Arriverderci EU, basta Euro en de winnaars zijn ?

Beppe GrilloNadat het stof van de Italiaanse verkiezingen is neergedaald, blijkt overduidelijk dat de namen van de  winnaars van de zondag en maandag in Italië gehouden verkiezingen luiden Silvio Berlusconi en Beppe Grillo die door de National Sprookjesomroep halstarrig “Grijjo”wordt genoend, maar dit terzijde. Brussel en wat Nederlandse politieke EU aanhangers waaronder VVD-er Hans van Baalen en PvdA-er Frans Timmermans hadden het zo graag anders gezien en vanuit Den Haag werd middels aan de politieke leiband meelopende media met name de positie van de Movimento Cinque Stelle van Beppe Grillo zo veel mogelijk verzwegen.

 

 

Het meest opvallende resultaat was wel dat van deze beweging die in 2009 werd opgericht als krachtig tegen antwoord tegen de aanmodderende Italiaanse politici blij  zijn met net tegen de 20% van de stemmen. Het werden  echter 26 %  in de Italiaanse 2e kamer ( afgevaardigden ) en 25% in de 1e kamer ( senaat). Dit betekent concreet dat er in Italië 2 verliezers zijn, namelijk Mario Monti de kleurloze Goldman Sachs technocraat, geliefd bij zijn EU collega’s om voor de hand liggende redenen en Pier Luigi Bersani de ultra linkse sociaal democraat. Ofschoon deze laatse in de “2e kamer” vanwege het Italaiaanse verkiezingssysteem een meerderheid heeft, zal hij in de 1e kamer te biecht moeten gaan bij de tandem Berlisconi – Grillo die , zoals kenners van de Italiaanse politiek zeggen, dan wel een gelegenheids coalistie zullen vormen, daar ook Berlusconi en Grillo geen vrienden van elkaar zijn.

Een verkiezingsresultaat dat op het eerste oog Italië  onregeerbaar maakt en nu al wordt er gesproken over hernieuwde verkiezingen. Maar uiteraard zijn er ook stemmen die zeggen “het volk heeft gestemd, gekozen en hier zullen wij het mee moeten doen “, waarbij er in Italië veel burgers zijn, die hopen dat Grillo die politici o.a. kakkerlakken noemt kans ziet eens goed de bezem door de de Italiaanse politiek te halen die net zo verrot is als die in  ons eigen land.

Het resultaat is gelijk een forse tik om de oren van Mario Monti en ….. niet te vergeten Brussel, want de spaarkoers van Monti heeft Italië in een haast met Griekenland vergelijkbare positie gebracht. De staatsschuld van Italë bedraagt 130% van het B.I.P. De hervormingen van de arbeidsmarkt, de traditionele methode van de overheid om de door haar gemaakte schulden weg te werken door belastingverhogingen zijn in slechte aarde gevallen en Monti moest het doen met nauwelijks 10% van de stemmen.

Dan blijft uiteraard de terugkeer van “il Cavaliere” . Of Italië blij mee moet zijn is de vraag, want uiteraard is de levenswandel die nauw verbonden is met zijn politieke pad van Berlusconi verre van smetteloos. Maar hij was wel de enige die het als premier zo lang heeft volgehouden in tegenstelling tot zijn voorgangers die meestal binnen een jaar al weer konden vertrekken.

Over Bersani kunnen wij kort zijn. Een vanouds her communist die in de loop der tijd een ultra linkse sociaal democraat geworden is. Een kleurloze onopvallende politicus, niet bepaald iemand die Italie met zijn linkse ideeën zeker niet uit het slop kan trekken, waarbij onbedoeld de figuur van de Franse president Francois Hollande zich opdringt, ook een linkse politicus , hetgeen haast de garantie is voor een nog verder in het slop raken van de Franse cq. Italiaanse economie.

Tenslotte wat Berlusconi en Grillo wel verbindt is hun afkeer tegen de EU, euro en in het geval van Berlusconi Angela Merkel en haar Duitsland. Laten wij hopen dat dit genoeg “verbindingskracht” biedt om gelegenheidscoalities te vormen en de EU eens goed na laat denken over haar positie, die zoals uit de Italiaanse resultaten blijkt niet zo aantrekkelijk gevonden wordt door de EU burgers als men het ons vanuit Brussel en… Hilversum ! wil doen geloven.

Voorlopig BASTA tegen de EU en dat klinkt goed !


4 Reacties

 1. Josh Peeters zei:

  Volgens het systeembevestigende NOS journaal zou Italia met deze uitslag ,,onbestuurbaar,, zijn geworden.
  In Nederland is dat natuurlijk onmogelijk, hier lijken bijkans ALLE politieke partijen, na een verkiezing, op elkaar.
  Rechts rot beleid uitgevoerd door de P.v.d.A. en visa versa.
  Hier lachen de financiële markten zich rot.
  Immers hier zijn de crisisveroorzakers, de souffleurs van Rutte en Samsom.
  Their masters Voice (over).

  Triest dat de NL parlementaire democratie zo tot op het bot is verloederd.

 2. Lucie zei:

  Nederland heeft van Europa waarschijnlijk de meest corrupte regering.
  Ze doen het op zo’n manier dat je het “bijna” niet merkt,alleen de oplettende burger ziet het.
  Gelukkig worden steeds meer Nederlanders eindelijk wakker.

  De media en politici blijven desondanks halsstarrig doorgaan met liegen en bedriegen.

 3. check zei:

  De ECB speelt voor de tribune maar verbergt de echte problemen van eurocrisis’

  Bernard Connely schreef het boek ‘The Rotten Heart of Europe’ en daarin voorspelde hij in 1996 al de problemen waarmee de eurozone nu te maken heeft. Bernard Conelly was insider want hij werkte als EU-ambtenaar mee aan de introductie van de euro

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3400981/2013/02/27/ECB-voert-propagandastrijd-en-verbergt-echte-problemen-van-eurocrisis.dhtml

Comments are closed.