Geschiedenis en doel van het centrale bankwezen

Centrale bankDe primaire functie van een centrale bank wordt uitgelegd als het monitoren en controleren van de geldhoeveelheid in een land, ofwel het bewaken van de waarde en koopkracht van de nationale valuta. Hiertoe heeft een centrale bank middelen en instrumenten zoals het drukken van geld, het verwijderen van geld uit de roulatie of het verhogen en verlagen van de rentetarieven.

 

 

De moderne centrale bank drukt papiergeld zonder een onderliggende waarde, hetgeen betekent dat een centrale bank net zoveel geld kan drukken als ze wil. De eerste centrale bank was de Bank van Amsterdam, opgericht in 1609. Bijna 100 jaar later, werd de Bank of England opgericht door de Schotse zakenman William Paterson in de City van Londen, op verzoek van de Engels overheid om deze te helpen betalen voor de oorlog.

In de VS werd de Federal Reserve opgericht in 1913. In 1935 was Brazilie, de enige significante onafhankelijke natie zonder een centrale bank. Vandaag de dag heeft ook Brazilië er (uiteraard) één. Vandaag de dag hebben alle belangrijke landen in de wereld een centrale bank. China heeft een centrale bank, maar in tegenstelling tot de meeste centrale banken, wordt de People’s Bank of China niet beschouwd als onafhankelijk van de staat, maar wordt deze beheerd door de Chinese Communistische Partij.

Wat ooit ook het onderliggende doel was om centrale banken op te richten, het idee is fundamenteel fout. Mensen en centrale planners weten niet hoeveel geld een economie op enig moment nodig heeft, alleen de vrije markt kan dit bepalen.

Toch hebben tal van socialistische en quasi-socialistische economen de rol van de centrale banken verheerlijkt en de werkelijke reden min of meer verborgen en geheim gehouden (dit tot op de huidige dag). Een van de grootste supporters van het centrale bankwezen was John Maynard Keynes, zelf een centrale bankier, die in zijn bekende economische theorie, de Algemene Theorie van Werkgelegenheid, Interest en Geld, pleitte voor het gebruik van zowel fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen om de economie te laten bloeien. De leer van Keynes wordt tot de dag van vandaag als de meest belangrijke economische theorie onderwezen op scholen en universiteiten.

Met de hulp van Keynes werd overheidsingrijpen door belastingen en centrale bank stimulering een geaccepteerde manier om economieen te runnen.

In eenvoudige termen, de centrale banken veroorzaken inflatie door het creëren van geld. Hoe meer geld ze maken, hoe goedkoper het geld wordt, en hoe minder de schuld van een regering wordt. Door geld goedkoop te maken, ontneemt de overheid individuele burgers een deel van de waarde van hun geld. Naarmate de waarde wordt uitgehold, wordtn de burger armer, zelfs als deze dit niet meteen merkt.
Er zijn drie veelgenoemde instrumenten die centrale banken hanteren om de economie te stimuleren of te laten leeglopen

1)Een centrale bank kan staatsobligaties kopen of verkopen

2)Een andere manier, die meer gebruikt werd in de 18e en 19e eeuw, is het verhogen of verlagen van de tarieven van het zogenaamde discount window, het bedrag dat de centrale bank rekent aan de aangesloten banken voor kortlopende leningen.

3)De derde manier is om de korte termijn rente omhoog of omlaag te doen.
Het belangrijkste instrument dat centrale banken gebruiken om de economie te beinvloeden is door de geldhoeveelheid te laten toenemen of te laten dalen door middel van het kopen of verkopen van staatsobligaties
Zelfs het verhogen van de korte rente is een soort belasting voor de burger want als de rente wordt verhoogd kunnen (staats)obligaties hun waarde verliezen, en de burgers die deze obligaties bezitten (of pensioenfondsen) en dan met name de houders van langlopende obligaties verliezen dan plotseling veel geld.

Hoewel de centrale bankmanipulaties voor de niet ingewijde onschuldig genoeg lijken, leggen vrije markteconomen de schuld van elke grote crisis van pakweg de laatste 300 jaar bij de centrale banken en (overheids)manipuleren van met name de geldhoeveelheid in de markt

Het cyclische boom en bust karakter van de moderne economie wordt door vrije economen direct in verband gebracht met centrale banken en hun monetaire stimulering. Eerst groeit de economie door geldexpansie (toename van de geldhoeveelheid). Vervolgens wordt deze als een ballon leeggeprikt door de geldhoeveelheid te verkleinen als de uitbreiding te ver is gegaan.

