De geheimen achter Bitcoin

bitcoinGisteren schreven wij in ons artikel over “de afpakwetten komen er aan ” dat daarom volgens mediaberichten met name veel Spanjaarden en Cyprioten hun toevlucht zoeken in “Bitcoins” een virtuele “munteenheid” . Dan is het interessant om te zien wat dat Bitcoin verhaal inhoudt en vooral wie de slimme persoon achter het idee is en daarmee tracht rijk te worden. Nu wij zijn voor u aan de slag gegaan en naar blijkt is de bedenker van Bitcoin een 23 jarige Ierse IT-er Michel Clair. En dat is niet de door vele media genoemde 36 jarige  Japaner Satoshi Nakamoto van wie gezegd wordt dat hij de Bitcoin op 3 januari 2009 bedacht.

 

 

Om een systeem te bedenken volgens hetgeen Bitcoin functioneert moet je niet slechts IT-er zijn maar een zgn. Cryptocoder en daarvan lopen er slechts een 350 op de wereld rond. Ons kent dus ons en de naam van Nakamoto is in dit kleine cirkeltje niet bekend. Net zo min is bekend wat de waarde is van het door het “kopen”van Bitcoins vergaarde kapitaal. De laatste cijfers zijn uit 2012 en werd de waarde van het bedrijf toen geschat op 35 miljoen dollars aan Bitcoins die in omloop zijn.

Aan het einde van het verhaal beginnend wat kunt u doen met Bitcoins ? Wij vrezen dat dit bijzonder weinig is, want de HEMA binnenlopen en betalen met Bitcoins of uw snelheidsovertreding voldoen bij het CJIB is onmogelijk. Wat kunt u er wel mee betalen als u in Nederland woont. Ga daarvoor even naar deze site. en het resultaat zal u tegenvallen. Maar als u toch op de site bent kunt u gelijk even zien, hoe het Bitcoin werkt en komt u tot de conclusie dat het om een listig in elkaar gezet systeem gaat, waarbij het “Leitmotiv” is uw geld buiten het bereik van de banken en daarom de overheid te houden. Immers uw tegoed aan Bitcoins is niet te achterhalen en uw Bitcoin rekening zal niet openlijk op uw computer verschijnen.

Zo ver zo goed, maar wat is de garantie dat u uw geïnvesteerde centjes in Bitcoins terugkrijgt en tegen welk bedrag. Immers Bitcoins is onderhevig aan speculaties net als b.v. de prijs van edelmetalen fluctueert. Het verschil is duidelijk : bij edelmetalen heeft u de beschikking over fysiek bezit, bij Bitcoins is dat virtueel en wilt u de Bitcoins inruilen tegen echt geld ( wat dat ook moge betekenen) dan zal het bedrag dat u ontvangt afhankelijk zijn van een soort dagkoers. Door de aanvankelijke hype vloog die koers omhoog, kon u dus winst maken door aan- en te verkopen, maar hoe zich de koers gaat ontwikkelen zal mede afhankelijk zijn van hoeveel mensen wereldwijd in het Bitcoin verhaal geloven en deze virtuele munt willen kopen.

Op de Nederlandse site van Bitcoins kunt u ook zien hoe u Bitcoins kunt kopen en in feite ligt daar het risico. U betaalt namelijk met b.v IDEAL  aan een opgegeven rekening en ontvangt dan op een speciaal daarvoor aangemaakte Bitcoin rekening uw betaalde Bitcoins, waarmee u dan hoopt te betalen of kunt gaan speculeren.

Alles redelijk ondoorzichtig, reden dan ook dat de Amerikaanse financiéle autoriteiten het al hebben over een ” Ponzi scheme” dat vroeg of laat zal imploderen en dan zijn er slechts een paar winnaars.

Wilt u de tijd en moete nemen het nog eens goed te bestuderen klik dan hier en voor de rest zouden wij zeggen, loop er met een grote boog omheen. Het systeem is gebaseerd op latente gevoelens van onbehagen van de burger.

Miisschien toch maar sigarenbandjes gaan verzamelen ?

 


11 Reacties

 1. ik zei:

  Ik snap niet waarom mensen geen edelmetalen kopen in de vorm van oude guldens etc kun je ook zonder overheidsbemoeienis bezitten en eventueel aan je kroost nalaten,
  En,indien het zaakje in elkaar klapt heb je toch nog iets.
  Wat gedroogde bonen etc in voorraad houden kan natuurlijk ook nooit kwaad,en koffie.TZ57

 2. Joost Visser zei:

  Ook hier: de early adopters verdenen er aan (600% waardestijging in een jaar). Het is geen wetteljk betaalmiddel, dus actie mag je verwachten van de overheden. En uiteindelijk via bankbetalingen kan men de kasstromen volgen. Op het moment dat het als valsmunterij geklassificeerd wordt, is het spel uit.

