

  Leuk artikel,heb ook de commentaren in den Belgique gevolgd.
  Daar zijn de onrendabelen niet anders dan in NeteLand;na aanvankelijk hard geschreeuw over die vermaledijde Ollanders,kwam de Opperspoorbaas uitleggen dat het allemaal goed zat en dat de NS en NMBS niets te verwijten viel !

 3. ineke zei:

  met de kennis van nu afgezet tegen tig falende kabinetten in het verleden zou men kunnen verwachten dat dezelfde rand debielen vandaag de dag niet aan de macht zouden zijn right?

 4. Xander zei:

  Hadden we trouwens ook niet van die Italiaans helikopters… Te laat geleverd, mankeren ook van alles…

Comments are closed.