Tegenwoordig is en wordt er zoveel geld gecreeerd door centrale banken (met name de FED, Central Bank of Japan, The bank of England en de ECB) dat de centrale bank de contratieregie (het verkleinen van de geldhoeveelheid) niet meer in de hand heeft. Deze enorme geldhoeveelheid ligt (bij wijze van spreken) te wachten in de kluizen van de uitleenbanken om in de economie te worden gepompt, wanneer dit gaat gebeuren weet niemand maar dat het gaat gebeuren is zeker en dan krijgen we te maken met de GROOTSTE BOOM aller tijden, gevolgd door de GROOTSTE BUST aller tijden. Het eindspel is dus ingezet door teveel fiat geld creatie van centrale banken.
Vooral in de afgelopen eeuw (en begin van de 21e eeuw) hebben centrale banken grote crisissen veroorzaakt en ook enkele vreselijke wereldoorlogen.
Oorlogen, industriële ineenstorting, Recessies en depressies kunnen allemaal worden toegeschreven aan centrale banken en de ultrarijke families die de eigenaars zijn van de centrale banken en dit systeem in stand laten houden Deze families hebben de macht om achter de schermen de regeringen hun wil op te leggen


8 Reacties

 1. cathy zei:

  Een reactie op het artikel :” Willem alexander,gaat de kroning nog door,” van Frans @ 12
  die het boek “Dope Inc.” aan het lezen was en waaruit hij wat citaten heeft opgeschreven doet mij sterk aan dit verhaal denken.

  Het trieste aan dit alles is echter dat WIJ hebben gezorgd dat die families zo rijk geworden zijn!

 2. carlos zei:

  Als er nu ook de namen gepubliceerd worden van de families dan is het artikel weer iets completer.
  Rothschild,Rockefeller wie vult de rest in?
  Wij hebben er niet direct voor gezorgd dat hun zo rijk en machtig zijn geworden. Rotschhild was een geldwisselaar en gouddief. Rockefeller begon als kwakzalver en sponser van de 2e wereldoorlog.

 3. cathy zei:

  carlos@
  Wat dacht je van de Oranje familie, begonnen met de opiumsmokkel en later de nederlanders uitgebuit.

 4. andre zei:

  de nederlandse bank was de eerste centrale bank in de wereld en denk maar niet dat deze macht uit handen is gegeven want ook vroeger heeft dat rare koninklijk spul de bank eigenlijk verkocht aan de staat der nederlanden 1947 of 48 maar niet de macht. en maar liegen! belgie heeft een jaartje geleden voor het eerst staatsopbligaties op de partikuliere markt gebracht en ik reed in belgie waar de discussie ging op de radio dat er in 2 dagen al een kleine 40 miljoen was opgehaald en vervolgens reed ik in nederland waar de voorlieglezers van de nos het een groot succes noemden “5 miljard.” Maar in al die jaren is er 1 ding niet veranderd en dat is dat het volk vroeger niets had en nu nog steeds niet.

 5. Joepiedepoepie zei:

  “Oorlogen, industriële ineenstorting, Recessies en depressies kunnen allemaal worden toegeschreven aan centrale banken en de ultrarijke families die de eigenaars zijn van de centrale banken en dit systeem in stand laten houden Deze families hebben de macht om achter de schermen de regeringen hun wil op te leggen”

  De namen van de groep die achter de centrale banken zit is niet eenduidig bekend. Over het algemeen wordt aangenomen dat De Rothschilds Warburgs, Rockefellers zeker enkele van de belangrijkste zijn, en de Rothschild familie wordt vaak gezien als de belangrijkste.

  De oranje familie en andere koningshuizen zijn zeker onderdeel van deze zogenaamde machtselite maar ze zitten bijna zeker niet in de top. Kijk maar eens als Koningin Elizabeth volgens protocol de City of London (een van de hoofdkwartieren van de elite) bezoekt. Volgens protocol moet ze enkele stappen achter de gezagsdragers van de city lopen, want in de city is zij lager in rang dan welke gezagsdrager dan ook.

  De koninklijke families in de wereld zijn voor de machtelite (die het liefst weinig in de openbaarheid treed) van groot belang als uithangbord, en celebrities die door mensen worden geadoreerd. Deze adoratie wordt door de elite gebruikt om de koningshuizen in te zetten voor hun vreselijke doeleinden, en de royal families in de wereld doen dit willens en wetens (Beatrix is niets voor niets de huidige voorzitter van de Bilderberg group).

 6. Joost Visser zei:

  Schumpeter’ s ‘creative destruction’ is een onderdeel van het economisch systeem. Bedrijven gaan failliet omdat ze iets verkeerds doen. Betere bedrijven nemen het achtergelaten gat over. Helaas geldt dit niet voor banken, anders waren we nu al een groot deel uit de ellende.

 7. Sjors zei:

  Een simpel voorbeeld: SNS, door wanbeheer naar de kl…….. wordt door de staat overgenomen en de rekening wordt bij de belastingbetaler neergelegd.
  Onderzoek naar het hoe en wat wordt echter tegengehouden.. Mafia!!!

Comments are closed.