 3. check zei:

  Hoop niet dat er weer veel onnozelen intrappen, Net zoiets als het piramide spel de laatsten zijn de lul. daar is het immers om te doen., welke naam het mag hebben , je gaat gewoon aan het gas. daaaag duiten !

 4. Arie Kanarie zei:

  Wat is er mis met naast de euro de gulden weer in te voeren,………………….

 5. Mario8282 zei:

  Een geldsysteem niet volledig controleerbaar geldsysteem zal nooit deugen. Het Bitcoins systeem is even privaat als de Federal Reserve. De Fed komt af en toe naar buiten met halve of verdraaide waarheden. De Bitcoin beheerder verhult alles en belooft en beperkte voorraad liquiditeit te scheppen. Economisch gezien is dit onzin want de geldmassa in de economie moet zich aanpassen aan de behoefte van de economie en niet aan een uit de lucht gegrepen bedrag. Alleen een geldsysteem waar de centrale bank onder transparante en democratische controle geld mag scheppen is de oplossing.

  Verder nog dit Bitcoin verzinsel gedraagt zich inderdaad als een speculatief vehikel.

 6. andre zei:

  wel een leuk systeem alleen het is weer voor ondernemend ehhh europa “hopen” op extra omzet. en hoop staat weer voor “uitgestelde teleurstelling.” Dit syteem doet me denken aan het bartering systeem (omgeving amsterdam) waarbij je iets kon kopen en als extra tje om een dealtje binnen te halen kon je dan met 25% of de helft in bartering puntjes betalen of ontvangen. Deze kon je dan weer bij een ander ondernemertje plaatsen. Maarja je kon er inderdaad niet je belasting mee betalen of je boetes ondanks dat deze ook in puntjes worden uitgedrukt en we weten inmiddels allemaal dat een systeem gecontroleert en in stand gehouden door een overheid zoals de euro ook niet werkt.

 7. Exegese zei:

  De achterliggende leugen is volgens niet groter of anders dan bij de fractionele reserve van het bij ons in gebruik zijnde geldsysteem. Het enige verschil is dat we ten onrechte vertrouwd zijn geraakt aan ons eigen geldelijk piramidespel waarbij onze tegoeden ook nog eens onder volledige controle zijn van het dieventuig op de troon en in Den Haag. Als je zowiezo bestolen wordt, wat maakt het dan uit door wie ?

 8. anoniem zei:

  Aan het bericht en de reacties te lezen kan ik maar één ding concluderen. Bitcoin trekt de aandacht maar ik erg ingewikkeld en daardoor door velen niet (goed) begrepen. Dat is jammer. Ik stel voor dat meer mensen tijd besteden aan het grondig onderzoeken wat Bitcoin echt is en hoe het werkt. Op deze website is duidelijk te zien dat er een kennisgebrek is. Indien je daar geen zin in hebt: geen probleem. Onthoud alleen dat je vandaag een Bitcoin kunt kopen voor c.a. 60 euro. Kom over vier jaar eens terug en controleer de dagwaarde en trek dan de nodige conclusies.

 9. check zei:

  @ 8, anoniem,

  60 euries voor wat , luchtkastelen van anderen die hun zakken vullen en dan als de miljoenen binnen zijn met de noorderzon vertrekken . nee, dank je ben niet zo helblond. !

 10. anoniem zei:

  @ 9, op http://www.watisbitcoin.nl/waarde.php las ik dat de waarde voortkomt uit het idee dat mensen er in vertrouwen dat Bitcoins koopkracht bezitten en dat de waarde er in zit dat het anoniem betalingsverkeer mogelijk maakt. Dat zal niet voor iedereen belangrijk zijn maar het lijkt er op dat er steeds meer mensen voor kiezen. Ik zag net op http://www.preev.com dat de waarde van één Bitcoin 60 euro is. Ik kan mij vergissen maar er zijn dus mensen die het kopen.

 11. Arie Kanarie zei:

  Een bit stop je bij een paard in zijn bek, eeeh mond,……………….|Dus dat bit vinden wel terug in de balletjes van de IKEA, zo denk ik over bitcoins 🙂

Comments are closed.